Gartner: ‘Meerderheid software engineering leaders gaat toezicht op generatieve AI vereisen tegen 2025’

5 september 2023

Tegen 2025 zal meer dan de helft van alle functieomschrijvingen voor software engineering leiders (SWEL) expliciet toezicht op generatieve kunstmatige intelligentie (AI) vereisen, volgens Gartner.

“Naast de impact van generatieve AI op technologie-implementatie, verandert het ook de managementverantwoordelijkheden van software engineering leaders,” zei Haritha Khandabattu, Senior Director Analyst bij Gartner. “Dit omvat verantwoordelijkheden op het gebied van teammanagement, talentmanagement en ethiek in code. Software engineering leiders zullen zich in een aanzienlijk nadeel bevinden als ze deze veranderingen niet herkennen en zich eraan aanpassen – met het risico vervangen te worden door degenen die deze disruptieve technologie omarmen.”

De waarde van teama

Bij het testen van generatieve AI moeten software engineering leiders aantonen wat de zakelijke waarde is van het gebruik van generatieve AI om hun teams te versterken. Dit zal software engineering leiders helpen een overtuigende zakelijke reden op te bouwen voor voortdurende investeringen in hun teams.

SWELs moeten ook transparant zijn naar hun teams toe en zich richten op gesprekken over hoe AI-technologie de productiviteit van ontwikkelaars zal verbeteren, in plaats van zich te richten op hoe het personeel zal vervangen worden.

“Generatieve AI zal ontwikkelaars in de nabije toekomst niet vervangen,” zei Khandabattu. “Hoewel het bepaalde aspecten van software engineering kan automatiseren, kan het niet de creativiteit, kritisch denken en probleemoplossende vaardigheden repliceren die mensen bezitten. Leiders moeten de waarde van hun teams versterken door te laten zien hoe generatieve AI een krachtvermenigvuldiger is die efficiëntie kan verbeteren.”

Talent werven en beheren

Toepassingen van generatieve AI kunnen wervings- en aanwervingstaken versnellen, zoals het uitvoeren van een functieanalyse en het transcriberen van sollicitatiegesprekken. Bijvoorbeeld, SWELs kunnen een prompt invoeren met het verzoek om trefwoorden of kernzinnen met betrekking tot vaardigheden of ervaring voor platform engineering.

SWELs kunnen ook investeren in generatieve AI om meer tijd te besteden aan de mensgerichte aspecten van hun rol. Het investeren in generatieve AI-technologieën stelt SWELs in staat om ingenieurs voortdurend bij te scholen en een aanpasbare workforce te cultiveren.

“Naast werving vormen vaardigheidsbeheer en -ontwikkeling de kern van de verantwoordelijkheden van leiders,” zei Khandabattu. “AI-gebaseerd vaardigheidsbeheer, een dynamische benadering van vaardigheden die helpt bij het ondersteunen van talent en werkprocessen, zal software engineering leiders helpen bij het heroverwegen van rollen door vaardigheden te identificeren die kunnen worden gecombineerd om nieuwe functies te creëren en overbodigheden te elimineren.”

Ethische zorgen vereisen nieuwe beleidsregels

“Het gebruik van fundamentele AI-modellen kan risico’s introduceren, zoals hallucinaties, het genereren van onjuiste maar plausibel lijkende inhoud, en vooringenomenheid,” aldus Khandabattu. “Software engineering leiders moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van deze technologie.”

SWELs moeten samenwerken met, of een AI-ethiekcommissie vormen, om richtlijnen voor beleid te creëren die teams helpen om verantwoord generatieve AI-tools te gebruiken voor ontwerp en ontwikkeling. SWELs spelen een sleutelrol bij het identificeren en helpen verminderen van de ethische risico’s van generatieve AI-producten die in-house zijn ontwikkeld of bij derde partijen zijn aangeschaft.

Meer weten? Kijk hier.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This