European Innovation Council presenteert jaarlijkse awards voor meest innovatieve hoofdsteden, vrouwelijke ondernemers en procurementopdrachten

9 december 2022

De European Innovation Council (EIC) heeft de winnaars bekendgemaakt van haar jaarlijkse innovatieprijzen tijdens de tweedaagse EIC Summit. Er werden prijzen uitgereikt voor de meest innovatieve hoofdsteden, vrouwelijke ondernemers en procurement opdrachten. Tijdens de bijeenkomst werd ook het en waarop ook The European Innovation Council Impact Report 2022 uitgebracht, waarin de omvang van de EIC-steun voor innovatie sinds 2014 wordt belicht.

European Capital of Innovation Awards

Tijdens de achtste editie van de European Capital of Innovation Awards werden de prijzen uitgereikt door Mariya Gabriel, Europees Commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugdzaken. De Métropole Aix-Marseille Provence in Frankrijk is uitgeroepen tot Europese hoofdstad van innovatie 2022 en heeft een geldprijs van €1.000.000 gewonnen. De nieuwe prijs voor de Europese opkomende innovatieve stad ging naar het Nederlandse Haarlem, met een prijs van €500.000.

Euro Commissaris Gabriel zei: ‘De finaliststeden zijn katalysatoren van bloeiende innovatie-ecosystemen in heel Europa. De steden zijn stuk voor stuk een speeltuin voor innovatie, waar verschillende benaderingen, diensten en producten worden getest voor een betere, duurzamere en digitale stedelijke toekomst.’

De prijzen belonen de inspanningen van de steden op lange termijn om een omgeving te creëren die innovatie mogelijk maakt en omarmt. Runners-up voor de European Capital of Innovation award waren Espoo (Finland) en Valencia (Spanje). Mainz (Duitsland) en Aveiro (Portugal) werden tweede en derde voor European Rising Innovative City.

Women Innovators & Rising Innovators

Commissaris Gabriel benoemde vandaag ook de winnaars van de EU Prize for Women Innovators, die elk een geldprijs van €100.000 zullen ontvangen. Zij zijn:

 • Rocío Arroyo (Spanje), co-founder en CEO van AMADIX, een bedrijf dat gepersonaliseerde medische oplossingen biedt voor kankerdiagnose.
 • Dr Ciara Clancy (Ierland), founder en CEO van Beats Therapeutics, een bedrijf dat technologische oplossingen ontwikkelt om de mobiliteitssymptomen van de ziekte van Parkinson aan te pakken.
 • Dr Ninna Granucci (Frankrijk), co-founder en President van Green Spot Technologies, een bedrijf dat voedselingrediënten produceert om afval te recyclen.

Bij de uitreiking van de prijzen zei commissaris Gabriel het volgende: ‘Wij vieren 6 vrouwelijke ondernemers achter baanbrekende innovaties; 6 succesvolle vrouwelijke ondernemers die innovatie op de markt hebben gebracht; 6 getalenteerde vrouwelijke ondernemers die onze jeugd en de winnaars van morgen zullen inspireren.’

Om het European Year of Youth te vieren, ontvangen nog eens drie Rising Innovators onder de 35 jaar elk een geldprijs van €50.000. Dat zijn:

 • Iva Gumnishka (Bulgarije), founder en CEO van Humans in the Loop, een sociale onderneming die door conflicten getroffen gemeenschappen verbindt met digitale werkmogelijkheden.
 • Niamh Donnelly (Ierland), co-founder en CRO van Akara Robotics, een bedrijf dat robotoplossingen ontwikkelt voor het desinfecteren van ziekenhuiskamers.
 • Dr Mehak Mumtaz (Portugal), co-founder en COO van iLoF, een bedrijf dat een baanbrekend AI-platform ontwikkelt om de toekomst van de ontdekking en ontwikkeling van gepersonaliseerde geneesmiddelen te versnellen.

EU Innovation Procurement Awards

Ook zijn de winnaars en runners-up van de tweede editie van de EU Innovation Procurement Awards bekendgemaakt. De eerste van elke categorie wordt beloond met €75.000 euro en de tweede met €25.000 euro.

Innovation procurement strategie:

 • RITMOCORE (Consortium, Spanje) – Winnaar
 • BEL-PROC-TF-COVID19 (YQ Purchasing BV, België) – Runner up

Maatschappelijke problemen:

 • ORS Garage (Department of Social Rights of the Government of Navarra, Spanje) – Winnaar
 • IoT for AHA (Iniciativa Social integral per al benestar SLU, Spanje) – Runner up

Procurement leadership:

 • StartOff (Consortium, Noorwegen) – Winnaar
 • PPI4HPC (Pan-European consortium) – Runner up

De drie categorieën worden ondersteund door het EIC, dat tijdens de Summit haar laatste Impact Raport heeft uitgebracht. Uit het verslag blijkt dat het EIC sinds 2014 ongeveer 1.600 startende en kleine en middelgrote ondernemingen en meer dan 500 onderzoeks- en innovatieprojecten heeft gefinancierd. Het heeft een gecombineerde portefeuille gewaardeerd op 40 miljard euro, waaronder 12 Unicorn- en 112 Centaur-bedrijven – waarvan 20% wordt geleid door vrouwen. Scan de QR-code voor de volledige versie van The European Innovation Council Impact Report 2022:

De EIC Summit van 2022 heeft opnieuw innovators, onderzoekers, ondernemers en investeerders uit het hele Europese innovatie-ecosysteem bijeengebracht om te debatteren over en vorm te geven aan de toekomst van het Europese innovatiebeleid en om coaching, netwerken en de uitwisseling van ideeën voor snelgroeiende Europese start-ups te vergemakkelijken. De EIC heeft als organisatie een sterke staat van dienst opgebouwd bij het aantrekken van financiering en invest

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This