Webfleet ondersteunt bedrijven bij meten en verminderen van CO2-uitstoot van hun vloot met door TÜV Rheinland gecertificeerde CO2-rapportagetool

23 november 2023

Webfleet werd vandaag gecertificeerd door TÜV Rheinland, een van ‘s werelds toonaangevende controle-instanties, voor haar CO2-rapportagetool. Met het gecertificeerde CO2-rapport van Webfleet kunnen bedrijven de rechtstreekse CO2-uitstoot van voertuigen in hun wagenpark nauwkeurig meten op basis van rijgegevens. Met Webfleet heeft een bedrijf niet alleen inzicht in de hoeveelheid CO2 die voertuigen uitstoten, maar ook waarom en waar dit gebeurt.

Met dit realtime en historisch inzicht kunnen bedrijven betere, gerichte actie ondernemen om hun CO2-voetafdruk te verminderen. Het biedt ook ondersteuning bij het nauwkeurig rapporteren over de hoeveelheid rechtstreekse CO2 die ze produceren en helpt hen zo te voldoen aan de eisen van wet- en regelgevingen zoals de nieuwe CSRD-richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive) van de EU. 

Als de CSRD-richtlijn volgend jaar van kracht gaat, zullen wagenparken steeds vaker nauwkeurige gegevens moeten verstrekken over de CO2 die ze produceren, CO2-reductiedoelen moeten stellen en effectieve maatregelen moeten nemen om de uitstoot te verminderen. Hoewel grotere bedrijven als eerste hun CO2-gegevens rechtstreeks aan de EU moeten rapporteren, zal het aantal bedrijven dat hieraan moet voldoen de komende jaren toenemen. Bovendien eist de richtlijn dat een organisatie niet alleen rapporteert over de uitstoot die direct door haar voertuigen wordt geproduceerd, maar ook over de uitstoot die indirect in de waardeketen wordt geproduceerd, zoals de uitstoot van voertuigen van hun leveranciers. 

Dat betekent dat kleinere bedrijven die nog geen CO2-gegevens rechtstreeks aan de EU hoeven te rapporteren, volgend jaar nog steeds met de CSRD te maken kunnen krijgen als ze diensten leveren aan een organisatie die wel moet rapporteren. Die grotere klanten kunnen om nauwkeurige CO2-gegevens vragen bij hun leveranciers en de mogelijkheid om hieraan te voldoen kan een concurrentievoordeel worden.

Nu de decarbonisatie een topprioriteit is voor de sector, staat duurzaam transport centraal op de Fleet Europe Summit van dit jaar, een toonaangevende conferentie die leiders op het gebied van wagenparken en mobiliteit uit het hele continent samenbrengt.

“Onze CO2-rapportagetool is een gecertificeerde, nauwkeurige manier om de rechtstreekse CO2-uitstoot van een wagenpark te rapporteren, maar er komt veel meer kijken bij decarbonisatie dan alleen het rapporteren”, vertelt Taco van der Leij, Vice President van Webfleet Europe bij Bridgestone Mobility Solutions, vandaag tijdens de Fleet Europe Summit in Lissabon. “Onze datagestuurde mobiliteitsoplossingen stellen klanten in staat om de CO2-voetafdruk van hun wagenpark op holistische wijze te verminderen. Van wagenparken adviseren over elektrificatie tot de optimalisatie van het energieverbruik en slim opladen, de eliminatie van rijgewoonten die brandstof verspillen, de juiste bandenspanning controleren, de opvolging van de beste routes voor chauffeurs en nog veel meer: wij zijn een partner voor bedrijven die echt actie willen ondernemen om duurzamer te rijden. Gegevens zijn de sleutel om dat voor elkaar te krijgen. Alleen met nauwkeurige, praktische inzichten in data over de CO2-uitstoot kunnen bedrijven weten dat ze juist handelen om deze uitstoot te verminderen. Door voertuigen te verbinden met een toonaangevende telematica-oplossing zoals Webfleet, kunnen deze inzichten worden verkregen. We vatten het samen in drie stappen: Verbinden, meten, verminderen. Zo kunnen wagenparken niet alleen hun milieudoelstellingen halen, maar tegelijkertijd ook de efficiëntie en winstgevendheid van het bedrijf verhogen.”

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This