Eurofiber upgrade capaciteit backbone netwerk met 40 maal grotere bandbreedte tot 400 Gigabit

15 juni 2023

Eurofiber, leverancier van connectiviteit over glasvezel voor de zakelijke markt, voert een gefaseerde upgrade door van zijn volledige Belgische backbone netwerk. De bestaande hardware wordt daarbij vervangen door apparatuur van het Finse Nokia.

De eerste netwerkring die vanaf vandaag operationeel is en loopt tussen Brussel-Zuid, Charleroi, Mons, Estaimpuis en Kortrijk, heeft een capaciteit van 400 Gigabit. Een tweede netwerkring wordt later deze maand opgeleverd en zal lopen tussen Brussel-Zuid, Diegem, Leuven, Hasselt en Luik. Dat is een 40 maal grotere bandbreedte dan voordien. Hiermee is Eurofiber de eerste glasvezelprovider voor de zakelijke markt in België die over een 400 Gigabit OTN (Optical Transport Networking) netwerk met DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) technologie beschikt. Met deze upgrade vangt Eurofiber de stijgende vraag van bedrijven op naar hogere bandbreedtes, snellere netwerken en een always-on verbinding. Bovendien stelt de gebruikte technologie Eurofiber in staat om zowel kmo’s als grote bedrijven flexibel en ‘op maat’ de meeste geschikte capaciteit aan te bieden, in functie van hun reële behoeften.  

Eerste netwerkring van 400 Gigabit 

Eurofiber sloot eind 2022 een partnership af met Nokia om stapsgewijs de hardware van hun netwerk te upgraden. Het gaat om apparatuur en technologie die toelaat om de capaciteit en de geografische spreiding van het glasvezelnetwerk van Eurofiber in België, Frankrijk, Duitsland en Nederland uit te breiden. Dankzij het gebruik van DWDM technologie voor golflengte-multiplexing, wordt de capaciteit van glasvezelnetwerken verhoogd door data op verschillende golflengten via verschillende kanalen te versturen. 

“Het voordeel van dergelijk DWDM-netwerk met OTN technologie is dat het enerzijds gemakkelijk te upgraden is naar 600 Gigabit en meer, mits toevoeging van hardwarecomponenten,” verduidelijkt Peter Joossens, verantwoordelijke voor het operationeel actieve netwerk bij Eurofiber België. “We zijn met de 40 maal hogere bandbreedte die we vanaf nu aanbieden dus nog lang niet aan het einde van de technologische mogelijkheden. Anderzijds laat het ons ook toe om heel flexibel te kunnen schalen en al onze klanten, zowel kmo’s als grotere bedrijven, die breedbandcapaciteit aan te bieden die ze werkelijk nodig hebben. Zo kunnen we alle types van bedrijven ‘op maat’ van de meest optimale glasvezelconnectiviteit voorzien. Bovendien kunnen we extra breedbanddiensten softwarematig activeren, waardoor een hardwarematige interventie niet langer vereist is en we sneller kunnen schakelen. Dankzij de upgrade naar deze next generation backbone zijn we klaar voor de toekomst, maken we een nog betere geografische spreiding van ons netwerk mogelijk en kunnen we onze klanten nog beter bedienen.”   

West-Europese uitrol 

De upgrade van het Eurofiber netwerk in België kadert in een bredere West-Europese uitrol waarbij ook het Eurofiber netwerk in Frankrijk, Duitsland en Nederland dezelfde upgrade krijgt. “We bevestigen hiermee niet alleen onze lokale ambitie om zowel grote bedrijven als kmo’s toegang te geven tot toekomstgerichte glasvezelconnectiviteit met een hoge capaciteit en de hoogst mogelijke servicenormen. Het is tevens een volgende stap in de ambitie van Eurofiber om een pan-Europees glasvezelnetwerk uit te bouwen”, bevestigt Hans Witdouck, CEO Eurofiber België.

Vraag naar hogere bandbreedte neemt toe 

Sinds de pandemie is het zakelijk dataverkeer enorm toegenomen. Niet alleen moeten bedrijven medewerkers die thuis werken kunnen ondersteunen. Door de toegenomen transitie naar de cloud hebben bedrijven meer nood aan hogere bandbreedtes en stabiele verbindingen. Daarnaast vraagt ook de uitrol van 5G een hogere bandbreedte. “Het netwerk is vandaag het fundament voor tal van operationele en vaak bedrijfskritische processen. Deze next generation backbone staat ons toe om nog flexibeler in te kunnen spelen op de klantenbehoeften en alle types bedrijven in de markt optimaal te bedienen. Tegelijk biedt de upgrade Eurofiber ook de mogelijkheid om nog meer klanten aan te sluiten op ons netwerk. We verwachten na de zomer een derde netwerkring te activeren. Het is onze ambitie om het volledige Belgische Eurofiber backbone netwerk geüpgraded te hebben tegen eind 2024. Die nationale dekking maakt ons netwerk meteen ook volledig redundant, wat vandaag meer dan ooit cruciaal is voor alle types van bedrijven ”, besluit Hans Witdouck. 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This