Zonder zorgen een gebruikte smartphone aankopen? Check refurbished telefoons!

18 april 2023

Je wil een tweedehands smartphone kopen maar hebt geen zin in het gedoe en de risico’s van tweedehandsplatformen? Dan is een refurbished smartphone vast iets voor jou. Deze refurbished smartphones, zoals aangeboden door erkende aanbieders als Swappie, verschillen namelijk behoorlijk van de smartphones die je tweedehands van particulieren of winkels koopt.

Tweedehandsverkoop was nooit eerder zo populair. Dat komt door de opmars van online marktplaatsen, die dagelijks duizenden koopjesjagers aantrekken. De zogenaamde ‘ReCommerce’ vertegenwoordigt in de Europese Unie volgens vakblad RetailDetail intussen een jaarlijkse omzet van 75 miljard euro, goed voor 10% van de totale e-commercemarkt. Voorlopig staat er geen rem op de groei, want deze online marktplaatsen groeien tot twintig keer sneller dan de totale retailmarkt.

Opgelicht

Gregory Coffiner

Een aantrekkelijke prijs en het duurzaamheidsaspect van hergebruik verlagen de drempel om spullen tweedehands te kopen of te verkopen. Maar wie de stap zet, komt vroeg of laat helaas in contact met obscure online profielen en louche links. Dat blijft niet zonder gevolg: de Belgische Economische Inspectie ontving vorig jaar bijna 3.500 meldingen van slachtoffers op tweedehandsplatformen, goed voor meer dan 2,7 miljoen euro schade.

Opgelicht worden is jammer wanneer je kinderkleding of speelgoed koopt of verkoopt, maar des te pijnlijker bij duurdere producten zoals een smartphone.

“Net om die vervelende ervaringen te vermijden, worden refurbished smartphones aangeboden”, verklaart Gregory Coffiner, Country Manager Belux bij Swappie. “Niet toevallig kreeg de mede-oprichter van Swappie Sami Marttinen het idee om refurbished smartphones op de markt te brengen na een negatieve aankoopervaring op een tweedehandsplatform.”

Garantie

Een refurbished smartphone koppelt de voordelen van een nieuw toestel aan de prijs van een tweedehandsproduct. Het nagekeken toestel functioneert volledig en is duurzamer en goedkoper dan een nieuwe smartphone. De kostprijs van een refurbished smartphone ligt doorgaans zo’n 30% à 40% onder de nieuwprijs, afhankelijk van het aanbod op de markt. Daarmee is de prijs van een refurbished smartphone vergelijkbaar met de prijzen die op tweedehandsplatformen worden gevraagd. De doorslaggevende factoren zijn hier het model, de kleur en het bouwjaar, waarbij gelimiteerde kleuren of recente modellen een kleiner prijsverschil kennen ten opzichte van nieuwe toestellen.

Het aankoopproces van een refurbished smartphone is bovendien een pak aangenamer dan op online marktplaatsen. Je moet niet eindeloos scrollen langs profielen op een tweedehandsplatform, maar geeft het gewenste model in via de zoekmachine van de webshop. Hier moet je niet onderhandelen over de prijs of het toestel nadien bij iemand thuis gaan ophalen. Betalen kan via een betaalmiddel naar keuze, en indien gewenst kan je zelfs een verzekering afsluiten. Sowieso geniet je van een verzekering van twee jaar, iets waar je op tweedehandsplatformen alleen maar van kan dromen.

Win-win

De prijs, duurzaamheid en kwaliteitsgarantie van een refurbished smartphone maken het een betrouwbaardere keuze dan een aankoop via tweedehandsplatformen. Daarbovenop bestel je een refurbished smartphone eenvoudig via de website van een erkende aanbieder zoals Swappie. Zo kan je genieten van de voordelen van een gerecycleerd toestel, met het aankoopgemak en de garanties van een nieuw toestel. Win-win!

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This