EU keurt tot 1,2 miljard Euro aan steun voor cloud computing-sector goed

7 december 2023

De Europese Commissie heeft dinsdag tot 1,2 miljard euro aan staatssteun goedgekeurd voor een Europees cloud computing-project, in een poging de betrokkenheid van EU-bedrijven in een door Amerikaanse bedrijven gedomineerde sector te vergroten. Het project, genaamd IPCEI Next Generation Cloud Infrastructure and Services (IPCEI CIS), wordt ondersteund door zeven lidstaten van de Europese Unie: Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Nederland, Polen en Spanje.

Deze landen zullen tot 1,2 miljard euro aan publieke financiering verstrekken, wat naar verwachting 1,4 miljard euro aan private investeringen zal vrijmaken, aldus de Europese Commissie. Didier Reynders, de EU-commissaris belast met concurrentiebeleid, zei dat het IPCEI-project in eerste instantie ongeveer 1000 directe en indirecte banen zal creëren voor dataspecialisten of AI-experts, met later nog eens 5000 banen.

“Onze beoordeling heeft ook aangetoond dat de projecten echt innovatief zijn, om ervoor te zorgen dat publiek geld wordt gebruikt om onze economie innovatief en efficiënt te maken,” zei hij tegen Reuters. Als het project zo succesvol is dat het extra inkomsten genereert, zullen de bedrijven een deel van de steun moeten terugbetalen. De eerste resultaten worden rond het einde van 2027 verwacht.

De IPCEI’s (Important Projects of Common European Interest) van de Europese Unie zijn bedoeld om onderzoek, financiën en het bedrijfsleven samen te brengen om de economische groei en concurrentiekracht van de EU te stimuleren en haar groene en digitale transitie te bevorderen.

Sinds 2018 heeft de Commissie zes IPCEI’s goedgekeurd op het gebied van batterijen, waterstof en micro-elektronica en communicatietechnologieën. Het Europese cloudtechnologieproject omvat 19 bedrijven, waaronder de Franse bedrijven Atos en Orange, Deutsche Telekom en het Duitse SAP, Telecom Italia en Telefonica.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This