Red Hat OpenStack Platform 17.1 levert moderne netwerken en geavanceerde beveiligingsfuncties

20 juni 2023

Afgelopen week is Red Hat aanwezig op OpenInfra Summit. Tijdens het event wordt bekendgemaakt dat Red Hat OpenStack Platform 17.1 in de komende weken beschikbaar zal zijn. De nieuwe beheer- en bedieningstools zorgen voor nog meer flexibiliteit, efficiëntie en security. Zij geven OpenStack-gebruikers de mogelijkheid om hun edge-infrastructuur verder te beheren.

Vorig jaar kondigden we verdere inspanningen aan om serviceproviders te laten vertrouwen op het Red Hat OpenStack Platform voor het uitbouwen van enorme, moderne 5G-netwerkinfrastructuren. Dit jaar breiden we het project nog verder uit door hen te helpen bestaande 4G-investeringen te combineren met nieuwe 5G-netwerken. Zo kunnen geavanceerde use cases met nog meer veerkracht worden gerealiseerd, van de core tot de edge.

Red Hat OpenStack Platform 17.1 stelt service providers in staat sneller te schalen en hun middelen maximaal in te zetten via een gevirtualiseerde control plane die draait op Red Hat OpenShift. Het platform is ontworpen om de netwerkcapaciteit en -prestaties te optimaliseren, de efficiëntie te verhogen en implementaties op schaal verder te vereenvoudigen. Zo kunnen zowel 4G gevirtualiseerde als 5G gecontaineriseerde workloads vanuit één en dezelfde omgeving worden beheerd. Hierdoor kunnen serviceproviders hun investeringen beter afstemmen op de toekomst, zonder workloads achter te laten. Ze kunnen hun cloud-native reis ook gemakkelijker voortzetten. 

Service providers kunnen het volgende verwachten:

 • Multi-versie ondersteuning voor Red Hat Enterprise Linux (RHEL).  Red Hat OpenStack Platform 17.1 compute nodes kunnen zo draaien op RHEL 8.4 en/of RHEL 9.2. Service providers kunnen flexibiliteit bieden in de keuze voor een hardware platform en tegelijkertijd de compatibiliteit vergroten voor een breed scala aan workloads;

 • Een betere upgrade-ervaring van Red Hat OpenStack Platform 16.2 naar 17.1.
  • Red Hat OpenStack Platform content en RHEL-upgrades zijn gescheiden. Zo kunnen de flexibiliteit en probleemoplossing worden verbeterd. Dankzij de multi-versie ondersteuning voor RHEL kunnen serviceproviders de reboot van RHEL compute nodes uitstellen tot een later stadium.
 • Logische volumebeheerpartitionering met kortstondige snapshot- en terugdraaifuncties. Hierdoor kunnen serviceproviders tijdens het upgradeproces terugkeren naar een vorige status;

 • Domain Name System as a Service (DNSaaS), ook bekend als Designate, bevat een REST API voor domein- en recordbeheer, is multi-tenant en integreert met OpenStack Identity Service (keystone) voor authenticatie. DNSaaS bevat een raamwerk voor integratie met Compute (nova) en OpenStack Networking (neutron) meldingen, waardoor automatisch gegenereerde DNS-records mogelijk zijn. Daarnaast bevat DNSaaS integratieondersteuning voor Bind9;

 • Open Virtual Networking (OVN) mogelijkheden om de netwerkinfrastructuurdiensten en de meting van de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren. Met bandbreedtemeting in specifieke functies. Deze nieuwe mogelijkheden helpen ook de OVN-migratietijd te verbeteren voor grootschalige implementaties binnen onderhoudsvensters;

 • Octavia load balancer om de schaalbaarheid te vergroten. Dat kan door het aantal verbindingen dat tegelijkertijd worden geleid, te verhogen;

 • Virtuele gegevenspadversnelling voor een efficiënter hardware offloading mechanisme in zowel fysieke als virtuele omgevingen.

Een flexibel en open platform

Vanaf het begin is OpenStack dé open source private cloud geweest die een stack voor de publieke sector voorziet van een betere beveiliging. Red Hat OpenStack Platform 17.1 zet de aanpak voort met een aantal belangrijke systeem- en netwerkbeveiligingsverbeteringen die erop gericht zijn serviceproviders te helpen controle uit te oefenen over hun eigen digitale infrastructuur, data en technologie. 

Red Hat OpenStack Platform is een modulaire oplossing, gebouwd op een open source softwarefundament dat Red Hat al meer dan 25 jaar toepast. Van de gezondheidszorg, de publieke sector, telecommunicatie en meer, Red Hat OpenStack Platform heeft beveiligingsfuncties die kunnen voldoen aan de groeiende behoefte om in controle te zijn van de IT-omgeving. Onze nieuwste release bevat:

 • Verbeterde beveiligingsfuncties met rolgebaseerde toegangscontrole (RBAC) voor uitgebreide en meer granulaire handhaving in OpenStack-services om de functionaliteit te verhogen, de geschiktheid te verbeteren en het aanvalsoppervlak te verkleinen;

 • Ondersteuning voor FIPS-140 (ISO/IEC 19790) om te helpen voldoen aan de beveiligingseisen van serviceproviders;

 • Federatie via OpenID Connect om een externe identiteitsprovider (IdP) te gebruiken om de authenticatie en autorisatie van gebruikers te beheren;

 • Fernet tokens helpen de vertrouwelijke informatie van gebruikers te beschermen en zorgen ervoor dat hun ervaring met het platform snel, gemakkelijk en vertrouwd is.

Open source garandeert transparantie en vertrouwen, mede dankzij de gemeenschappen die deze oplossingen bouwen. Red Hat is in staat om haar leiderschap op het gebied van open standaarden en interoperabiliteit niet alleen uit te breiden naar technologie, maar ook naar operations en data. Het kan architectuurpatronen bieden voor een open hybride soevereine cloud, van cloud tot edge en terug.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This