EU-project Project Qu-Pilot wil snellere van Europese quantum-computers versnellen

15 mei 2023

De Europese universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben uitstekend werk gedaan als het om research rond quantum computing gaat. Veel van de benodigde technologie begint beschikbaar te komen. De grote uitdaging voor de EU wordt nu: deze kennis omzetten in commercieel succes.

Het succes van Europese start-ups op het gebied van quantum computing hangt sterk af van de efficiënte omzetting van prototypes naar pilots en van pilots naar productie. Pilotprojecten opzetten vergt echter tijd en aanzienlijke investeringen in datacenter- en andere infrastructuur. Deze hoge kosten vormen een belangrijke barrière voor start-ups om met hun product de competitieve kwantumtechnologiemarkt te kunnen betreden.

Het project Qu-Pilot wil dit veranderen door gebruik te maken van de bestaande Europese infrastructuur voor het opzetten van pilots. Deze kennis en ervaring zit verspreid over de vele Europese onderzoeks- en technologieorganisaties (RTO’s) zoals het Duitse Fraunhofer Institute. De samenwerking tussen deze instellingen en startups moet dus verder verbeterd worden. Lukt dat, dan kan de time-to-market van Europese innovaties in kwantumtechnologie aanzienlijk worden versneld. Bovendien kan dan een betrouwbare toeleveringsketen voor op kwantumtechnologie gebaseerde IT-systemen en datacenterfaciliteiten worden opgezet. 

Het Qu-Pilot project bestaat uit 21 partners uit negen verschillende landen en wordt gefinancierd door de Europese Unie met 19 miljoen euro. Het project is gestart in april 2023 en zal 3,5 jaar duren. Vanuit de Benelux doet IMEC mee aan het project.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This