Veelbelovend of gevaarlijk? Generatieve AI staat centraal tijdens de Fraud Week 2023

14 november 2023

Nu mensen zich meer bewust zijn van fraude dan ooit tevoren, is er voor de International Fraud Awareness Week (12-18 nov 2023) opnieuw een belangrijke rol weggelegd.

Uit een recente studie bij consumenten over fraude op basis van een enquête bij 13.500 volwassenen door het toonaangevend bedrijf in AI en analytics, SAS, bleek dat:

  • wereldwijd zeven op de tien mensen al minstens één keer slachtoffer waren van fraude. In België was zes op de 10 al eens slachtoffer. 40% van de ondervraagden wereldwijd werd zelfs al minstens twee keer getroffen. In België gaat het om 34%.
  • de overgrote meerderheid (86%) nu meer op zijn hoede is voor fraude dan 85% in België.
  • drie vierde van de respondenten bang is om in de toekomst het slachtoffer te worden van fraude. In België is dit 65%.

“Consumenten zijn tegenwoordig alerter voor fraude, maar dankzij generatieve AI en de technologie van deepfakes kunnen fraudeurs hun winstgevende praktijken verbeteren”, aldus Stu Bradley, Senior Vice President of Risk, Fraud and Compliance bij SAS. “Phishingberichten zien er steeds echter uit. Kopieën van websites zijn het evenbeeld van de originele. Met nog geen 5 euro en een geluidsfragment van een paar seconden kom je al een heel eind om iemands stem te klonen met enkele online tools die gewoon beschikbaar zijn.”

Er staat dus veel op het spel. Daarom slaat SAS opnieuw de handen in elkaar met de Association of Certified Fraud Examiners (ACFE) en meer dan 1000 andere organisaties met één doel voor ogen: fraude en de maatschappelijke schade bestrijden aan de hand van bewustmaking en opleiding rond fraude.

Lees het volledige Engelstalige persbericht hier.
Ontdek hier hoe klanten SAS inzetten om fraude te bestrijden.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This