Cloudera onthult grootste uitdagingen voor organisaties die zich voorbereiden op AI

21 juni 2023

Cloudera maakt bekend dat organisaties inschatten dat ze een derde (33%) van al hun data niet effectief kunnen gebruiken. Het hybride databedrijf heeft zo’n 850 IT-beslissers (ITDM’s) in de EMEA-regio laten ondervragen over het cloud-gebruik en databeheer van hun organisaties en de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd bij het benutten van alle data. De resultaten van deze zogeheten ‘Evolve Data Study’ zijn vandaag gepresenteerd op de dataconferentie, Evolve London. 

Bijna driekwart (72%) van de respondenten is het ermee eens dat het complex is om waarde te halen uit alle data in hun organisatie, als deze zich in verschillende cloud- en on-premise-omgevingen bevinden. Ruim tweederde (68%) slaat momenteel echter data op in een hybride omgeving, wat betekent dat ze zowel de on-premise/private cloud als openbare cloud gebruiken. Bovendien hebben zeven op de tien organisaties (72%) momenteel een multi-cloudmodel en werken ze met twee of meer hyperscalers.

Uit het onderzoek blijkt dat negen op de tien ondervraagde ITDM’s (92%) van plan zijn om de komende 3 jaar meer data naar de cloud te migreren, daarbij verwijzend naar verbeterde toegankelijkheid (48%), geoptimaliseerde opslag en back-up (44%) en lagere kosten (38%) als drijvende krachten. Hoewel slechts 4% in de afgelopen 12 maanden data naar on-premises heeft gerepatrieerd, is 76% van plan om in de komende 36 maanden bepaalde data terug naar on-premises omgevingen te repatriëren. 

Zorgen over de data en compliance (55%), angst voor cloud-lock-in (54%) en niet-compliant problemen met de cyberbeveiliging (52%), worden genoemd als de belangrijkste redenen om niet meer data naar de cloud te verplaatsen. Verder geeft de helft van de respondenten (50%) aan dat prestatieproblemen bij het in realtime verwerken van grote datasets een andere belangrijke barrière zijn voor de cloudmigratie.

Meer analyses en angst voor datasilo’s

Om meer waarde uit alle data te halen, omarmen organisaties steeds vaker data-analyses. IT-afdelingen (68%) hebben de meeste behoefte aan analysetools, gevolgd door financiën (51%), marketing (49%), sales (49%), operations (44%) en HR (32%). 69% van de respondenten vindt echter dat hun organisatie te veel data-analysetools heeft en maakt zich zorgen over wildgroei. Minder dan de helft (45%) is ervan overtuigd dat ze weten hoeveel data-analysetools ze binnen hun organisatie hebben geïmplementeerd. Degenen die vertrouwen hebben in het aantal data-analysetools dat er is geïmplementeerd, geven aan dat ze vijf verschillende tools gebruiken.

Al met al laat het onderzoek zien dat datasilo’s voor veel organisaties voorlopig een uitdaging blijven. Bijna tweederde (65%) van de ITDM’s zegt dat data in silo’s hun organisatie belemmert om in realtime beslissingen te nemen. Zo’n 66% denkt dat hun organisatie al geld heeft verloren omdat ze niet in staat zijn om snel beslissingen te nemen door de aanwezige datasilo’s.

Veilig waarde uit data halen

“Veel organisaties gaan ‘all-in’ naar de cloud, maar moeten daarna vanwege de kosten, governance en datasoevereiniteit ook data terug naar on-premises verplaatsen. Met data die zich in een mozaïek van hybride cloudomgevingen bevindt, kost het veel organisaties moeite om de volledige waarde uit hun data assets te halen”, zegt Rein de Jong, Regional Vice President Benelux bij Cloudera. “Organisaties willen veilig waarde uit al hun data kunnen halen, ongeacht waar deze zich bevindt. Door de opkomst van moderne data-architecturen kunnen organisaties zowel meer waarde uit hun data halen als de cloudkosten optimaliseren.”

“In een periode waarin veel organisaties op zoek zijn naar de voordelen van kunstmatige intelligentie, moeten ze voorop blijven lopen door moderne data-architecturen te implementeren”, vervolgt de Jong. “Deze aanpak stelt ze in staat om de voordelen van alle beschikbare data te benutten voor hun organisatie, met behoud van de benodigde beveiliging en compliance.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This