Amazon zoekt opnieuw naar innoverende start-ups in recyclage-technologieën

16 maart 2023

Belgische start-ups kunnen zich nu inschrijven voor de Amazon Sustainability Accelerator. Ruim 1300 ondernemers uit meer dan 50 landen namen deel aan de vorige editie. De deelnemers van de vorige editie zagen hun omzet met gemiddeld 250% stijgen.

Amazon lanceert vandaag de tweede editie van de Amazon Sustainability Accelerator en nodigt startende ondernemingen die zich focussen op duurzaamheid uit om zich voor het programma in te schrijven. De Accelerator werd in het leven geroepen door Amazon, samen met EIT Climate-KIC, de toonaangevende klimaatinnovatiehub van Europa, en WRAP, een toonaangevende, Britse klimaatactie-NGO. Het programma staat niet alleen open voor beginnende ondernemingen die duurzamere consumentenproducten creëren, maar voor het eerst ook voor bedrijven die technologie ontwikkelen waarmee producten effectiever en efficiënter gerecycleerd kunnen worden.

De 12 ondernemers die vorig jaar geslecteerd werden uit de 1300 kandidaten, haalden een omzet van meer dan € 5M en verhoogden hun verkoopscijfer op en buiten Amazon met meer dan 250% na hun deelname aan de Accelerator. Eén van hen was Yokuu, een Antwerpse start-up die probiotische reinigingsproducten ontwikkelt. Voor Janthe De Nil, medeoprichter van de Yokuu-onderneming (België), heeft “de deelname aan dit programma ons geholpen professioneler te worden. We hebben praktisch advies gekregen waardoor we onze positie in de markt konden versterken, en zijn sindsdien met succes gelanceerd bij Amazon in het VK. De Amazon Sustainability Accelerator heeft ons effectief geholpen onze internationale groei te versnellen.”

Joris Jansen (oprichter) en Janthe De Nil (medeoprichter) namen deel aan de Accelerator van vorig jaar

Amazon Sustainability Accelerator is een op maat gemaakt 12 weken durend programma, dat is ontwikkeld om start-ups te helpen om te gaan met de uitdagingen die komen kijken bij het starten en opschalen van een duurzame onderneming. Het programma omvat door experts geleide virtuele en persoonlijke workshops, gespecialiseerd mentorschap, een op maat gemaakt curriculum en toegang tot een netwerk van gelijkgestemde oprichters. Amazon en EIT Climate-KIC gaan samenwerken om deelnemers te begeleiden tijdens een Climate Impact Forecast, waarbij ze zullen leren hoe zij zelf de impact van hun onderneming op het klimaat kunnen beoordelen en strategieën kunnen ontwikkelen om hun milieuvoetafdruk te verbeteren. Deelnemers zullen ook een toelage, Amazon Web Services (AWS) tegoed en gratis kantoorruimte ontvangen. De Accelerator van dit jaar zal gericht zijn op starters uit twee sleutelgebieden: 

  • Recyclatechnologieën: Recycling is een belangrijke stap bij het opbouwen van een meer circulaire economie, waarin productmaterialen opnieuw kunnen worden gebruikt, zodat de noodzaak voor het winnen van meer grondstoffen tot een minimum wordt beperkt. Voor de eerste keer zoekt Amazon Sustainability Accelerator starters met veelbelovende technologieën die de recyclingindustrie kunnen helpen een sprong voorwaarts te maken. Daartoe behoren ook nieuwe technologieën die nog op te lossen recyclinguitdagingen aanpakken of technologieën die bestaand gereedschap, zoals geavanceerde sorteermachines en gegevenssystemen voor afvalbeheer, aanzienlijk verbeteren. 
  • Consumentenproducten: Amazon Sustainability Accelerator verwelkomt ook beginnende ondernemingen die fysieke producten maken die mensen helpen duurzamer te leven. De producten moeten kwantificeerbaar duurzamer zijn dan bestaande producten, d.w.z. dat ze gemaakt zijn met meer gerecyclede of opgewaardeerde materialen, gemaakt zijn met verminderde koolstofemissies en consumenten helpen om te verminderen, te hergebruiken of te recyclen. Deelnemers zullen ook samen met het Amazon Launchpad team werken om te leren hoe ze hun bedrijfsstrategie kunnen verfijnen en kunnen opschalen. 

Deelnemer Colin Hutchinson van Leaf (VK) beschreef het programma als “levensveranderend voor je bedrijf,” en Christina Antonie Reh van Baybies (Duitsland) zei, “Dit was echt ongelofelijk nuttig. We hebben zoveel geleerd over groei en aan de hand vanhet programma hebben we onze marketing- en verkoopstrategie kunnen verfijnen om ons te helpen uit te breiden naar nieuwe markten.

Innovatie zit in het DNA van Amazon en via Amazon Sustainability Accelerator zoeken wij op duurzaamheid gerichte ondernemers die klaar staan om hun onderneming op te schalen en hun sector op te schudden,” zei Eva Faict, General Manager van Amazon.com.be. “De Accelerator staat open voor ondernemers in heel Europa en ik zou graag Belgisch talent en innovatie vertegenwoordigd zien op de shortlist.” 

“Wij werken graag samen met Amazon om te helpen bij het opschalen van haar duurzaamheidspogingen door middel van het  Accelerator-programma, zei Richard Swannell, Interim CEO, WRAP. “Deze deskundige hulp zal van onschatbare waarde zijn voor veel startende ondernemingen op een kritisch moment in hun ontwikkeling en helpen de volgende generatie duurzaamheidsinnovators te versnellen. Onze visie is een florerende wereld waarin klimaatverandering geen probleem meer is en dit programma zal helpen bij de ontwikkeling van duurzame producten en het verbeteren van de infrastructuur voor recycling. Beide zijn zeer belangrijk bij het leveren van de circulaire economie die we zo hard nodig hebben.” 

“Wij hebben radicale samenwerkingen nodig tussen de industrie en bedrijven, beleidsvormers, en investeerders om zowel innovatieve oplossingen met elkaar te verbinden als nieuwe markten te vormen om gewaagde, systemische verandering teweeg te brengen, zei Dr. Kirsten Dunlop, Chief Executive Officer, EIT Climate-KIC. “Onze Accelerator-programma’s zetten innovatie-uitdagingen uiteen die ondernemers aanmoedigen deze systemische uitdagingen in hun bedrijfsoplossingen centraal te stellen. Bij EIT Climate-KIC kijken wij uit naar deze nieuwe versie van de Amazon Sustainability Accelerator en naar de nieuwe oplossingen die mogelijkheden zullen creëren voor grootschalige, systemische implementatie.” 

De deelnemers van dit jaar krijgen een financiële stimulans in de vorm van een kapitaalvrije subsidie van € 12.000 en US$ 25.000 aan tegoed bij AWS Activate. Deelnemers zullen leiders van Amazon ontmoeten en werken met wetenschappers van haar Sustainability, Circular Economy, Product Sustainability, en Climate Pledge Fund teams; verder krijgen zij toegang tot gratis kantoorruimte op het hoofdkantoor van Amazon in Londen en Berlijn. Deelnemers aan de Consumenten producten cohort krijgen ook één jaar gratis toegang tot het Amazon Launchpad, inclusief accountbeheer en marketing via de Amazon Launchpad storefront. Aan het einde van het programma zullen zowel de Recycling Technologies cohort als de Consumenten producten cohort de gelegenheid krijgen hun bedrijf te presenteren aan een groep ervaren beleggers om contacten te leggen en verdere financiering aan te trekken. 

Amazon, EIT Climate-KIC en WRAP hebben een team van startup- en duurzaamheidsexperts samengesteld om deel uit te maken van het selectiecomité, inclusief: 

  • Kirsty Macdonald, JamJar Investments, Investment Principal; 
  • Bettina Gilbert, WRAP, Head of Technical Support and Financial Mechanisms; 
  • Ben Honan, Investment Manager, Climate-KIC; 
  • Phoebe Wang, Climate Pledge Fund, Investment Partner; 
  • Rich Loretto, Director, Circular Economy, Amazon; en  
  • Cyrus Wadia, Head of Sustainable Products, Amazon. 

De comitéleden zullen ook dienst doen als mentors tijdens het gehele Accelerator-programma. 

De inschrijvingen voor Amazon Sustainability Accelerator zijn nu geopend.  De einddatum voor inschrijvingen is 17 maart 2023 en de succesvolle kandidaten worden in het voorjaar bekendgemaakt.

BE: https://sell.amazon.com.be/programmes/sustainability-accelerator/

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This