Hebben we genoeg specialisten om te voldoen aan de snel stijgende vraag naar datacentercapaciteit?

16 augustus 2023

Op LinkedIn is een discussie ontstaan na een post van Andy Davis. Davis is de oprichter van de informele Data Centre Club en vraagt zich in een post op LinkedIn af hoe we de datacentercapaciteit gaan bouwen om aan de enorme honger naar workloads te voldoen.

Hij somt daarbij een aantal cijfers op die enerzijds erg positief zijn voor de datacenterindustrie, maar waarbij hij ook vraagtekens plaatst bij de haalbaarheid:

  • De wereldwijde bouw van datacenters zal naar verwachting in 2028 een waarde van 73,43 miljard dollar bereiken. Nu bedraagt dit bedrag 50,34 miljard dollar. Dat is een gemiddelde jaarlijkse groei van 6,5%.
  • Europa zal naar verwachting tegen 2025 3000 nieuwe datacenters nodig hebben.
  • De Amerikaanse markt zal naar verwachting groeien van 17 GW in 2022 tot 35 GW in 2030.
  • APAC zal tegen 2028 naar verwachting 24 miljard dollar aan bouwinvesteringen bereiken.

Davis: ”En dat is allemaal voorspeld voordat we begonnen te praten over AI-infrastructuur. De wereldwijde AI CAPEX zal naar verwachting in 2027 500 miljard dollar bedragen.”

Al deze getallen zullen de komende jaren bovendien alleen maar groter worden, meent hij. “En dan moet je daar nog markten als het Midden-Oosten, Afrika en de opkomende markten in APAC aan toevoegen.”

Een van de grootste problemen die Davis op basis van zijn gesprekken met CEO’s van datacenterbedrijven en CIO’s van klanten van datacenters ziet, is een personeelsprobleem. Er zijn momenteel simpelweg te weinig mensen die gekwalificeerd zijn om al deze datacentercapaciteit te ontwerpen, te bouwen, te onderhouden en te beheren. Een uitdaging voor het reguliere en niet-reguliere onderwijs in niet alleen ons eigen land, maar ook in (zeer) veel andere landen.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This