Ontwikkelaar van door waterstof aangedreven vliegtuigen kiest Dassault Systèmes

7 november 2022

Een Franse startup op luchtvaartgebied genaamd Blue Spirit Aero past het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes toe om gekozen om vliegtuigen te ontwikkelen en te certificeren die gebruik maken van op waterstof gebaseerde brandstofcellen.

Het vliegtuig, ‘Dragonfly’ geheten, maakt gebruik van een gepatenteerde elektrische voortstuwingstechnologie die is geoptimaliseerd voor schone prestaties. Het bedrijf mikt op 2026 als datum voor het introduceren van dit toestel. Blue Spirit Aero maakt gebruik van Dassault Systèmes’ ‘Reinvent the Sky’-industrieoplossing, gebaseerd op het 3DEXPERIENCE-platform. Met deze oplossing heeft de start-up binnen enkele maanden een gedetailleerd 3D-ontwerp van Dragonfly kunnen voltooien. Ook is het 3DEXPERIENCE-platform gebruikt om de prestaties op het gebied van aerodynamica, structuur en energie te testen en te valideren. Vanaf het begin stelde de virtuele omgeving van het cloudplatform de start-up in staat om zijn interne processen te structureren en de communicatie tussen experts in verschillende disciplines en locaties te stroomlijnen voor efficiëntere besluitvorming en volledige traceerbaarheid.

“Het 3DEXPERIENCE-platform is de referentietechnologie in de luchtvaartindustrie”, zegt Olivier Savin, CEO en oprichter van Blue Spirit Aero. “Om ons vliegtuig van concept tot certificering te ontwikkelen, vertrouwen we niet alleen op één platform voor alle aspecten van onze productontwikkeling, maar geven we tevens geloofwaardigheid aan elke bereikte mijlpaal. We kunnen potentiële investeerders, partners, werknemers, leveranciers, klanten en regelgevers laten zien dat er levensvatbare waterstofoplossingen worden ontwikkeld met dezelfde software dat voor de meest geavanceerde, commerciële vliegtuigen is gebruikt.”

Katalysator

De wereldwijde luchtvaartindustrie streeft naar een CO2-uitstoot van netto nul in 2050. Om technologische doorbraken om te zetten in echte oplossingen, zijn nieuwe manieren van werken nodig die de expertise van alle betrokken partijen combineren en efficiënte certificeringsprocessen mogelijk maken. Regelgevers werken aan het opzetten van certificeringsprocessen voor oplossingen met disruptieve waterstoftechnologieën. Blue Spirit Aero zal hierin een katalysator zijn door het 3DEXPERIENCE-platform te gebruiken om de haalbaarheid van deze oplossingen aan te tonen.

“Blue Spirit Aero is een voorbeeld van een dynamische start-up die de waterstofeconomie aanjaagt en die onze visie voor een duurzamere luchtvaart deelt”, zegt David Ziegler, Vice President, Aerospace & Defence Industry, Dassault Systèmes. “‘Reinvent the Sky’ en de schaalbaarheid die de cloud biedt, stellen het bedrijf in staat om nieuwe mogelijkheden in te zetten naarmate het project volwassener wordt, de uitvoering van programma’s te optimaliseren en de kosten te verlagen. Dit zijn ‘must-haves’ voor een start-up die de weg vrijmaakt voor de certificering van een nieuwe categorie voertuigen.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This