Nederlandse startup ontwikkeld batterij die tevens groene waterstof produceert

16 mei 2023

Battolyser Systems, een spin-off van de Technische Universiteit in Delft, heeft een batterij ontwikkeld die tevens in staat is groene waterstof te produceren. Het gaat om een geïntegreerd batterij- en elektrolysesysteem dat zowel energie opslaat als waterstof produceert uit hernieuwbare energie. 

Interessant aan het nieuwe systeem is dat het gebaseerd is op een technologie die allesbehalve nieuw te noemen is. De basis vormt namelijk een ijzer-nikkelbatterij, ontwikkeld door Thomas Edison aan het begin van de vorige eeuw. Edison stelde toen vast dat deze batterij waterstof produceert als hij eenmaal volledig verzadigd is. Dat was in die tijd een nadeel, maar tegenwoordig is dat juist een voordeel. Onder leiding van professor Fokko Mulder van de TU Delft is dit idee verder ontwikkeld. 

De batterijfunctie is een bekende: opladen als elektriciteit goedkoop is, leveren als de prijs juist hoog is. Of als er behoefte is aan extra elektriciteit. De waterstof die tevens wordt geproduceerd, kan geïntegreerd worden in – bijvoorbeeld – een groter systeem voor  energieopslag in datacenters en andere grootschalige faciliteiten. Deze kan echter ook worden geleverd aan industriële ondernemingen. De batterij kan direct omschakelen van waterstofproductie naar het ontladen van de batterij. 

Het systeem is inmiddels in een pilotproject in de Eemshaven opgenomen. In 2025 hoopt Battolyser Systems klaar te zijn om de batterij op grote schaal te produceren voor de markt. 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This