Rittal organiseerde zopas voor het eerst een energieopslagevent voor zijn klanten. Naarmate hernieuwbare energie en batterijopslag hun opmars voortzetten in de industrie en het bedrijfsleven, merkt de wereldspeler op het vlak van behuizingstechniek en IT-infrastructuur een groeiende vraag naar zijn kastsystemen als betrouwbare behuizing voor de meest innovatieve batterijsystemen. Rittal bracht daarom vandaag meer dan vijftig klanten bij elkaar in Lokeren. Verschillende sprekers schetsten voor hen een boeiend beeld van de verschillende regelgevingen en de productontwikkelingen die de energieopslagsector zullen tekenen anno 2024.
Annelies Delnooz, projectmanager VITO/Energyville, is een absolute experte op het gebied van energietransitie. Als eerste spreker ging ze dieper in op de uitdagingen in de Belgische energiemarkt. Zij sprak uit naam van VITO/Energyville, een samenwerking tussen de Belgische onderzoekspartners KU Leuven, VITO, imec en UHasselt voor onderzoek naar duurzame energie en intelligente energiesystemen. “Variabiliteit tekent de energiemarkt. De onvoorspelbaarheid van zonne- en windenergie maakt het moeilijk om de balans tussen vraag en aanbod continu in evenwicht te houden, wat een effect heeft op de kost en beschikbaarheid van energie. Gelukkig krijgen bedrijven vandaag meer kaarten in handen. Als opwekkers van groene energie via zonnepanelen of windturbines krijgen ze als prosument de flexibiliteit om gedecentraliseerd hun eigen energienood te beheren. Batterijopslag en de mogelijkheid om te anticiperen spelen een cruciale rol in dit verhaal en moeten helpen ons net te ontlasten.”
De technologie rond batterijsopslag evolueert met rasse schreden, maar hoe is de elektrische regelgeving in staat om gelijke tred te houden? Rittal gaf het woord aan Danny Hermans van Volta, de nationale koepelorganisatie van de sectororganisaties die actief zijn in de wereld van elektrotechniek en een centrum voor onderzoek en opleiding voor de medewerkers van de elektrotechnische sector. Hij nam het publiek in zijn lezing mee in de fascinerende wereld van ontwerpteksten omtrent nieuwe technologieën die worden behandeld in werkgroepen van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).
In de praktijk
Een blik op de kracht en het potentieel van batterijopslagsystemen in de praktijk, kregen de bezoekers van Louise Van Isterdael, Business Development Manager bij Octave, dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van dergelijke systemen met behulp van second-life lithium-ion batterijen uit de elektrische mobiliteit. De scale-up heeft sinds de oprichting in 2020 13 MWh batterijopslagcapaciteit verkocht. Dankzij het circulaire karakter van zijn systemen heeft Octave intussen 55 ton aan batterijen een tweede leven gegeven, wat overeenkomt met een CO2-besparing van ca. 1.500 ton.
Voor verschillende toepassingen maakt Octave gebruik van de VX- en Toptec-kasten van Rittal. Met functionaliteiten als een enorme mechanische sterkte, grote draagkracht en ook klimatisatietechnologie spelen deze kasten in op de duurzaamheidsvisie van Octave, want ze zorgen ervoor dat de batterijen minstens tien jaar langer energie kunnen leveren, of de kasten nu binnen of buiten staan.
De toekomst
Tot slot nam Danny Forré, Product Manager bij Rittal, het woord. In zijn presentatie ging hij dieper in op de oplossingen die Rittal vandaag reeds aanbiedt voor toepassingen omtrent batterijopslag en welke producten volgend jaar gelanceerd zullen worden om installateurs nog meer mogelijkheden te bieden.
“We krijgen steeds meer vraag naar hoe onze behuizingen kunnen worden ingezet voor batterijopslagsystemen. De markt zit in de lift. Het doel van dit event was dan ook om onze klanten en partners een blik te bieden op wat mogelijk is en wordt. Vanuit Rittal werken we hard om de meest veeleisende projecten rond energieopslag met ons productportfolio te faciliteren. Vanuit onze business unit Energy & Power wordt ons gamma continu doorontwikkeld en kijken onze experts naar de meest recente noden en trends op de markt. Zo werken we naar een toekomst waarin batterijopslagsystemen een betrouwbare en vaste waarde worden in het energiebeheer van bedrijven”, besluit Danny Forré.