Headless ontkoppelt gebruikersinterface en backend

28 juni 2023

Je webaanwezigheid is belangrijker dan ooit. Een goed content- en featurebeheer van je website of je gebruikersinterface zorgen voor een betere adoptie, gebruiksgemak, meer bezoekers en een hogere doorklik- en conversieratio. Of je nu aan e-commerce doet, een interne applicatie hebt gebouwd of je jouw website gebruikt als digitaal uitstalraam, je doet er goed aan om van meet af aan voldoende flexibiliteit te voorzien om in te spelen op veranderende behoeftes van interne en externe klanten. In dit kader moet je zeker ‘Headless’ overwegen. In wezen gaat het om het ontkoppelen van je front-end en je backend.

Wat is Headless precies?

In het verleden waren websites vaak monolithische systemen waarbij de gebruikersinterface en presentatielaag die zich in de front-end bevinden nauw verbonden is met de backend. In het headless-model worden front en back van elkaar losgekoppeld. API’s (Application Programming Interface) worden gebruikt om content en data aan een breed gamma apparaten en kanalen aan te leveren.

In dit model moet je de backend eigenlijk zien als een hub die content beheert en aanlevert via een API. Er bestaan vandaag al heel wat Content Management Systemen die ontworpen zijn om headless te functioneren. De inhoud die vanuit deze hub wordt aangeleverd via een API en kan vervolgens op verschillende web- en mobiele applicaties worden weergegeven volgens de vereisten van het kanaal. Hierdoor is er dus meer flexibiliteit en schaalbaarheid.

Waarom zou je Headless overwegen?

Het losmaken van je front- en backend biedt tal van voordelen. We zetten de belangrijkste graag even voor je op een rijtje:

  1. Flexibiliteit: omdat de front- en backend van elkaar zijn losgekoppeld, kunnen developers de gebruikerservaring optimaliseren voor verschillende applicaties en kanalen. Je kunt namelijk elke technologie of platform gebruiken voor de presentatie van je content en je bent niet gebonden aan de opties die het CMS biedt.
  2. Schaalbaarheid: aangezien een API zorgt voor de aanlevering van de content kan je deze makkelijk naar bijkomende kanalen of apparaten brengen zonder dat je aan de achterliggende infrastructuur moet raken.
  3. Toekomstbestendigheid: het wordt makkelijker om sneller in te spelen op nieuwigheden zoals spraakgestuurde devices of Internet of Things-apparaten. Dankzij het headless-model kan content snel ter beschikking worden gesteld.
  4. Veiligheid: doordat back-end en front-end los staan van elkaar is een headless CMS bijvoorbeeld minder gevoelig voor DDoS-aanvallen. De CMS-database is immers niet te bereiken via de app of website.

Headless samengevat

Het is een innovatieve benadering van webontwikkeling en contentbeheer die het voor bedrijven mogelijk maakt om flexibele, schaalbare en toekomstbestendige websites te bouwen. Door front- en backend van elkaar te scheiden kan de gebruikservaring makkelijk worden aangepast aan verschillende applicaties, apparaten en kanalen terwijl de prestaties verbeteren. Omdat er steeds meer nieuwe technologieën, apparaten en applicaties komen, is de verwachting dat headless de komende jaren nog populairder zal worden.

Low-code maakt headless nog sterker

Als je bovenstaande voordelen van headless goed gelezen hebt, dan zie je veel parallellen met de pluspunten van low-code. Low-code kan dan ook een waardevolle rol spelen binnen het headless-model.

  1. Flexibiliteit en modulariteit: Headless-architectuur combineert verschillende componenten om de gewenste gebruikerservaring te creëren. Ontwikkelaars kunnen heel flexibel low-code componenten toevoegen, wijzigen of verwijderen indien de behoeften veranderen.
  2. Snelle ontwikkeling: omdat low-code in voorontwikkelde bouwstenen voorziet en omdat nieuw gebouwde componenten later kunnen worden hergebruikt, kunnen developers sneller applicaties leveren om in te spelen op veranderende behoeften van de business en klant.
  3. Vereenvoudigd front-end ontwerp: Low-codeplatformen bieden vaak intuïtieve UI-ontwerpfuncties (UI = User Interface) en templates die developers helpen bij het bouwen van gebruiksvriendelijke interfaces.
  4. Makkelijke integratie: het headless-model vraagt de integratie van verschillende systemen en services. Dankzij low-codeplatformen kunnen ontwikkelaars makkelijk connectoren en API’s gebruiken om data uit ​ andere systemen te halen.

Low-code is dus een accelerator voor de ontwikkeling van headless-toepassingen. Ontwikkelaars kunnen op een zeer visuele manier via een drag-and-drop applicaties bouwen waardoor ze sneller resultaten kunnen opleveren en flexibeler kunnen werken. Door te kiezen voor low-code en headless combineren bedrijven zowel snelheid en efficiëntie als flexibiliteit en schaalbaarheid.

Stef Vermeulen

Stef Vermeulen

Stef Vermeulen is Partner Alliance Manager BeLux bij OutSystems

Pin It on Pinterest

Share This