Tips om uw pinpas veilig te bewaren

3 februari 2023

In financieel moeilijke tijden zal iedereen je vertellen om op je uitgaven te letten en je best te doen om je budget binnen je mogelijkheden te houden, wat extra moeilijk is tijdens een inflatoire economie zoals we dit jaar hebben meegemaakt. Voor velen van ons is een manier om onze uitgaven onder controle te houden, om de creditcard te laten vallen en alleen geld uit te geven dat we hebben met onze bankpassen, ook wel bekend als debetkaarten. Sophos geeft 7 tips om uw pinpas veilig te houden.

Vanuit een positie als financieel adviseur is dat misschien een goed advies, maar als expert op het gebied van online fraude en cybercriminaliteit moet ik het afraden. Hoewel de manier waarop we onze pinpassen gebruiken bijna identiek lijkt aan hoe we onze creditcards gebruiken, zijn er grote verschillen als het om fraude gaat.

Uw debetkaart beschermen versus uw creditcard

Met een creditcard geeft u letterlijk het geld van iemand anders uit, terwijl u met een pinpas direct uw geld uitgeeft, en als uw pinpas is gestolen, betekent dit dat iemand anders ook direct uw geld uitgeeft. Dit laat weinig middelen over om eventuele verliezen snel te recupereren.

Heeft u een geschil over een afschrijving? Met een creditcard kunt u de afschrijving betwisten, maar ook weigeren de rekening te betalen totdat u tot overeenstemming bent gekomen met de kaartuitgever. Met een pinpas is uw geld weg totdat u het geschil kunt oplossen, waardoor u in een situatie terecht kunt komen waarin u de huur niet meer kunt betalen omdat een crimineel een gameconsole van $ 500 van uw rekening heeft afgeschreven.

Het is niet zo dat debetkaarten geen bescherming hebben, het is omdat uw geld al is uitgegeven, of op zijn best bevroren, terwijl het geschil wordt opgelost, en banken staan ​​er niet bepaald om bekend snel en genereus te zijn als het gaat om het oplossen van deze situaties.

Maak uw persoonlijk identificatienummer (PIN) uniek

Als u een debetkaart gebruikt, zorg er dan voor dat u een sterke, unieke pincode kiest en noteer deze niet op dezelfde plaats waar u de kaart bij u draagt. Bij verlies of diefstal van de kaart moet u dit zo snel mogelijk, bij voorkeur binnen 48 uur, melden bij uw financiële instelling. Om het telefoonnummer van de fraudehotline te verkrijgen, kunt u uw laatste factuur raadplegen of naar de website of app van de kaartuitgever gaan en de optie “Contact” selecteren.

Helaas zijn de beschermingen voor pinpasgebruikers ingewikkeld, maar ze zullen uiteindelijk de schade beperken als er toch fraude optreedt.

Volgens de Amerikaanse Federal Trade Commission, als een kaart verloren of gestolen is en binnen twee dagen bij de bank wordt gemeld, beperkt dit uw schade tot een maximum van $ 50 voor frauduleuze transacties die plaatsvonden voordat de niet-goedgekeurde activiteit werd gemeld.

Indien gemeld na meer dan twee dagen, maar minder dan 60 dagen nadat de kosten op uw factuur zijn verschenen, is uw verlies beperkt tot $ 500. Na 60 dagen staat u er alleen voor, inclusief al het geld op uw rekening en mogelijk geld van gekoppelde rekeningen of kredieten voor bescherming tegen roodstand.

Veilig online blijven

Bij online transacties waarbij u uw fysieke kaart nog in uw bezit heeft, ontdekt u pas of er sprake is van fraude nadat u uw afschriften heeft gecontroleerd. Frauduleuze transacties die worden gemeld binnen 60 dagen nadat uw afschrift de fraude aantoont, moeten worden terugbetaald, hoewel u geen geld heeft totdat het is gemeld en opgelost. Kaartuitgevers hebben tot 10 werkdagen de tijd om te reageren op fraudeklachten, dus u moet bereid zijn om uw verliezen te dekken terwijl dit proces zich ontvouwt.

Het is van cruciaal belang om uw afschriften minimaal één keer per maand te controleren op fraude, zo niet vaker bij gebruik van een pinpas.

Als u het slachtoffer bent van fraude, is het de moeite waard om contact op te nemen met de verzekeraar van uw huiseigenaar of verhuur om te zien of u dekking heeft voor uw verliezen.

Alternatieven voor pinnen

Velen van ons kunnen in plaats daarvan gewoon creditcards gebruiken. Veel aangeboden kaarten bevatten een belofte van nul aansprakelijkheid, vooral wanneer ze worden gebruikt voor online aankopen. Sommige uitgevers van creditcards bieden zelfs de mogelijkheid om creditcardnummers voor eenmalig gebruik te genereren voor online transacties om te voorkomen dat uw echte kaartnummer wordt gestolen.

Voor degenen die geen gemakkelijke toegang tot krediet hebben, kunt u een prepaid, herlaadbare creditcard overwegen. Veel van de beschikbare opties maken het supergemakkelijk om extra geld rechtstreeks vanuit een app te laden, zodat je alleen wat je nodig hebt op de kaart kunt zetten wanneer je het nodig hebt. Dit vermindert uw risico door niet uw hele bankrekening op het spel te zetten.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This