Mobiquity rapport onthult functies mobiele gezondheidsapps die helpen de betrokkenheid van patiënten te vergroten

15 maart 2023

Mobiquity, een consultancybureau dat digitale producten en diensten ontwerpt en levert, heeft zijn eerste digitale ‘Healthcare Features Radar’ uitgebracht. 

In dit rapport staan de belangrijkste mobiele app-functies die zijn ontworpen om mensen met chronische aandoeningen meer te betrekken en te helpen. Het rapport onthult hoe bepaalde functies van mobiele apps gebruikers betrekken bij het beheer van chronische aandoeningen, welke apps de Amerikaanse en Europese app-stores domineren en de belangrijkste pijlers voor het implementeren van een succesvolle digitale zorgoplossing.

Digitale gezondheidssector

De digitale gezondheidssector is booming. Er zijn momenteel al meer dan 350.000 gezondheid- en welzijn-apps beschikbaar voor consumenten over de hele wereld, waarvan 47% gericht is op het helpen van mensen bij het omgaan met chronische ziekten (IQVIA, 2021). Om beter inzicht te krijgen hoe oplossingen voor patiëntenondersteuning kunnen worden ontworpen, heeft Mobiquity de meest populaire oplossingen voor gebruikersbetrokkenheid onderzocht en geëvalueerd.

Mobiquity Healthcare Features Radar

De Mobiquity Healthcare Features Radar classificeert alle kenmerken die zijn verzameld in zes verschillende dimensies, welke elk een sleutelgebied vertegenwoordigen dat essentieel is voor een succesvol beheer van chronische aandoeningen. Dat zijn respectievelijk:

  • Gezondheidsdoelen en -motivatie – Mobiele functies die patiënten helpen persoonlijke gezondheidsdoelen te identificeren, zich eraan te houden en gemotiveerd te blijven. Deze kunnen zowel korte als langetermijndoelen helpen te realiseren.
  • Therapietrouw – Functies die therapietrouw bevorderen, zodat patiënten hun medicatie en niet-medicamenteuze behandelingen op schema kunnen houden.
  • Gedragsverandering – Apps die een gezond dieet, slaapritme, lichaamsbeweging stimuleren en de geestelijke gezondheid bevorderen, gericht op duurzame resultaten die verder gaan dan het effect van een medische behandeling.
  • Kennisopbouw – Oplossingen die patiënten helpen bij het opbouwen van kennis over de aandoening en hun eigen gezondheid, door gegevens te verzamelen en te analyseren en bewezen informatie en bruikbaar advies te bieden.
  • Ondersteuning van zorgprofessionals – Tools die een vertrouwde en goede relatie met zorgteams opbouwen en de communicatie en informatie-uitwisseling stroomlijnen.
  • Sociale ondersteuning – App-functies die gebruikmaken van sociale mechanismen om patiënten te ondersteunen. Dit kan gericht zijn op de betrokkenheid van app-gebruikers, of hen helpen om in contact te komen met vrienden, familie, niet-medische experts en ondersteunende organisaties.

“De afgelopen jaren heeft de gezondheidszorg een impuls gezien om het gehele conventionele zorgecosysteem opnieuw te ontwerpen, met een toenemende aandacht voor patiëntgerichtheid, verbeterde patiëntbetrokkenheid en zorgverlening met toegevoegde waarde”, zegt Teun Schutte, Strategy Lead Life Sciences & Healthcare bij Mobiquity. “Bij het gebruiken van technologie om de patiëntervaring te verbeteren, behoort het begrijpen van de reis van de patiënt, samen met alle contactpunten, fricties en belanghebbenden die betrokken zijn bij elke fase van het ziekteproces. Door dit allemaal in een app op te nemen, kunnen zorgverleners de toegankelijkheid van de gezondheidszorg verbeteren en hun patiënten meer mogelijkheden bieden.”

De volledige Digital Healthcare Features Radar is hier te downloaden. Meer informatie over hoe Mobiquity de digitale strategieën van bedrijven in de zorgsector transformeert, is hier te vinden.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This