World Recycling Day: Kiezen voor refurbished is kiezen voor de planeet

20 maart 2023

Afgelopen zaterdag was het World Recycling Day, een dag waarop we extra stilstaan bij wat en hoe we consumeren. Hoewel kleren recyclen al alomtegenwoordig is, ligt er in België nog te veel ongebruikte elektronica onnodig stof te vergaren. Swappie gelooft dat smartphones recyclen en hergebruiken een van de meest effectieve manieren is om afval te verminderen en kostbare grondstoffen te besparen. Hieronder zetten we de ecologische voordelen van een refurbished toestel op een rijtje. 

De wereldwijde hoeveelheid e-waste neemt gestaag toe en smartphones vormen daarbinnen de snelst groeiende afvalstroom. Daarnaast zorgt de elektronica-industrie voor de uitstoot van miljoenen ton CO2 equivalent (CO2e) in de atmosfeer. De sector is zo verantwoordelijk voor ongeveer 3% van de wereldwijde uitstoot. Dat heeft een enorme impact op het nu al overbelaste milieu en zorgt voor een versnelde klimaatopwarming. Dat moet dus anders, en refurbished toestellen vormen hierbij een deel van de oplossing.

Circulaire economie

De productie van een nieuwe smartphone vereist waardevolle en zeldzame grondstoffen. CO2e-intensieve activiteiten bij de verzameling van die grondstoffen, alsook bij de toeleveringsketen en productie, zorgen voor een uitstoot die onlosmakelijk verbonden is met de levenscyclus van een nieuwe smartphone. In het licht daarvan heeft Swappie een circulair businessmodel gecreëerd met een positieve impact. Wanneer een klant kiest voor een opgeknapte iPhone, verlengt die het leven van een bestaande smartphone en verlaagt die tegelijk ook de eigen CO2e-voetafdruk en de uitstoot die gepaard gaat met de productie van nieuwe smartphones. 

De CO2e-voetafdruk van een Swappie refurbished smartphone is bijvoorbeeld 78% kleiner dan van een nieuwe. Door oude smartphones in te ruilen, ze te laten opknappen en hun levensduur te verlengen, bespaarden Swappie’s klanten in 2021 al 23.550 ton CO2e. Dat betekent een potentiële besparing van 23.500 retourvluchten Parijs-New York.

Blik op de toekomst

Circulariteit is het antwoord om e-waste te verminderen, milieubewuste keuzes te maken en een duurzame toekomst te bevorderen. Voor die duurzame toekomst is het belangrijk dat bedrijven concrete initiatieven ondernemen om hun ecologische impact tot een minimum te beperken. Zo is een van de initiatieven van Swappie de integratie van innovatieve e-wastebeheer- en recycleersystemen voor haar activiteiten. Het gaat hier om het hergebruiken van alle functionele smartphone-onderdelen en het verzamelen en recycleren van 100% van niet-functionele smartphone-onderdelen en andere gegenereerde e-waste tegen 2024.

World Recycling Day wijst ons op het belang van verantwoorde consumptie en afvalreductie. Elke consument kan een positieve impact hebben op het milieu door op dagelijkse basis organisaties te steunen die prioriteit geven aan duurzaamheid en inzetten op de circulaire economie, bijvoorbeeld door te kiezen voor refurbished producten.

Het volledige duurzaamheidsrapport van Swappie vind je hier.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This