FTI Express kondigt ‘Flanders Technology and Innovation’ innovatiefestival aan

13 juni 2023

Vandaag trekt ‘Flanders Technology and Innovation’ definitief op gang met de ‘FTI Express’ die rijdt tussen Gent en Antwerpen. Aan boord van deze innovatietrein: de minister-president van de Vlaamse Regering Jan Jambon, Vlaams minister van Innovatie Jo Brouns, en maar liefst 315 Vlaamse CEO’s en ondernemers. Samen tellen ze af naar het FTI Festival in 2024, met het oog op het mooier, creatiever, beter en efficiënter maken van Vlaanderen via technologie en innovatie.

De FTI Express Gent-Antwerpen maakt de ambities van Flanders Technology & Innovation (FTI) concreet en brengt het Vlaamse innovatieve ecosysteem symbolisch naar een volgend innovatieniveau. De treincoupés werden ingekleed door de vijf steden (Antwerpen, Gent, Hasselt, Kortrijk en Leuven) die in maart 2024 het tiendaags FTI-innovatie- en inspiratiefestival organiseren.

Ambitieus innovatieplatform FTI

Jo Brouns & Jan Jambon

Het gloednieuwe innovatieplatform Flanders Technology & Innovation wil van Vlaanderen het laboratorium van Europa maken, om zo een technologische voorsprong te nemen en voor innovaties te zorgen waar we allemaal beter van worden. Vijf Vlaamse toporganisaties ondersteunen FTI structureel: FTI SuperNova, Hangar K, Leuven MindGate/and&, VITO/G-STIC en Wintercircus. Zij zijn de ‘basis’ in het FTI-ecosysteem en mobiliseren binnen hun netwerk andere CEO’s, ondernemers, start-ups en scale-ups om van gedachten te wisselen en nieuwe inzichten, ideeën, innovaties en opportuniteiten te creëren. Flanders Technology & Innovation en zijn partners focussen op zes domeinen: Data Tech, Health Tech, Entertainment Tech, Energy Tech, Mobility en Flanders Next Academy.

Vlaams minister-president Jan Jambon: “Vlaanderen is top in de wereld. Telkens als ik op missie ben in het buitenland, spreekt men me daarover aan. Imec, VIB, VITO, onze universiteiten, onze wereldhavens, wat we betekenen op vlak van chiptechnologie, biotech, klimaattechnologie, data… We spelen een voortrekkersrol en hebben alle kaarten in handen om de toekomst aan te kunnen. Dankzij Flanders Technology & Innovation zal heel Europa vaststellen dat Vlaanderen een trotse voortrekker is van de vijfde industriële revolutie, van datatechnologie en van kunstmatige intelligentie als nieuwe systeemtechnologie.”

Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw: “We gaan technologie en innovatie gebruiken om Vlaanderen mooier, creatiever, beter en efficiënter te maken. Altijd met een duidelijk maatschappelijk doel voor ogen, zoals bijvoorbeeld een duurzame economie en samenleving. FTI is een wervend maatschappelijk project dat de Vlaming wil bekend maken met de excellente toepassingen die hier worden ontwikkeld, om zo ook jongeren warm te maken voor STEM-richting. De innovatieve oplossingen van morgen, moeten immers van hen komen.”

Tiendaags innovatiefestival

Vanaf nu is het aftellen naar vrijdag 15 maart 2024, de aftrap voor Flanders Technology & Innovation in het volledig vernieuwde Wintercircus in Gent. Een week lang zullen er evenementen doorgaan tijdens het grootschalig innovatie- en inspiratiefestival in vijf Vlaamse steden: Antwerpn, Gent, Hasselt, Kortrijk en Leuven.

FTI bruist in tal van Vlaamse bedrijven, in scholen en in universiteiten. Een van de hoogtepunten is de eerste editie van Open Technologie- & Innovatiedag op 17 maart 2024. Dan kunnen technologische organisaties in innovatieve bedrijven zich in de kijker zetten bij het grote publiek, sollicitanten en technologieliefhebbers.

De inspirerende feestweek wordt op zaterdag 23 en zondag 24 maart afgesloten met een groots en uniek slotfestival in Antwerpen voor het grote publiek. Een immersieve stadsbeleving over verschillende locaties met ervaringen voor jong en oud.

FTI Festivaldirecteur Dries Mahieu: “Dit is de eerste keer dat we over heel Vlaanderen op een unieke manier kunnen uitpakken met een meerdaags belevingsfestival verspreid over verschillende thematische ‘podia’, zijnde de deelnemende steden, gericht naar meer dan 6 miljoen Vlamingen. Het moment om de technologie & innovatie in Vlaanderen in de etalage te plaatsen en de passie en ambities te showcasen.”

De strategische partners van FTI zijn enthousiast over het initiatief:

Jurgen Ingels, CEO FTI SuperNova: “Wanneer een tech ondernemer op zoek gaat naar funding is het belangrijk om met de best mogelijke partijen in contact te komen. Met FTI SuperNova brengen we alle lokale en toonaangevende internationale investeerders samen op 1 plek met tech ondernemers. Zo zorgen we 2 dagen lang voor de meest kwalitatieve connecties terwijl we iedereen inspireren met innovatieve ideeën.”

Vincent Vanderbeck, CEO Hangar K: “We zijn fier dat we in Kortrijk een week vol digitale, interactieve experiences over de toekomst van leven, leren en werken kunnen brengen. En dit dankzij de inbreng van innovatieve technologie uit Vlaanderen in de domeinen Game Technology en Educational Technology.”

Marieke Sopers, Festivaldirecteur FTI by and&: “Vooruitgang wordt niet alleen bepaald door technologie, maar ook door dromen en denkkaders. Als we de toekomst willen begrijpen, moeten we ons ook richten op de nieuwe ideeën. FTI by and& kijkt in een glazen bol door cutting-edge technologie samen te brengen met kinderdromen. We maken van Leuven een stadslabo waarin we de toekomst onderzoeken.”

Dietrich Van der Weken, General Manager G-STIC, VITO: “De circulaire economie, energiepositieve wijken en duurzame voedsel- en watersystemen zijn cruciaal voor de transitie van steden en hun omgeving. In maart 2024 kan iedereen het concept van de 15-minutenstad ervaren die duurzame mobiliteitskeuzes aanmoedigt, de stedelijke ruimte herverdeelt en culturele activiteiten organiseert om de stad klimaatneutraal, meer leefbaar en inclusief te maken.”

Louis Jonckheere, CEO Wintercircus: “FTI is een unieke kans om ons bloeiend tech-ecosysteem te versnellen en zo een grotere impact te realiseren op onze planeet en samenleving. Samen met onze community van ondernemers, onderzoekers, studenten en creatieve geesten, banen we met Wintercircus en FTI de weg voor Vlaanderen om verder uit te groeien tot een wereldwijd erkende technologie hub!”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This