Hoe kun je met een FinOps aanpak het beheer van cloudkosten stroomlijnen en optimaliseren

5 oktober 2023

Een van de grootste voordelen van cloud computing en een “cloud-first”-strategie is het potentieel voor kostenbesparingen. Door over te stappen op de cloud kunnen organisaties veel van de hoge kosten vermijden die gepaard gaan met een IT-infrastructuur op locatie. Met de cloud hebben ze toegang tot alle hardware, software, reken- en opslagbronnen die ze nodig hebben en betalen ze alleen voor de bronnen die ze daadwerkelijk gebruiken. De cloud maakt het ook gemakkelijk om activiteiten te schalen zonder de kosten substantieel te verhogen.

Toch slagen veel bedrijven er niet in om de kostenvoordelen van hun cloud infrastructuur te benutten. Vaak is dit te wijten aan gedecentraliseerd beheer van cloud activiteiten, waarbij verschillende teams de middelen gebruiken die ze nodig hebben, maar de verantwoordelijkheid voor cloudkosten niet delen. Als gevolg hiervan hebben organisaties moeite om de cloudkosten te beheersen en merken ze dat veel van hun clouduitgaven verloren gaan.

In omgevingen met één cloud is kostenbeheer niet bijzonder complex. Een enkele cloud betekent dat het niet erg moeilijk is om het cloudgebruik bij te houden en de bijbehorende kosten te begrijpen. Het is ook vrij eenvoudig om manieren te vinden om het gebruik van resources te optimaliseren en waar mogelijk kosten te besparen.

Multi-cloud omgevingen vormen echter een complexere infrastructuur waar cloud gebruik – en kosten – ondoorzichtiger zijn en daarom moeilijker te volgen. In deze omgevingen kunnen kosten gemakkelijk uit de hand lopen als het gebruik van cloud resources niet goed wordt bewaakt en beheerd.

Proactieve kostenbeheersing via FinOps

Kostenoptimalisatie in de cloud is alleen mogelijk als de organisatie volledig inzicht heeft in de gehele cloud omgeving en alle resources daarin. Zichtbaarheid in de cloud is echter precies wat de meeste organisaties niet hebben. Dit gebrek aan inzicht in de cloud infrastructuur vergroot de kans dat de inzet en het gebruik van resources – en uiteindelijk de kosten – snel uit de hand kunnen lopen. Inactieve, over geprovisioneerde en onderbenutte resources leiden er ook toe dat een aanzienlijk deel van de clouduitgaven wordt verspild (47% volgens het StormForge 2022 Kubernetes & Cloud Waste-onderzoek). Deze problemen komen vooral voor wanneer cloud operaties gedecentraliseerd zijn en er weinig of geen verantwoording wordt afgelegd over hoe teams (of individuen) resources gebruiken en kosten maken.

Uit het StormForge-onderzoek bleek ook dat clouduitgaven toenemen en naar verwachting met 20% j-o-j zullen stijgen, wat betekent dat voor bijna alle organisaties het optimaliseren van de hulpbronnenefficiëntie een prioriteit moet zijn. Door de manier waarop ze instances selecteren en cloud resources gebruiken aan te passen, kunnen bedrijven de efficiëntie van cloud resources verbeteren en ook de cloudkosten verlagen. Hier komt een gecentraliseerde strategie voor cloud kostenbeheer, oftewel FinOps, om de hoek kijken.

Wat is FinOps en hoe maak je het mogelijk?

Het Cloud FinOps-raamwerk, dat staat voor financiële operaties, omvat talrijke best practices en principes die organisaties in staat stellen cloud uitgaven beter te beheersen, een grotere financiële verantwoordelijkheid op orga breed niveau te stimuleren en meer waarde te halen uit hun cloudinvesteringen. FinOps bevordert gedeelde verantwoordelijkheid voor cloudkosten bij verschillende teams, waardoor ze kunnen samenwerken om deze kosten te beheersen en verspilling van cloud uitgaven te verminderen.

Het implementeren van FinOps-praktijken stelt alle teams in staat om beter inzicht te krijgen in de cloud-architectuur en de verschillende kosten. Deze informatie is essentieel om te begrijpen hoe het cloudgebruik kan worden geoptimaliseerd en waar de kosten kunnen worden verlaagd. Om een FinOps-cultuur mogelijk te maken, wenden organisaties zich vaak tot cloudkosten-beheeroplossingen die uitgebreide monitoring, analyses en rapportage bieden. Op deze manier kunnen ze een beter inzicht krijgen in de huidige kosten en hun cloud computing-behoeften voorspellen, en resources op de juiste grootte afstemmen op hun specifieke (huidige en toekomstige) behoeften. Dit alles stelt hen in staat om cloudkosten te plannen en te beheersen, financiële verantwoordelijkheid af te dwingen bij alle teams en uiteindelijk meer waarde te halen uit hun cloudinvesteringen.

FinOps in een multi-cloud omgeving

Nu organisaties zich wenden tot multi-cloud strategieën – om de dure neveneffecten van vendor lock-in te vermijden – en gegevens soevereiniteit steeds meer een punt van zorg wordt, schieten veel cloudkosten-beheeroplossingen tekort omdat ze zich richten op één of slechts een paar cloud providers, en dan voornamelijk op hyperscalers. 

Om optimaal gebruik te maken van cloud resources en de kosten onder controle te houden, is een andere aanpak nodig. Een aanpak die het beheer en de optimalisatie van cloudomgevingen – on-prem, private, public of edge – en serviceproviders – hyperscalers of regionale leveranciers – verenigt ten gunste van gecentraliseerde FinOps-teams.

Moeiteloze FinOps en effectief multi-cloudbeheer

Als je van plan bent om multi-cloud FinOps-praktijken in je organisatie te implementeren, heb je een uitgebreide oplossing nodig die de principes van FinOps effectief mogelijk maakt.

Het emma multi-cloudbeheer platform stelt organisaties in staat om een echte multi-cloud FinOps-aanpak te hanteren. Het emma-platform is van nature cloud-agnostisch en verenigt alle cloudomgevingen onder gecentraliseerd beheer. Het biedt multifunctionele teams zoals IT, DevOps, business en financiën het inzicht dat ze nodig hebben om de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor de cloud infrastructuur van het bedrijf en de bijbehorende kosten te delen. 

Met het emma-platform kunnen ze gemeenschappelijke standaarden instellen voor het beheer van clouduitgaven en kostenfactoren identificeren, waaronder operationele kosten, hardware, softwarelicenties, onderhoud, ondersteuning en gegevensopslag. Met emma’s realtime inzichten en gecentraliseerd multi-cloudbeheer kunnen teams en managers gezamenlijk het gebruik van resources plannen en voorspellen en beter geïnformeerde beslissingen nemen om de bedrijfswaarde van cloudomgevingen te optimaliseren.

Samenwerking

De gecentraliseerde beheeraanpak van het emma-platform bevordert de samenwerking tussen financiële, technologische, product- en bedrijfsteams. In het platform werken ze vrijwel in realtime samen en stemmen ze hun inspanningen op elkaar af om het gebruik van cloud resources efficiënt te optimaliseren.

Focus op zakelijke waarde

Het emma-platform biedt geavanceerde analytische mogelijkheden van huidig en toekomstig cloudgebruik en -uitgaven, zodat beslissingen over cloudgebruik worden gedreven door de zakelijke waarde van de cloud. Het legt de nadruk op het gebruik van economische meeteenheden en op waarde gebaseerde meeteenheden om bewuste afwegingen te maken tussen kosten, kwaliteit en snelheid.

Eigenaarschap

De niet-technische, intuïtieve interface van het platform en de no-code benadering stellen individuen en teams in staat om eigenaarschap te nemen over hun cloudgebruik, waardoor verantwoordelijkheid tot het uiterste wordt gedreven. Projectgebaseerde structurering maakt engineers verantwoordelijk voor kostenoverwegingen, van architectuurontwerp tot lopende operaties.

Toegankelijkheid van gegevens

FinOps-gegevens zijn in realtime beschikbaar, wat tijdige besluitvorming, autonoom cloudgebruik en efficiënt gedrag op basis van snelle feedbacklussen mogelijk maakt.

Gecentraliseerd team

Door alle informatie van meerdere cloudomgevingen samen te brengen in één dashboard, wordt de oprichting van een gecentraliseerd FinOps-team aangemoedigd, wat best practices en gedeelde verantwoordelijkheid bevordert, vergelijkbaar met beveiliging. Dit centrale team richt zich op tarief optimalisatie, zodat technische teams zich kunnen concentreren op optimalisatie van het gebruik.

Variabel kostenmodel

Het platform stimuleert het omarmen van een cloud-agnostisch, variabel kostenmodel van de cloud als een kans om waarde te leveren. Het bevordert just-in-time voorspelling, planning en inkoop, agile iteratieve planning en proactief systeemontwerp voor voortdurende cloudoptimalisatie.

Met behulp van deze principes kunnen FinOps-teams, ondersteund door het emma multi-cloud beheerplatform, cloud activiteiten optimaliseren en de efficiëntie, innovatie en bedrijfswaarde verbeteren.

Klik hier om de krachtige functies van het emma-platform voor cloud FinOps te ontdekken. Meld u vandaag nog aan voor emma en u krijgt 50 gratis cloud credits en een gratis proefperiode van 14 dagen.

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth is Chief Marketing Officer bij EMMA

Pin It on Pinterest

Share This