Kritiek op UK’s AI summit: teveel stakeholders niet betrokken bij discussie over toekomst AI

1 november 2023

Deze week vormt het historische Bletchley Park in het Verenigd Koninkrijk het toneel voor een belangrijke samenkomst geïnitieerd door de Britse premier Rishi Sunak. Met de UK AI Safety Summit wil het Verenigd Koninkrijk een impuls geven aan de discussie over de toekomst van kunstmatige intelligentie (AI). Het evenement, dat op 1 november van start gaat, brengt 100 vertegenwoordigers uit de politieke en zakelijke wereld samen om de kansen en uitdagingen van AI te bespreken.

Premier Sunak opende de week met een toespraak over kunstmatige intelligentie op 26 oktober, waarin hij de term “frontier AI models” introduceerde. Dit betreft krachtige AI-modellen die nog niet bestaan, maar mogelijk in de nabije toekomst gerealiseerd kunnen worden. Het hoofddoel van de bijeenkomst is het opstellen van wereldwijd geldende principes voor de ontwikkeling en implementatie van deze geavanceerde AI-modellen.

De UK AI Safety Summit is niet het enige evenement dat deze week in het Verenigd Koninkrijk plaatsvindt. Er zijn diverse nevenevenementen en een reeks aankondigingen van de Britse regering op het gebied van AI. Eén van de opmerkelijke ontwikkelingen is de testfase van de Gov.uk Chat, een grote taalmodel chatbot ontworpen om burgers te helpen met vragen over belastingen, studieleningen en uitkeringen. Deze chatbot, getraind op miljoenen pagina’s van de Gov.uk website, is momenteel in een pilotfase met bedrijven en kan binnenkort beschikbaar zijn voor het publiek.

De Britse regering heeft ook een fonds van 100 miljoen Britse pond aangekondigd om de ontwikkeling van AI-tools in de gezondheidszorg te stimuleren. Onder de naam AI Life Sciences Accelerator Mission zal dit fonds zich richten op de behandeling van kanker en het vertragen van de ontwikkeling van dementie door AI in te zetten voor het doorzoeken van mogelijke behandelingen en nieuwe medicijnen. Leden uit de academische wereld, de industrie en frontlinie clinici zullen binnenkort worden uitgenodigd om projecten voor financiering voor te stellen.

Niet iedereen is echter tevreden over de opzet van de UK AI Safety Summit. Critici, waaronder academici en andere belanghebbenden, hebben een open brief ondertekend waarin zij hun zorgen uiten over de mogelijk overheersende rol van de industrie tijdens de bijeenkomst. Ze vrezen dat de discussies te veel zullen worden gedomineerd door industriebelangen, waardoor bijvoorbeeld lokale communities en werknemers voor wie AI de meeste impact zal hebben, worden vergeten of overgeslagen.

Op internationaal vlak zal China deelnemen aan de top, ondanks sommige oproepen tot een verbod vanuit de Conservative Party van premier Sunak. Tegelijkertijd heeft de Amerikaanse regering een executive order aangekondigd gericht op AI. Deze order verplicht elke federale instantie tot het aanstellen van een Chief AI Officer om discriminatie binnen de AI-systemen van de overheid te voorkomen.

De UK AI Summit op Bletchley Park belicht de ambitie van het Verenigd Koninkrijk om een leidende rol te spelen in de wereldwijde AI-discussie. De komende dagen zullen wellicht meer aankondigingen en discussies opleveren die de richting van AI-ontwikkeling in het VK en daarbuiten zullen bepalen.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This