Grootste studentenhackathon in de bres voor de planeet

8 november 2023

Op 8 en 9 november organiseert Cronos Groep in het Flanders Meeting and Convention Center (De Zoo) in Antwerpen de tiende editie van Hack the Future, de grootste studentenhackathon van België. Tijdens deze tweedaagse nemen 700 studenten uit Vlaanderen en Brussel het tegen elkaar op in 30 maatschappelijke en mondiale challenges. Binnen het jaarthema ‘Jungle Expedition’ gaan de jonge hackers en creatives op zoek naar slimme oplossingen voor dringende klimaatvraagstukken en de bedreiging van bepaalde diersoorten. 

Hack the Future staat nu al een decennium lang synoniem voor technologische innovatie. En elk jaar bereikt deze hoogmis van de jonge hacker meer volgers. Vorig jaar waren ze al met 620 en dit jaar pitchen niet minder dan 700 jongeren hun ideeën aan een dertigtal Cronosbedrijven. Daarbij worden ze begeleid door 60 coaches uit verschillende organisaties van De Cronos Groep. 

Dirk Deroost, Beherend bestuurder bij Cronos Groep: ‘Met deze jubileumeditie in De Zoo van Antwerpen vestigen we de aandacht op de bescherming van onze planeet. Geen vraagstuk is vandaag zo prangend. We willen de deelnemers uitdagen en coachen om creatieve oplossingen te bedenken voor een positieve impact op dier en klimaat. Het verleden leert ons alvast dat deze hackathon steeds erg concrete en schaalbare ideeën voortbrengt. Zo is er dit jaar bijvoorbeeld een challenge met de Biobank van de Zoo. Deze Biobank verzamelt DNA-stalen van diersoorten die met uitsterven bedreigd zijn. Dit is natuurlijk een énorm en complex werk en daarom daagt een van onze bedrijven de studenten uit om met de hulp van business intelligence in kaart te brengen welke DNA-stalen de Biobank momenteel nog te kort komt om de biodiversiteit in de toekomst te garanderen. Dit is dus een challenge die een erg concrete impact kan hebben. Daarnaast biedt Hack the Future studenten ook de uitgelezen kans om kennis te maken met het werkveld en belangrijke contacten te leggen.’

Vervuild water en bedreigde dieren

De deelnemende bedrijven kregen als opdracht een challenge te bedenken die technologie en creativiteit inzet voor het oplossen van een klimaatvraagstuk. Elke challenge focust op een bepaald deelprobleem, en maakt gebruik van de middelen en de business van het deelnemende bedrijf.

Enkele voorbeelden van challenges:

  • Uitstervende dieren hebben een gigantische impact op het wereldwijde ecosysteem, de biodiversiteit en zelfs de economie. Ga mee op zoek naar oplossingen door middel van innovatief denken en het gebruik van AI.
  • Visualiseer en verbeter de waterkwaliteit van rivieren aan de hand van technologie van SAP.
  • Analyseer de menselijke gewoonten en gebruiken en probeer ze als gedragsontwerper zo te beïnvloeden dat ze de planeet helpen in plaats van tegenwerken. 
  • Alle 30 challenges vind je hier.
redactie@belgiumcloud

redactie@belgiumcloud

Persberichten, blogs en andere content kunt u mailen naar robbert@belgiumcloud.com

Pin It on Pinterest

Share This