NTT DATA uitgekozen om creatie van ATHINA te leiden, het innovatieve Europese systeem voor pandemiepreventie

11 januari 2024

NTT DATA heeft de aanbesteding gewonnen van de ontwikkeling van “Advanced Technology for Health INtelligence and Action IT System” (ATHINA). Dit doet de technologische dienstverlener voor het Europees Uitvoerend Agentschap voor gezondheid en digitaal beleid (HaDEA) en de Europese Autoriteit voor paraatheid en respons inzake noodsituaties op gezondheidsgebied (HERA). ATHINA zal ingezet worden om de capaciteit van Europa te versterken om grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen te voorkomen. Daarnaast moet het systeem dergelijke bedreigingen voor de gezondheid opsporen en er snel op reageren, met een specifieke focus op de identificatie en preventie van pandemieën. 

Beter gewapend tegen wereldwijde gezondheidsdreigingen

ATHINA wordt een hightech intelligentiesysteem dat een ongekende hoeveelheid data over de volksgezondheid en de toeleveringsketen gaat gebruiken. De belangrijkste functies van ATHINA zijn het monitoren, detecteren, analyseren en prioriteren van bedreigingen. Daarnaast identificeert het platform beschikbare maatregelen om de bedreiging de kop in te drukken en biedt het diverse reactiemogelijkheden voor Europese overheden om zo bij te dragen aan een sterkere Europese gezondheidsunie. In totaal bedraagt de strategische investering meer dan dertien miljoen euro. Het project heeft een initiële looptijd van drie jaar.

ATHINA wordt ontwikkeld door een consortium van bedrijven, dat wordt geleid door NTT DATA. Het consortium bestaat verder uit Netcompany-Intrasoft, een IT-organisatie die meer dan vijftigduizend hoogopgeleide medewerkers telt en de technologische expertise van IQVIA in de gezondheidszorg meebrengt. 

Leidende positie in de respons op pandemieën

De toezegging van HERA met betrekking tot ATHINA onderstreept het belang van een effectieve aanpak van wereldwijde gezondheidsbedreigingen en bevestigt de leidende positie van het consortium wat betreft de respons op pandemieën.

Esther Saavedra, EC Health Account Manager bij NTT DATA, vertelt: “Technologie biedt ons ook hier de mogelijkheid om beter voorbereid te zijn op belangrijke uitdagingen, zoals een pandemie. Ik ben dan ook ontzettend blij dat we met NTT DATA dit project mogen leiden. We hebben het volste vertrouwen dat ATHINA zal bijdragen aan de totstandkoming van een daadkrachtigere en meer verenigde Europese gezondheidsunie.”

Dit project is gefinancierd door de Europese Unie, binnen EU4Health, het vierde en grootste gezondheidsprogramma van de Europese Unie. Meer informatie vind je hier.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This