Cloudflare DDoS-rapport over vierde kwartaal 2023: milieuorganisaties en Taiwan meer onder vuur

15 januari 2024

Cloudflare heeft een rapport uitgebracht over de wereldwijde DDoS-aanvallen in het vierde kwartaal van 2023. Opmerkelijke bevindingen zijn vooral de enorme toename van het aantal DDoS-aanvallen gericht op milieuorganisaties tijdens de COP28 en op Taiwan.

Verder blijft het aantal DDoS-aanvallen gericht op retailers en logistieke dienstverleners rondom de feestdagen jaarlijks toenemen.

  • In het vierde kwartaal was er een enorme stijging van maar liefst 61.839% in het verkeer van DDoS-aanvallen gericht op websites van milieuorganisaties, vergeleken met 2022, wat samenviel met de 28e klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP 28).
  • In het vierde kwartaal nam het DDoS-aanvalsverkeer gericht op Taiwan toe met 3.370%, versus 2022, te midden van de komende verkiezingen en er werden spanningen met China gemeld. Het percentage DDoS-aanvalsverkeer gericht op Israëlische websites groeide kwartaal-op-kwartaal met 27%, terwijl het percentage DDoS-aanvalsverkeer gericht op Palestijnse websites kwartaal-op-kwartaal met 1.126% toenam.
  • In het vierde kwartaal zag Cloudflare een toename van 117% op jaarbasis in het aantal DDoS-aanvallen op de netwerklaag en in het algemeen meer DDoS-aanvallen gericht op de websites van retailers en logistieke bedrijven, rond Black Friday en de feestdagen.

Hypervolumetrische HTTP DDoS-aanvallen

2023 was een jaar waarin DDoS-aanvallen nieuwe records vestigden, zowel qua omvang als de wijze waarop ze werden uitgevoerd. De gehele internetgemeenschap, inclusief Cloudflare, werd geconfronteerd met een aanhoudende en doelbewust ontworpen campagne van duizenden hypervolumetrische DDoS-aanvallen met nooit eerder geziene aantallen.

Groei van DDoS-aanvallen op de netwerklaag

Na de genoemde hypervolumetrische campagne zag Cloudflare een onverwachte daling van het aantal HTTP DDoS-aanvallen. In totaal heeft hun geautomatiseerde DDoS-verdediging in 2023 ruim 5,2 miljoen HTTP DDoS-aanvallen tegengehouden, bestaande uit zo’n 26 biljoen requests. Dat komt neer op gemiddeld 594 HTTP DDoS-aanvallen en 3 miljard requests per uur.

Meer informatie over de verschillende typen en trends in DDoS-aanvallen en analyses ervan is te lezen in de blog behorende bij Cloudflare’s DDoS-rapport over het vierde kwartaal van 2023.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This