Nieuwe generative AI assistant Fortinet Advisor helpt organisaties om cyberbedreigingen sneller te detecteren en onschadelijk te maken

14 december 2023

Fortinet voegt vandaag een nieuwe oplossing toe aan zijn aanbod van ruim 40 door AI ondersteunde security-producten. Het gaat om Fortinet Advisor, een generative AI (GenAI) assistant.

AI staat al ruim tien jaar aan de basis van de Fortinet Security Fabric en beveiligingsdiensten van FortiGuard Labs. De inzet van GenAI is een nieuwe innovatie van Fortinet die ten doel heeft om organisaties te beschermen en hun bedrijfsprocessen in de lucht te houden. De eerste versie van Fortinet Advisor zal security operations (SecOps)-teams van effectieve ondersteuning en begeleiding voorzien, zodat ze cyberbedreigingen sneller dan ooit kunnen analyseren en verhelpen.

“Fortinet heeft de afgelopen jaren een pioniersrol vervuld wat betreft de inzet van artificial intelligence voor beveiligingstoepassingen. We hebben ruim 40 door AI ondersteunde security-oplossingen afgeleverd die onze klanten de transformatiekracht van deze technologie in handen geven”, zegt Michael Xie, de oprichter, bestuursvoorzitter en chief technology officer van Fortinet. “We vinden het geweldig om met Fortinet Advisor verder te bouwen op onze succesvolle track record als innovatieleider in door AI ondersteunde cybersecurity. Deze oplossing combineert de kracht van het wereldwijde threat intelligence-netwerk van Fortinet met de voordelen van GenAI om de productiviteit van beveiligingsteams op te voeren. Zij kunnen cyberbedreigingen zo sneller detecteren en neutraliseren.”

Proactieve ondersteuning voor SecOps-teams

Fortinet Advisor maakt momenteel deel uit van FortiSIEM, de security information & event management (SIEM)-oplossing van Fortinet, en FortiSOAR, zijn security orchestration, automation & response (SOAR)-oplossing.

De Security Operations-oplossingen van Fortinet stellen organisaties in staat om de tijd die nodig is voor het identificeren en indammen van cyberbedreigingen van ruim 20 dagen terug te brengen tot minder dan een uur. De tijd die nodig is voor onderzoek en herstel kan hiermee van 18 uur tot 15 minuten of minder worden gereduceerd.1 Fortinet Advisor biedt contextbewuste analyses van incidenten, hulp bij het herstellen van aanvallen en templates voor draaiboeken voor incidentrespons. De GenAI-oplossing oplossing voorziet SecOps-teams binnen enkele seconden van cruciale informatie op basis van natuurlijke taal. Daarmee kunnen zij de gemiddelde tijd die nodig is voor detectie en incidentrespons reduceren en de bedrijfsbrede beveiliging verbeteren.

Specifieke voordelen van Fortinet Advisor voor SecOp-teams zijn onder meer:

  • Interpretatie van beveiligingsincidenten: Fortinet Advisor voert een snelle analyse uit van beveiligingsmeldingen. Daarop genereert de assistent in een paar seconden begrijpelijke samenvattingen van beveiligingsincidenten, inclusief de context en potentiële gevolgen.
  • Complexe query’s bouwen in het kader van beveiligingsonderzoek: Fortinet Advisor helpt beveiligingsanalisten met hun onderzoek door productieve query’s te genereren. Analisten kunnen in natuurlijke taal aangeven welke inzichten ze willen opdoen. Fortinet Advisor genereert daarop query’s met de exacte syntaxis die nodig is om bruikbare resultaten te verkrijgen.
  • Opstellen van plannen voor het verhelpen van cyberbedreigingen: Fortinet Advisor maakt een snelle incidentrespons mogelijk door het aandragen van plannen voor het verhelpen van cyberbedreigingen. De assistent kan deze plannen bovendien verfijnen op basis van real-time feedback van beveiligingsanalisten.
  • Hulp met het opstellen van draaiboeken: Beveiligingsarchitecten kunnen Fortinet Advisor vragen om templates voor draaiboeken te genereren en processen snel in praktisch uitvoerbare plannen te vertalen.

Fortinet Advisor wordt voortdurend door de AI- en productspecialisten van Fortinet bijgewerkt en geoptimaliseerd. Deze experts verversen regelmatig de knowledge base van de GenAI-assistant met actuele bedreigingsinformatie en optimaliseren de interacties en resultaten van de oplossing.

Ruime ervaring met bedreigingsonderzoek, preventie, detectie en incidentrespons op basis van AI

Fortinet is al ruim tien jaar innovatieleider op het gebied van AI. Meer dan 700.000 klanten maken al gebruik van zijn door AI ondersteunde security-oplossingen, waaronder FortiGuard AI-Powered Security Services, FortiAIOps, FortiEDR en FortiAnalyzer. De inzet van AI binnen de Fortinet Security Fabric helpt met de detectie van zero day-bedreigingen en het neutraliseren van geavanceerde nieuwe cyberaanvallen. IT-teams kunnen netwerk- en beveiligingsproblemen uitgebreid analyseren en verhelpen voordat hun organisatie daar de gevolgen van ondervindt.

Een brancheleidend cybersecurity-platform

De Security Operations-oplossingen van Fortinet maken deel uit van de Security Fabric, zijn platform voor cybersecurity. De hechte integratie van deze oplossingen stelt organisaties in staat om een reactieve beveiligingsaanpak in te ruilen voor een proactieve benadering. Op die manier kunnen ze cyberbedreigingen snel detecteren en een halt toeroepen. De SecOps-oplossingen van Fortinet maken gebruik van AI en geavanceerde gegevensanalyse en automatiseren taken op het gebied van incidentrespons binnen de Fortinet Security Fabric om het identificeren en verhelpen van cyberbedreigingen te versnellen.

“GenAI bezit de kracht om security-teams slimmer, efficiënter en productiever te maken. Fortinet Advisor put uit de jarenlange track record van Fortinet in AI-innovatie en zijn diepgaande kennis van cyberbedreigingen om organisaties te helpen met het optimaliseren van hun netwerk- en beveiligingsprocessen, zodat zij zichzelf effectiever kunnen beschermen tegen cyberaanvallen. Dit biedt met name uitkomst voor organisaties die te lijden hebben onder de schaarste aan beveiligingstalent op de arbeidsmarkt.” – Jon Oltsik, distinguished analyst en fellow bij de Enterprise Strategy Group

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This