’Datacenters en IT-afdelingen kunnen 60% kosten besparen door apparatuur langer te gebruiken’ 

19 mei 2023

Volgens adviesbureau Gartner zal 75% van de organisaties tegen 2027 een duurzaamheidsprogramma voor zijn datacenterinfrastructuur hebben geïmplementeerd. Belangrijkste redenen voor een dergelijk programma zijn de behoefte aan kostenoptimalisaties en druk van stakeholders. Daarmee zijn kostenbesparingen tot 60% mogelijk op IT- en datacenterapparatuur.

De verantwoordelijkheden voor duurzaamheid worden steeds meer overgedragen van CIO’s naar managers die verantwoordelijk zijn voor infrastructuur en operations (I&O). Alleen dan kunnen de milieuprestaties van IT en datacenters daadwerkelijk verbeteren, aldus Autumn Stanish, Senior Principal Analyst bij Gartner. Dit heeft volgens hem veel bedrijven ertoe gebracht om meer te investeren in milieuoplossingen. Gartner is echter van mening dat impact op het milieu niet de enige focus zou moeten zijn. Duurzaamheid kan volgens het adviesbureau namelijk ook een positief effect hebben op factoren als merk, innovatie, veerkracht en het aantrekken van talent.

Volgens een enquete die Gartner vorig jaar heeft uitgevoerd onder 221 respondenten uit Noord-Amerika, Europa en Azië zijn de milieuprestaties van de IT-infrastructuur slechts één facet van een sterke I&O-duurzaamheidsstrategie. De belangrijkste voordelen zijn volgens het consultancybedrijf: lagere kosten, innovatie en meer grip op risico’s. 

De meest effectieve actie die I&O-managers kunnen ondernemen voor het milieu en hun budget is het uitstellen van de aanschaf van nieuwe apparatuur en het beter beheren, optimaliseren of opnieuw inzetten van wat ze al hebben. Volgens Gartner kunnen organisaties tot 60% kosten besparen door simpelweg de levensduur van producten te verlengen van drie naar vijf jaar. Daarnaast is optimaliseren voor beter servergebruik en opslagcapaciteit een andere manier om afval te verminderen en geld te besparen.

Organisaties gebruiken duurzame strategieën om innovatie en groei te stimuleren door middel van nieuwe producten en bedrijfsmodellen. Leveranciers van technologiehardware brengen snel nieuwe producten en diensten uit op basis van AI-technologie, analytische inzichten en circulaire bedrijfsmodellen die kunnen worden gebruikt voor innovatie. Open telemetrieplatforms kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om de energie-efficiëntie te volgen en te verbeteren, stelt Stanish, terwijl ze tegelijkertijd interessante inzichten bieden voor IT-personeel om gebruikspatronen te begrijpen die kunnen worden geoptimaliseerd voor betere, meer consistente prestaties van IT- en datacentersystemen.

Tenslotte is beter risicomanagement een pluspunt, stelt Gartner. In een markt die wordt verstoord door prijsfluctuaties en leveringsproblemen, kunnen organisaties meer veerkracht en beter risicobeheer en -beperking bereiken door duurzame slim gebruik te maken van onder andere recycling en andere vormen van beheer van hulpbronnen. Denk hierbij aan organisaties die hernieuwbare energie gebruiken, hun eigen stroom opwekken en apparatuur zoveel mogelijk hergebruiken en opnieuw inzetten.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This