Laurie-Anne Bourdain verkozen als bestuurslid van internationale cybersecurity-organisatie (ISC)²

18 januari 2023

Laurie-Anne Bourdain is verkozen als lid van de ‘Board of Directors’ van de wereldwijde non-profitorganisatie (ISC)². Dat is met 168.000 leden een van de belangrijkste cybersecurityverenigingen in de wereld, en is vooral gekend om zijn internationaal vermaarde CISSP-certificering (Certified Information Systems Security Professional). In het dagelijkse leven is Laurie-Anne Bourdain Data Protection Officer bij de fintech Isabel Group.

De Board of Directors van (ISC)² bestaat uit 13 bestuursleden. De driejarencyclus van vijf leden liep af en de (ISC)²-leden hebben nu vijf nieuwe vertegenwoordigers gekozen voor de volgende drie jaren. De vijf bestuursleden komen uit Australië, België, Griekenland, de VAE en de VS. 

Laurie-Anne Bourdain is als DPO gespecialiseerd in gegevensbescherming en securitybewustzijn (‘awareness’). “Ik ben erg complementair met mijn collega’s in de Board, die een veeleer technische specialisatie hebben. Ik zal met name het belang van gegevensbescherming, risicobeheer en sensibilisering onderstrepen. Organisaties hebben nood aan awareness-trainers, budgetbeheerders, technical writers die cybersecurity in een beleid kunnen vertalen, enzovoort. Een van mijn doelstellingen is om net die techniciteit van cyberbeveiliging te ontkrachten en mensen te overtuigen om de stap te zetten naar een rol in onze sector. Binnen (ISC)² wil ik de ledencommunicatie en de continue opleiding van onze leden optimaliseren.”

CISSP-certificaat als jobgarantie

Alle nieuwe bestuursleden zijn eerder in hun carrière gecertificeerd als CISSP, ook Bourdain. In onder meer de EU en Canada is het (ISC)²-certificaat vaak vereist voor een betrekking in de cyberbeveiliging van overheidsorganisaties. Bourdain: “Zeker in Europa is de CISSP-certificatie een echte springplank voor je loopbaan. Daarom hebben we dit jaar ook een junior-certificatie in het leven geroepen, waarvoor geen vijf jaar anciënniteit in de branche nodig is. (ISC)² is betrokken bij talloze activiteiten om de cyberbeveiliging van allen te verhogen. Via het Centre for Cyber Safety geven we opleidingen aan kinderen, er is een beurs voor vrouwen en personen uit minderheidsgroepen, enzovoort. Als persoon met visibele handicap ligt diversiteit me na aan het hart.” 

Het is niet Bourdains eerste bestuursrol. Ze is ook voorzitster van het Europese comité dat het CIPP-examen samenstelt (Certified Information Privacy Professional) voor de Internationale Associatie van Privacyprofessionals IAPP. Ze is permanent lid van de Belgische Cybersecurity Coalition – waar ze de GRC-focusgroep voorzit (governancerisk en compliance), en ze is ook lid van de Privacyraad van Beltug. In juni vorig jaar was ze ook stichtend lid van Women4Cyber Belgium. Sinds 2014 is ze lid van (ISC)².

“Dit is een geweldige opportuniteit voor Laurie-Anne, we zijn enorm trots dat ze die kan grijpen. Het bewijst dat ze de voorbije jaren enorm sterk voor Isabel Group heeft geleverd, en dat we als groep fors investeren in cyberbeveiliging en -bewustzijn. Met haar nieuwe rol krijgt Laurie-Anne een nog groter platform om cyberbewustzijn onder de aandacht te brengen van onze medewerkers, klanten en partners over de hele wereld”, zegt Jean de Crane, CEO van Isabel Group.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor and consultant @ Belgium Cloud, IDCA, SDIA/Green IT Amsterdam and Mepax

Pin It on Pinterest

Share This