Amsterdam bouwt met AMdEX een digitale notaris voor regelen van data sharing

24 maart 2023

Met AMdEX ontwikkelt de Amsterdam Economic Board – een samenwerkingsverband van een groot aantal in de Nederlandse hoofdstad gevestigde bedrijven en kennisinstellingen – een digitale notaris. Deze notaris levert contracten aan organisaties die data willen delen. Ook dwingt AMdEX de voorwaarden in deze contracten af. De contracten ondersteunen eenvoudige datatransacties tussen twee organisaties. Maar ook complexe AI-algoritmen, die toegang moeten hebben tot data die op meerdere plekken is opgeslagen.

‘In AMdEX werken verschillende bedrijven en instellingen samen om data delen eenvoudig te maken voor organisaties’, stelt de Amsterdam Economic Board op haar website. .’AMdEX biedt en handhaaft (standaard)contracten. Organisaties kunnen deze gebruiken om zorgeloos hun data te delen. Zij stellen zelf de voorwaarden op waaronder zij hun data beschikbaar willen stellen.

Deze voorwaarden vertaalt AMdEX in een contract. Ook is er een keuze uit standaardcontracten in de AMdEX-bibliotheek. Net zoals een notaris in het echte leven wettelijk goedgekeurde, rechtsgeldige contracten aanbiedt aan een klant. De technologiebedrijven die de praktische uitvoering van het datadelen verzorgen, passen de voorwaarden uit het gekozen contract toe op de transactie’.

AMdEX volgt het Trias Politica-principe van scheiding der machten. De data-eigenaren en -gebruikers bepalen het beleid voor het delen van data bepalen. AMdEX en de betrokken dienstverleners voeren dit beleid uit. Geschillen worden beslecht via de rechtsgeldige AMdEX contracten. Hierbij kunnen professionele, gerechtelijke instanties worden betrokken.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This