OPC UA verbindt de industrie met de Metaverse

13 november 2023

De OPC Foundation heeft haar werkt rondom de metaverse afgerond en gepubliceerd. Dit initiatief, gestart na de oproep van Dr. Holger Kenn van Microsoft in oktober 2022, heeft geleid tot de oprichting van een werkgroep binnen het bestuur van de OPC Foundation. De werkgroep, onder leiding van Erich Barnstedt, eveneens van Microsoft, had als doel OPC UA geschikt te maken voor toepassingen binnen de Metaverse.

In minder dan een jaar heeft deze groep, dankzij de bestaande gestandaardiseerde oplossingen van OPC UA voor eisen zoals informatiemodellering, informatie-uitwisseling, cloud-connectiviteit en asset-identificatie, haar werkzaamheden afgerond en de resultaten gepubliceerd. De werkgroep heeft zich gericht op het samenbrengen van de benodigde onderdelen om oplossingen te bieden voor specifieke gebruiksscenario’s, zoals:

  • Condition monitoring op afstand of op locatie met behulp van augmented en virtual reality technologie.
  • Onderhoud op afstand van machines uitgevoerd door lokale werknemers met assistentie van experts op afstand.
  • Training van productieprocessen in veilige, gesimuleerde omgevingen voor taken in de echte wereld met gevaarlijke omstandigheden.
  • Planning en uitvoering van logistiek in de productie met behulp van head-up display technologie voor transportbestuurders.

De code voor deze oplossingen is open source gemaakt en gepubliceerd op de GitHub-repositories van de OPC Foundation. Hierdoor kan de industrie snel gebruik maken van deze kennis en tools bij het opzetten van hun eigen metaverse-concepten en -producten.

De OPC Foundation, opgericht in 1996, heeft zich ingezet voor de ontwikkeling en adoptie van OPC-informatie-uitwisselingsstandaarden. Als voorvechter en beheerder van deze specificaties is het de missie van de stichting om industriële leveranciers, eindgebruikers en softwareontwikkelaars te helpen bij het behouden van interoperabiliteit in hun productie- en automatiseringsassets. De OPC Foundation zet zich in voor het leveren van de beste specificaties, technologie, processen en certificering om multi-vendor, multiplatform, veilige, betrouwbare interoperabiliteit te bereiken voor het verplaatsen van gegevens en informatie van de ingebedde wereld naar de enterprise cloud. De stichting dient meer dan 960 leden wereldwijd in sectoren als industriële automatisering, IT, IoT, IIoT, M2M, Industrie 4.0, gebouwautomatisering, machinegereedschappen, farmaceutica, petrochemie en slimme energie.

redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This