Venator automatiseert Product Carbon Footprint met Atos

15 december 2022

Atos kondigt de samenwerking aan met Venator, een wereldwijde producent van chemische producten. Het bedrijf gebruikt de digitale oplossing van Atos om de berekening van de CO2-voetafdruk van producten te automatiseren.

Hierdoor kan Venator niet alleen klanten van uitstekende productgegevens voorzien, het stelt de organisatie ook in staat om de CO2-uitstoot van zijn portfolio en productienetwerk te beoordelen. Op basis van die informatie kan Venator actie ondernemen om de PCF (Product Carbon Footprint) te verminderen. Venator produceert een ruim gamma aan pigmenten en additieven die kleur brengen in gebouwen, de levensduur van producten beschermen en verlengen, en energieverbruik beperken.

Van oktober 2022 tot maart 2023 zal Venator samen met Atos belangrijke inzichten verzamelen uit zijn bestaande ERP-systeem en datalake. Hiervoor doet het bedrijf een beroep op de digitale oplossing die de product carbon footprint (PCF) voor de chemische industrie kan berekenen.

De PCF-berekeningstool (SCOTT) en methodologie, ontwikkeld door BASF, is gebaseerd op de Life Cycle Assessment-methodologie en berekent de PCF van de productie tot de verkoop. Atos werd gekozen als partner voor de ontwikkeling en distributie van een softwareplatform om deze tool beschikbaar te maken voor de industrie. De methode is gebaseerd op ISO14067:2018 voor de CO2-voetafdruk van producten, die voortbouwt op de principes en vereisten van de ISO-normen 14040:2006 en 14044:2006.

Rob Portsmouth, Senior Vice President Sustainability bij Venator, zegt: “We zijn er ons terdege van bewust dat wat we vandaag doen de wereld van morgen zal beïnvloeden. Een duurzame manier van werken staat centraal in ons bedrijf. We zijn trots op onze vooruitgang, maar we weten dat we nog meer kunnen doen. De samenwerking met Atos om de berekening van de CO2-voetafdruk van onze producten te automatiseren, is een grote stap voorwaarts. Het ondersteunt de ambities van Venator en laat ons toe de verbeteringen te identificeren die nodig zijn om ons bedrijf en productportfolio nog duurzamer te maken. Het verstrekken van gegevens over de CO2-voetafdruk van producten zal onze klanten ook helpen om beter geïnformeerde keuzes te maken.”

“Onze samenwerking heeft aangetoond dat Venator in een zeer goede positie zit om een geautomatiseerde PCF te bouwen met hun uitstekende data- en ERP-procesfundamenten”, zegt Stuart Lemmon, Head of Net Zero Transformation Practice bij Atos. “Met dit project zal Venator beschikken over een duidelijke, transparante en vergelijkbare PCF voor de producten in het assortiment. Ze zullen ook waardevolle inzichten verkrijgen in de interne en externe afhankelijkheden van de toeleveringsketen. Ondersteund door de grafische visualisatie kan dit helpen bij de ontwikkeling van duurzaamheidsafspraken over de gehele toeleveringsketen.”

Beide bedrijven geloven dat deze digitale oplossing voor de chemische industrie belangrijk zal zijn in het kader van de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in de richting van net zero. Het is een uitstekend voorbeeld van hoe digitale technologie kan worden ingezet om de CO2-uitstoot te monitoren en te beheren.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This