Primeur op Zwarte Cross: vrijwilligers Rode Kruis ontwikkelen met OutSystems efficiënt systeem voor registratie hulpvragen

13 juli 2023

Vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis hebben onlangs een applicatie ontwikkeld om op eenvoudige en laagdrempelige wijze hulpvragen tijdens een evenement digitaal te registreren. Deze applicatie wordt voor het eerst gebruikt op de ehbo-posten van de noodhulporganisatie op de Zwarte Cross, een festival met meer dan 200.000 bezoekers.

Hiermee beschikken zowel het Rode Kruis als eventorganisatoren altijd over een actueel beeld van het aantal en de aard van de hulpvragen. Zo kunnen ze de hulpverlening sneller opschalen en tijdig maatregelen treffen als dat nodig is. De ‘hulpvraag registratie-app’ is ontwikkeld op basis van het high-performance low-codeplatform van OutSystems. Vrijwillige developers van het Nederlandse Rode Kruis Digital Innovation Team bouwden de app met hulp van Transfer Solutions, OutSystems en Deloitte. Deze partijen hebben belangeloos hun krachten gebundeld in een low-code Center of Excellence, dat nauw samenwerkt met het Rode Kruis.

Continu inzicht in status hulpvragen

Doorgaans verwerken vrijwilligers van het Rode Kruis de hulpvragen op papier. . Hierbij gaat het om kleine lichamelijke ongemakken, zoals een vervelende snee in een vinger of een blaar, tot medische noodgevallen zoals onwelwordingen. Op een event als de Zwarte Cross gaat het al snel om duizenden registraties. Tijdens de komende editie worden essentiële metadata, zoals het soort letsel en de locatie waar men dit heeft opgelopen, in de nieuwe hulpvragen registratie-app ingevoerd. Zo krijgen het Rode Kruis en de festivalorganisatie inzicht in de drukte op verschillende posten en kunnen zij de beschikbare vrijwilligers optimaal inzetten. Op die manier worden festivalbezoekers zo snel als mogelijk geholpen, zodat ze kunnen genieten van de Zwarte Cross.

Daarnaast helpt het nieuwe registratiesysteem om snel informatie te delen met veiligheidsdiensten als de ambulance of brandweer. Als bijvoorbeeld duidelijk wordt dat veel mensen last hebben van de warmte, kan er besloten worden op meer punten water uit te delen.

Low-code Center of Excellence

Een van deze Rode Kruis vrijwilligers is Wim Soutendijk, in het dagelijks leven teamleader backoffice development. Soutendijk ​ hoefde niet lang na te denken toen de vrijwilligersoproep voor het Rode Kruis Digital Innovation Team kwam. “Ik heb ervaring met het ontwikkelen van een registratie-applicatie, dus wilde ik graag meebouwen aan de app voor het rapporteren van hulpvragen. Via het Center of Excellence (CoE) heb ik met andere developers een training gevolgd en zo zijn we nu gecertificeerde OutSystems developers. Met dit low-code platform kunnen we snel, gericht en laagdrempelig nieuwe applicaties bouwen. Dat is fijn, omdat je het toch naast je baan doet.”

Rode Kruis focus op innovatie

Jan Veldhuis, Informatiemanager bij het Rode Kruis en verantwoordelijk voor het OutSystems CoE, roemt tevens het intuïtieve karakter van het low-code ontwikkelplatform. “Iedere medewerker in het veld kan hiermee werken. Welke smartphone je ook hebt. Daar komt bij dat apps eenvoudig aangepast kunnen worden, je kan de app dus continu verbeteren.”

“Het Rode Kruis staat altijd open voor nieuwe developers”, vervolgt Veldhuis. “Onze vrijwilligers prikken niet alleen blaren door, ze bouwen ook apps. We zijn blij met de ondersteuning van OutSystems en de andere partijen in het Center of Excellence, zodat we gericht applicaties kunnen ontwikkelen die waarde toevoegen aan al onze mensen in het veld.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This