Om klanten vooraf zekerheid te geven over wat ze betalen voor energie, koeling en noodstroom, sluiten datacenters normaal gesproken een contract voor lange tijd af met een energieleverancier. Maar omdat energieleveranciers eind 2022 met de volatiele markt er niet happig op waren om vaste contracten aan te bieden, zag het Nederlandse datacenter BIT geen andere mogelijkheid dan energie in te kopen op de European Power Exchange (EPEX). Dat heeft dit jaar al tot forse prijsvoordelen geleid, want de prijzen op die markt dalen al maanden.
Geen onbalanskosten door goede voorspellingen
Het inkopen van energie doet BIT via Edmij, een bedrijf waar al langer een partnership mee bestaat. Cruciaal wanneer je zelf energie gaat inkopen, is voorspellen hoeveel energie je de volgende dag precies nodig hebt. Je koopt namelijk een dag van tevoren stroom in voor blokken van een uur. Dat betekent dat je voor 24 uren een dag van tevoren moet voorspellen wat je gaat gebruiken. Het verschil tussen de ‘day ahead’ inkoop en het werkelijke verbruik, de onbalans, wordt per kwartier afgerekend tegen onbalansprijzen. Dit zijn de zogenaamde onbalanskosten.
Edmij maakt gebruik van Machine Learning-algoritmen om het stroomverbruik van BIT voor de volgende dag te voorspellen. Dit is relatief eenvoudig, want het is een nagenoeg vlakke (‘baseload’) lijn. Maar het verbruik wordt wél beïnvloed door de buitentemperatuur. Edmij, die ook de stroomproductie van veel windturbines en zonneparken voorspelt, heeft hier veel ervaring mee. BIT profiteert mee van de state-of-the-art forecast-algoritmen die Edmij daarvoor ontwikkelt.
De inspanningen van Edmij leiden ertoe dat BIT tot op heden nagenoeg geen onbalanskosten betaalt, omdat de forecast ‘spot-on’ was. Daar komt bij dat de prijzen op de EPEX al maanden dalen.
Partner in energietransitie
Jeffrey Bartels, oprichter en eigenaar van Edmij, zegt: “BIT deelt onze visie dat eindverbruikers en stroomproducenten uiteindelijk allemaal actief worden op de stroommarkten en samen de balans houden. Daarmee besparen ze immers kosten en zo versnellen we samen de energietransitie. We hadden al een contract met BIT om op momenten van forse stroomtekorten een beroep te doen op hun noodaggregaten. Wij zijn erg blij met het vertrouwen dat BIT ons heeft gegeven om sinds begin van dit jaar ook actief te zijn voor hen als stroomleverancier.”
Alex Bik, CTO bij BIT, ziet dat klanten best bereid zijn wat onzekerheid voor lief te nemen als ze weten dat ze gemiddeld een lagere prijs betalen. Transparantie is daarbij key. “Klanten zien op de portal niet alleen hoeveel stroom ze op elk moment gebruiken, maar ook de dagprijs die wij voor de energie betalen. Ze weten nu vooraf niet precies wat ze gaan betalen, maar wél hoe de prijzen tot stand komen. Ze zien ook dat onze prijzen aanzienlijk lager zijn dan die van onze concurrenten, die soms wel een factor drie meer vragen voor een kWh. Voor dat prijsverschil zijn ze best bereid om wat onzekerheid voor lief te nemen.”