Eerste 3D geprinte datacenter in de maak

17 mei 2023

De Duitse cloud en datacenter provider Heidelberg iT Management gaat het momenteel grootste 3D-geprinte gebouw van Europa vanaf eind 2023 gebruiken als serverhotel. Het wordt het vierde commerciële datacenter van het bedrijf op de thuisbasis exploiteren Heidelberg. 

De bouwer van het datacenter op het Campbell Heidelberg-terrein is de Kraus Gruppe, die het project realiseert samen met de bedrijven PERI 3D Construction, een pionier op het gebied van 3D-printing van gebouwen, en Heidelberg Materials, een van de grootste bouwmaterialenbedrijven ter wereld.

Op 26 april 2023 werd het 3D-bouwproject voor het eerst gepresenteerd. Matthias Blatz, directeur van Heidelberg iT, zei bij die gelegenheid: ”We ervaren een toenemende vraag naar datacentercapaciteit en cloudinfrastructuur. Daarom lag de beslissing voor het project met bouwer Kraus Gruppe en een serverhotel met innovatieve 3D-printtechnologie op het bedrijfsterrein in Heidelbergs Südstadt voor de hand. Door de uitbreiding van onze datacenterinfrastructuur kunnen wij onze klanten nog beter ondersteunen bij de digitale transformatie en de taken van de moderne data back-up.”

Het printen van het datacentergebouw met zijn karakteristieke 3D-geprinte betonstructuur is al op 31 maart 2023 begonnen en zal naar verwachting tot eind juli 2023 duren. Daarna begint de interieurbouw voor het colocatie-datacenter van de toekomstige huurder. Hier is een video te zien van het printproces.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This