UGent Racing gebruikt Cradlepoint 4G router voor ontwikkeling raceauto

8 augustus 2023

Cradlepoint, leverancier in cloudgebaseerde LTE- en 5G-oplossingen voor draadloze netwerken, kondigt aan dat UGent Racing de Cradlepoint IBR900-router, beheerd door NetCloud, gebruikt bij het ontwerpen en testen van hun raceauto, Artemis. Met de ondersteuning van Cradlepoint, zet het team hun zelfontwikkelde DataCap-platform in om hun raceauto op afstand te monitoren. Het studentenraceteam neemt deel aan de internationale designcompetities van Formula Student. 

Sinds april 2023 maakt het Gentse raceteam gebruik van de Cradlepoint IBR900 4G router en van Cradlepoint’s ondersteuning via hun NetCloud-platform. Met het door UGent Racing ontwikkelde DataCap-platform en de Cradlepoint-oplossing wordt de raceauto op afstand gemonitord. Cradlepoint assisteert daarnaast op afstand het raceteam met antwoorden op hulpvragen en advies om de 4G-router optimaal te gebruiken. Niet geheel onbelangrijk is dat de Cradlepoint-router veel kleiner en compacter is dan de vorige. Om ervoor te zorgen dat de auto goed presteert en gemonitord kan worden tijdens het racen volstaat 4G. 

De Cradlepoint Wireless WAN-oplossingen bieden het team een betrouwbare verbinding tussen het DataCap-platform en de raceauto, de ingebouwde GPS-connectiviteit, en door kostenbesparing op het 4G-datagebruik tijdens de testmomenten. Samen met Poynting, aanbieder van antenne-oplossingen en sponsor van het team, zijn de 4G/5G oplossingen van Cradlepoint het ideale platform om UGent Racing de noodzakelijke stabiele connectiviteit te bieden.

“Cradlepoint denkt echt met ons mee, bijvoorbeeld dat er een failover op WiFi mogelijk is, waardoor we 40GB aan 4G-verbindingen kunnen besparen per test per dag. Dat is waardevolle kennis voor ons. Ook bij andere, complexe vraagstukken worden we meer dan alleen geholpen door Cradlepoint; we krijgen gedegen advies hoe we dingen structureel kunnen verbeteren”, aldus Lucas van Dijck, Chief Autonomous bij UGent Racing.

“UGent Racing biedt studenten de mogelijkheid om theorie in de praktijk toe te passen, daarvan te leren en ervaring op te doen. Wij zijn heel blij dat we door het beschikbaar stellen van onze oplossingen dit initiatief bij kunnen staan, zodat het team het meeste uit hun werk kan halen”, vertelt Evert Suur, Area Director Northern Europe bij Cradlepoint.

Van 8 tot 13 Juli zou het UGent Racing team deelnemen aan de Formula Student Netherlands competitie op TT-circuit Assen. Echter, door schade opgelopen tijdens de storm op zondag 9 juli, moesten ze de competitie uitzitten. Het team richt zich nu op de testen en voorbereidingen voor de aankomende Formula Student competities in Tsjechië en Kroatië in augustus. Bekijk hier de video waarin UGent Racing Team Captain Jarne Bogaert toelichting geeft over het evenement in Nederland. 

Dit jaar heeft het team met de bouw van een functionerende raceauto en de ontwikkeling van het DataCap-platform een robuuste fundering gelegd waarop de teams van de aankomende jaren verder kunnen bouwen. Mijlpalen waar UGent Racing naartoe werkt, zijn onder andere het volledig autonoom laten rijden van de auto en de introductie van zelfontworpen motoren en een carbon veiligheidscel voor de raceauto.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This