Sophos Tips voor World Backup Day

31 maart 2023

Sophos, een wereldwijde leider in het innoveren en bieden van cybersecurity as a service, wijst op het belang van back-ups om gegevens te beschermen. Of het nu voor een bedrijf gaat om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen of om zich te beschermen tegen de toename van ransomware-aanvallen, of voor een individu dat waardevolle documenten wil opslaan of persoonlijke informatie wil beschermen, een back-up is een essentieel onderdeel van ieders beveiliging.

Stel niet uit wat je vandaag kan doen

Vraag je je soms af: “Moet ik vandaag een kopie maken van mijn scriptie / belastingdocumenten / broncode / belangrijke gegevens / klantendatabase? Of kan ik dat uitstellen tot morgen / dit weekend / het einde van het boekjaar?” Stel het niet uit, want de enige back-up waar je ooit spijt van zult hebben, is degene die je niet hebt gemaakt.

Minder is meer

Heb je alle gegevens die je bijhoudt echt nodig, of zijn er gegevens die je gewoon opslaat en die je nooit meer zult bekijken? Verminder de tijd en de ruimte die nodig zijn om een volledige back-up te maken en vereenvoudig tegelijk je privacy- en nalevingsverplichtingen door gewoon de gegevens die je niet nodig hebt te verwijderen.

Versteutel altijd en overal

Er is een oud spreekwoord: “Dans alsof niemand toekijkt en versleutel alsof iedereen dat wel doet.” Bescherm je back-ups tegen nieuwsgierige blikken door je back-upgegevens te versleutelen voordat ze je computer verlaten. Zo zijn ze altijd veilig, zowel bij de overdracht als bij de opslag.

Hou het veilig

Zelfs een versleutelde back-up heeft geen zin als cybercriminelen die tijdens een aanval verwijderen. Online, ‘live’ back-ups zijn nuttig als je een ongewenste wijziging van gisteren of zelfs van een uur geleden wilt terugdraaien. Bewaar best ten minste één recente back-up offline en idealiter ook offsite.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This