Het belang van flexibel blijven in de cloud

14 september 2023

In de snelle wereld van technologie zijn organisaties voortdurend op zoek naar manieren om te innoveren en concurrerend te blijven. De cloud heeft zich ontpopt als een transformerende kracht die bedrijven in staat stelt te schalen, activiteiten te optimaliseren en klantervaringen te verbeteren als nooit tevoren. Naarmate het cloud landschap zich verder ontwikkelt, is het echter duidelijk geworden dat een one-size-fits-all aanpak niet langer voldoende is. In dit tijdperk van digitale transformatie is het van het grootste belang om flexibel te blijven in de cloud en een cloud-agnostische multi-cloud strategie is een krachtige oplossing geworden.

Het verschuivende cloud landschap

Het cloud computing-landschap is sinds zijn ontstaan sterk geëvolueerd. Wat begon als een eenvoudige keuze tussen publieke, private of hybride cloud modellen is nu veranderd in een complex ecosysteem van providers, services en oplossingen. Toonaangevende cloud providers zoals Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en Google Cloud hebben elk hun eigen niches en sterke punten uitgekozen en bieden gespecialiseerde tools en services die zijn afgestemd op specifieke bedrijfsbehoeften. Hoewel deze specialisatie enorme waarde heeft gebracht, heeft het ook uitdagingen geïntroduceerd met betrekking tot vendor lock-in, kostenoptimalisatie en service redundantie.

De ketens van vendor lock-in doorbreken

Vendor lock-in, een fenomeen waarbij een organisatie sterk afhankelijk wordt van één cloudprovider, brengt aanzienlijke risico’s met zich mee. Hoewel een eerste adoptie misschien handig lijkt, kan het op de lange termijn het vermogen van een bedrijf om zich aan te passen en te innoveren ernstig beperken.

Volgens een Stratoscale-onderzoek uit die tijd maakt meer dan 80% van de bedrijven zich ‘matig tot veel’ zorgen over het feit dat ze vastzitten aan één openbaar cloudplatform.

Wat zijn cloud vendor lock-in scenario’s?

 • Kosten
  Wanneer de kosten voor het overstappen naar een andere cloudleverancier onbetaalbaar hoog zijn, waardoor de klant beperkte opties heeft en effectief gebonden is aan de oorspronkelijke cloudleverancier.
 • Beperkingen
  Wanneer onvoldoende personeel of de noodzaak om verstoringen van de bedrijfsvoering te voorkomen de klant vergrendelt in een inferieur cloud product of -dienst.

Waarom is vendor lock-in een belangrijk punt van zorg?

Als de kwaliteit van de diensten van de leverancier na verloop van tijd geleidelijk afneemt en als je je eenmaal hebt vastgelegd op een specifieke cloudleverancier, zit je aan hem vast, zelfs als hun diensten niet aan je verwachtingen of eisen voldoen.

De leverancier kan extra aanpassingen maken aan het aanbod om aan nieuwe eisen te voldoen. Dit kan een aanzienlijke prijsverhoging inhouden en de klant weinig andere keuze laten dan door te gaan, waardoor een lock-in-scenario voor cloudleveranciers ontstaat. Of de leverancier wijzigt zijn productaanbod dat mogelijk niet meer aansluit op uw behoeften. Als u van leverancier verandert, wees dan voorbereid op mogelijke uitdagingen zoals hogere kosten en technische problemen.

Een cloud-agnostische multi-cloud strategie bevrijdt bedrijven van deze beperking door hen in staat te stellen diensten van verschillende leveranciers te kiezen en zo te voorkomen dat ze afhankelijk zijn van één leverancier. Deze nieuwe vrijheid vertaalt zich in een verbeterde onderhandelingspositie, minder kwetsbaarheid voor onderbrekingen in de dienstverlening en de mogelijkheid om snel te reageren op veranderingen in de markt.

De cloud-agnostische benadering

Een cloud-agnostische aanpak houdt in dat meerdere cloudaanbieders tegelijkertijd worden gebruikt, waarbij gebruik wordt gemaakt van hun unieke sterke punten om een robuustere en flexibelere cloud omgeving te creëren. In plaats van gebonden te zijn aan één leverancier, kunnen organisaties de beste services van verschillende leveranciers kiezen en hun cloud infrastructuur afstemmen op hun specifieke behoeften. Deze aanpak beperkt niet alleen de risico’s van vendor lock-in, maar biedt ook mogelijkheden voor kostenoptimalisatie, prestatieverbetering en disaster recovery.

 • Flexibiliteit en wendbaarheid – Een ‘no vendor lock-in’-benadering bevordert het aanpassingsvermogen, waardoor een naadloze migratie van werklasten tussen verschillende cloudaanbieders mogelijk is. Deze flexibiliteit zorgt voor optimale prestaties en de mogelijkheid om snel te schakelen als reactie op de dynamiek van de markt.
 • Innovatie en geavanceerde oplossingen – Organisaties kunnen gebruik maken van de gespecialiseerde diensten die worden aangeboden door verschillende cloudproviders om toegang te krijgen tot geavanceerde technologieën en mogelijkheden. Dit kan leiden tot differentiatie en concurrentievoordeel.
 • Gegevensresidentie en compliance – Bepaalde industrieën en regio’s hebben strikte vereisten op het gebied van gegevensresidentie en compliance. Een cloud-agnostische aanpak stelt organisaties in staat om de meest geschikte provider te kiezen op basis van hun regelgevingsbehoeften.

Robuust bestuur, uitgebreide beveiligingsprotocollen en efficiënt middelenbeheer vormen de pijlers van een succesvolle implementatie van een ‘no vendor lock-in’-benadering. Het gebruik van geavanceerde oplossingen voor multi-cloudbeheer, zoals het emma multi-cloud beheerplatform, die gecentraliseerd overzicht bieden, is noodzakelijk om door de fijne kneepjes van een diverse cloud omgeving te navigeren.

Hoe kan het emma-platform u helpen ‘lock-in scenario’s’ te vermijden?

Het emma multi-cloud beheerplatform is ontwikkeld om organisaties in staat te stellen zich te bevrijden van de beperkingen van leveranciers en door het cloud ecosysteem te navigeren, terwijl financiële problemen, problemen met resources en problemen met verstoring van de bedrijfsvoering worden aangepakt.

 • Beheer dynamisch inzetplan – Het emma-platform zorgt voor een revolutie in het beheer van commitment plannen door een flexibele aanpak van bestaande overeenkomsten aan te bieden. Organisaties kunnen het platform gebruiken om hun commitment plannen met cloud providers te beoordelen en te verlagen. Of het nu gaat om gereserveerde instances, besparingsplannen of andere commitment-gebaseerde modellen, de ingebouwde analytische mogelijkheden bieden inzichten om de meest kosteneffectieve en strategisch voordelige handelwijze te bepalen. Op basis van de verkregen inzichten kunnen organisaties het proces starten om hun commitment plannen van een specifieke cloud service provider te verplaatsen naar het emma-platform. Deze stap biedt niet alleen de flexibiliteit om cloudaanbieders te diversifiëren, maar zorgt er ook voor dat de commitments afgestemd blijven op de evoluerende cloudstrategie van de organisatie. Deze aangeboden mobiliteitsmogelijkheid voor commitment plannen fungeert als een brug om los te komen van bestaande afspraken en zich in een multi-cloud landschap te wagen zonder afbreuk te doen aan financiële verplichtingen.
 • Naadloze toewijzing van middelen – Het gebrek aan middelen en cloud expertise kan een succesvolle implementatie van een multi-cloud strategie in de weg staan. emma, een no-code platform, kan organisaties helpen deze uitdaging te overwinnen, omdat zowel IT- als zakelijke gebruikers ervan kunnen profiteren. Via de intuïtieve interface kunnen organisaties eenvoudig resources leveren, bewaken en schalen over verschillende cloudproviders. De automatiseringsmogelijkheden van het platform vereenvoudigen de inzet en het beheer van workloads, waardoor bedrijven het gebruik van resources kunnen optimaliseren en ervoor kunnen zorgen dat kritieke taken efficiënt worden uitgevoerd, zelfs met beperkte resources.
 • Bedrijfsstoringen beperken – De angst voor bedrijfsonderbrekingen weerhoudt organisaties er vaak van om voor een multi-cloud aanpak te kiezen. Het emma-platform treedt op als betrouwbare bondgenoot en biedt uitgebreide oplossingen voor disaster recovery en bedrijfscontinuïteit. Door failover mechanismen en back-up strategieën in verschillende clouds te orkestreren, zorgt het platform ervoor dat organisaties operationeel blijven, zelfs bij onverwachte verstoringen. Deze proactieve benadering van het beperken van bedrijfsrisico’s zorgt ervoor dat een ‘no vendor lock-in’-strategie zich niet vertaalt in een gecompromitteerde bedrijfscontinuïteit.
 • Uniform bestuurskader – Voor het beheer van een multi-cloud omgeving is een uniform bestuurskader nodig dat naadloos kan omgaan met beveiliging, compliance en beleidshandhaving. Het emma-platform blinkt uit op dit gebied door gecentraliseerde controle en zichtbaarheid te bieden voor alle cloudaanbieders. Organisaties kunnen consistente beveiligingsmaatregelen afdwingen, zich houden aan wettelijke vereisten en moeiteloos beleidsregels implementeren. De bestuursmogelijkheden van het platform verlichten de zorgen over gegevensintegriteit, privacy en compliance, waardoor de organisatie zich verder versterkt tegen de risico’s van vendor lock-in.

Conclusie

In het tijdperk van digitale transformatie heeft de cloud zich ontpopt als een krachtige enabler voor innovatie, groei en concurrentievermogen. Het veranderende cloud landschap vraagt echter om een flexibele en aanpasbare aanpak. Een cloud-agnostische multi-cloud strategie stelt organisaties in staat om de sterke punten van verschillende cloudaanbieders te benutten, risico’s te beperken, kosten te optimaliseren en innovatie te stimuleren. Door flexibel te blijven in de cloud kunnen organisaties zich positioneren in de voorhoede van de digitale transformatie, klaar om de kansen van het zakelijke landschap van morgen te omarmen.

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth

Dirk Alshuth is Chief Marketing Officer bij EMMA

Pin It on Pinterest

Share This