Waarom intercloud connectiviteit belangrijk is voor succes met meerdere clouds

26 oktober 2023

De meeste bedrijven maken gebruik van best-of-breed diensten van meerdere cloudaanbieders, terwijl ze de intercloud silo’s in stand houden. Dat is in wezen onderbenutting van het potentieel van multi-cloud. Om de flexibiliteit en kosteneffectiviteit van multi-cloud te maximaliseren, heb je een onderling verbonden multi-cloud structuur nodig, die naadloze gegevens interoperabiliteit en communicatie mogelijk maakt tussen apps en services die in meerdere clouds worden gehost. Naast de verbinding met de cloud heb je ook netwerken in de cloud nodig. De meeste multi-cloud implementaties bereiken hun ware potentieel niet door inefficiënte multi-cloud netwerken.

Multi-cloud maximaliseren met intercloud connectiviteit

Connectiviteit voor één regio, één cloud is eenvoudig, maar nu multi-cloud een bedrijfsvereiste wordt, wordt alomtegenwoordige connectiviteit een uitdaging. Technisch gezien kan een multi-cloud betekenen dat er gebruik wordt gemaakt van services van verschillende aanbieders. Een multi-cloud organisatie kan bijvoorbeeld GCP gebruiken voor haar analytics mogelijkheden, terwijl generatieve AI initiatieven worden uitgevoerd op Azure. In dergelijke opstellingen zijn cross-cloud integratie en communicatie geen probleem.

Maar nu experimenteren organisaties steeds meer met hun multi-cloud omgevingen om de efficiëntie te verhogen en de ROI te maximaliseren. In plaats van verschillende apps in verschillende omgevingen te draaien, hosten ze verschillende delen van dezelfde applicatie op verschillende cloud platforms. Ze kunnen hun gegevens op GCP hosten, terwijl hun werklasten op Azure draaien. Dergelijke opstellingen vereisen voortdurende gegevensoverdracht tussen de verschillende cloudomgevingen en vereisen een robuuste intercloud connectiviteit.

Zonder deze connectiviteit zou een organisatie, als ze meer dan één cloud gebruikt, dit niet kunnen:

 • Gegevensresidentie beheren door specifieke gegevens op te slaan en te verwerken in specifieke regio’s in meerdere clouds
 • Schaal uw resources over meerdere clouds als en wanneer dat nodig is
 • Deel gegevens en werk samen in meerdere clouds om een end-to-end, cross-cloud toolchain te creëren

Kortom, de multi-vendor componenten en diensten in een multi-cloud omgeving zullen niet synergetisch werken om individuele voordelen te vergroten.

Netwerken met meerdere clouds kan een rommeltje worden

Intercloud connectiviteit kan echter een uitdaging zijn. Hoewel de meeste CSP’s beheerde directe fysieke verbindingen met hun datacenters bieden, omvatten hun cloud on-ramp-oplossingen geen uitgebreide multi-cloud connectiviteit voor alle providers. Aangezien de infrastructuur van elke provider anders werkt, neemt de complexiteit van het netwerk toe naarmate je meer regio’s en providers toevoegt aan jouw multi-cloud structuur.

Dus hoe zorg je voor betrouwbare, goed presterende en veilige multi-cloud connectiviteit?

Intercloud verbindingsopties verkennen

Organisaties hebben verschillende opties als het gaat om multi-cloud of intercloud connectiviteit. Elke optie verschilt wat betreft installatiegemak, beveiliging, prestaties en beperkingen. Hieronder volgt een overzicht van alle opties:

 • Openbaar internet – De gemakkelijkste, meest direct beschikbare optie voor intercloud connectiviteit is via het open internet. Er zijn geen instellingen of configuraties nodig. Organisaties kunnen gewoon een internetdienst kopen van een ISP die al connectiviteit biedt met alle clouds die hun multi-cloud omgeving vormen. Aan de andere kant wordt het bedrijfsverkeer kwetsbaar voor alle beveiligingsrisico’s die inherent zijn aan het openbare internet. Bovendien zijn latentie en bandbreedte van het openbare internet nooit voorspelbaar. Je ontvangt prestaties en kwaliteit van de dienstverlening (QoS) als onderdeel van een best-effort benadering, in plaats van gegarandeerde SLA’s.
 • Site-to-site VPN – Organisaties die nog een stap verder gaan, kunnen beveiliging toevoegen aan hun internet gebaseerde multi-cloud connectiviteit door gebruik te maken van site-to-site VPN-diensten. Ook hiervoor is geen extra hardware nodig. Je kunt inloggen op de VPN-service van elke cloudprovider en een versleutelde verbinding tussen hen tot stand brengen via het openbare internet. Deze methode maskeert ook de interne IP-adressen van het bedrijfsnetwerk of de nodes, waardoor alle gegevensoverdracht immuun is voor cyberaanvallen zoals man-in-the-middle (MitM) en DDoS-aanvallen (Distributed Denial-of-Service). Omdat VPN-tunnels echter nog steeds gebruik maken van het openbare internet, blijven de latentie- en bandbreedte problemen bestaan en zijn er geen gegarandeerde SLA’s. De vereisten en configuratie voor VPN-diensten kunnen per CSP verschillen. Dit kan de complexiteit en beheer overhead verhogen naarmate u meer cloud omgevingen toevoegt aan jouw multi-cloud.
 • Colocatie – Organisaties kunnen het internet omzeilen ten gunste van directe verbindingen met een hogere bandbreedte en betrouwbaarheid. Deze verbindingen zijn dedicated en privé, en bieden een betere beveiliging en voorspelbare latentie. Omdat het voor een organisatie bijna onmogelijk is om een fysieke netwerk backbone aan te leggen tussen alle regio’s in meerdere clouds, werken ze vaak samen met datacenter operators die al directe connectiviteit hebben met grote CSP’s. Voor deze oplossing moet je echter in het datacenter coloceren om toegang te krijgen tot de multi-cloud netwerkstructuur. Je kunt dit doen via een virtuele routerservice of via een speciale fysieke router. In elk geval is jouw organisatie verantwoordelijk voor het beheer van facturering en SLA’s voor meerdere CSP’s en de colocatie faciliteit. Sommige CSP’s, zoals Microsoft Azure en Oracle, werken samen om de tussenliggende colocatieprovider over te slaan. Maar dergelijke oplossingen beperken je opties aanzienlijk, omdat de integratie van een niet-partner CSP in je multi-cloud omgeving aangepaste configuratie, scripts en/of tools van derden vereist.

Beheerde multi-Cloud netwerk backbone

Een meer holistisch alternatief voor multi-cloud connectiviteit is het gebruik van een volledig beheerde multi-cloud netwerk backbone van een derde partij. Het emma multi-cloudbeheerplatform heeft zijn eigen backbone voor multi-cloud netwerken, wat in wezen een netwerk is van fysieke verbindingen met hoge bandbreedte en lage latency tussen verschillende cloudproviders. In tegenstelling tot typische colocatie zijn organisaties niet verantwoordelijk voor het beheer van hardware- of softwareaspecten van netwerken en kunnen ze facturering en SLA’s voor alle CSP’s beheren via een gecentraliseerd dashboard.

Aan de ene kant biedt de multi-cloud netwerk backbone van emma robuuste cloud-naar-cloud connectiviteit, waardoor jouw gegevens naadloos en veilig tussen verschillende cloudomgevingen kunnen stromen. Anderzijds abstraheert het emma-platform de onderliggende services en technologieën van elke cloud om consistente netwerkmogelijkheden te bieden voor alle CSP’s in uw multi-cloud omgeving. Via het intuïtieve en gebruiksvriendelijke visuele dashboard van het platform kan je binnen enkele minuten het type multi-cloud netwerk selecteren dat je nodig hebt, terwijl je drie keer meer bespaart dan wanneer je jouw eigen netwerk of dat van een provider gebruikt.

De emma-troef: wat zit er in voor de operators?

Lees hier hoe jouw organisatie kan profiteren van emma’s netwerk backbone:

 • Naadloze multi-cloud integratie: Een enkele, wereldwijde infrastructuur voor naadloze connectiviteit tussen CSP’s en datacenters, zonder de complexiteit van het beheren van ongelijksoortige netwerken.
 • Verbeterde prestaties: emma’s netwerk backbone beschikt over snelle verbindingen met lage latentie voor betere responstijden en applicatie prestaties voor eindgebruikers.
 • Verhoogde betrouwbaarheid: Het bevat ingebouwde redundantie en fouttolerantie voor continue connectiviteit en minimale onderbrekingen en downtime.
 • Kostenoptimalisatie: De private backbone optimaliseert gegevensoverdrachten tussen CSP’s via directe verbindingen en peering overeenkomsten voor voorspelbare en lagere kosten voor gegevensontvangst.
 • Beveiliging en compliance: Het biedt robuuste beveiligingsmaatregelen, waaronder versleuteling, firewallbescherming en toegangscontroles.
 • Schaalbaarheid en flexibiliteit: U kunt eenvoudig resources omhoog of omlaag schalen of werklasten herverdelen over verschillende clouds als reactie op veranderende vereisten.
 • Gecentraliseerde bewaking en beheer: Het emma-platform biedt realtime inzicht in netwerkprestaties, SLA’s, gebruik, facturering en mogelijke knelpunten voor het beheren van netwerkconfiguraties en probleemoplossing, allemaal via een gecentraliseerd dashboard.

Het emma-platform (enterprise multi-cloud management application) is de one-stop-shop voor multi-cloud connectiviteit en beheer voor elke onderneming. Samen met zijn netwerk backbone stelt het emma-platform organisaties in staat om het volledige potentieel van hun multi-cloud omgevingen te benutten via robuuste intercloud connectiviteit, gecentraliseerd resource- en kostenbeheer en naadloze cross-cloud app- en data-integraties. Zoals we bij emma zeggen: meer cloud, minder complexiteit!

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth is Chief Marketing Officer bij EMMA

Pin It on Pinterest

Share This