Scaleway lanceert Quantum computing as a Service

24 november 2023

Quantum computing komt voor menig datacenter steeds dichterbij. Zeker nu de eerste systemen niet alleen in gebruik zijn genomen door hyperscalers, maar deze ook voor ‘the rest of us’ beschikbaar komen. Zo was OVHcloud de eerste die een quantum computer van het Franse Quandela in gebruik nam. En tijdens de ai-PULSE-conferentie in Parijs introduceerde Scaleway een Quantum computing as a Service (QaaS) dienst. 

De samenwerking tussen Scaleway en Quandela, een Franse speler in de quantumsector die recentelijk 50 miljoen euro aan financiering heeft veiliggesteld en haar eerste quantum computer heeft geleverd, vormt een belangrijke stap in de wereld van quantum computing.

Een belangrijk element van deze samenwerking is het feit dat de nu gelanceerde QaaS-dienst gebruik maakt van een zogeheten ‘circuit simulator’ van Quandela. Deze maakt gebruik van NVIDIA H100 Tensor Core GPU’s. Dit is een interessante technologische ontwikkeling, vooral in aanloop naar de verwachte introductie van grootschalige ‘quantum processing units’ (QPUs) in de periode 2027 – 2030. Jean Senellart van Quandela benadrukte tijdens de conferentie in Parijs het belang van deze simulator: “Met deze simulator, aangedreven door de krachtigste GPU’s op de markt, verleggen we de grenzen van simulatie naar de randen van het quantumvoordeel.”

Deze ontwikkeling is niet alleen belangrijk omdat het bedrijven de kans biedt zich voor te bereiden op het quantumtijdperk. Zoals Sacleway’s Lucas opmerkte: “Bij Scaleway helpen we bedrijven zich voor te bereiden op de komst van quantum-technologie en de revolutie die dit met zich mee zal brengen.” 

Opgericht in 1999, biedt Scaleway een cloud-omgeving die Europese organisaties ondersteunt bij de ontwikkeling, training, implementatie en opschaling van hun infrastructuur. Het van oorsprong Franse bedrijf kent locaties in Parijs, Amsterdam en Warschau en een klantenbasis van meer dan 25.000 bedrijven. Het eveneens Franse Quandela richt zich op quantum-fotonica en ontwikkelt full-stack optische quantumcomputers. Deze zijn inmiddels beschikbaar zowel in de cloud als on-premise. In 2022 lanceerde Quandela fotonische programmeer- en simulatiesoftware, Perceval geheten, en sinds de herfst van 2022 zijn haar quantum computers beschikbaar in de cloud.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This