Mijlpaal op Gimme Fibre Day: Fiberklaar rondt kaap 1000 km aangelegde glasvezelkabels

4 november 2022

Goed nieuws tijdens de internationale Gimme Fibre Day: de broodnodige glasvezelinhaalbeweging in Vlaanderen komt op dreef. Anderhalf jaar na de oprichting legde Fiberklaar al meer dan 1000 kilometer glasvezelkabels aan en bood het Vlaams nutsbedrijf meer dan een half miljoen inwoners een gratis huisaansluiting aan. Daarmee zorgt Fiberklaar voor een versnelde “Fiber-to-the-home”-uitrol in Vlaanderen.

Reden tot feesten tijdens de internationale Gimme Fibre Day: de glasvezelachterstand in België wordt verder ingehaald. De miljoeneninvestering van Fiberklaar in Vlaanderen zorgt er mee voor dat de fiberdekkingsgraad in heel België impressionante groeicijfers weet op te tekenen. 

In totaal steeg de dekkingsgraad in ons land van 5.6% in 2020 naar 19% van de bevolking in september 2022. Verwacht wordt dat de kaap van 22% nog voor het einde van dit jaar gehaald wordt.

1000 kilometer

Het tempo van Fiberklaar valt op. Het nutsbedrijf werd nog maar anderhalf jaar geleden opgericht en weet nu al de symbolische kaap van meer dan 1000 kilometer aanlegde glasvezelkabels te ronden.

Het is actief in meer dan 60 gemeenten en meer dan 500.000 inwoners kregen de kans om zich te registreren voor de gratis huisaansluiting.

Fiberklaar, dat nu ongeveer 100 interne medewerkers telt en 600 bij zijn constructiepartners, houdt zo stevig vast aan zijn ambitie om tegen 2028 anderhalf miljoen woningen in Vlaanderen klaar te maken voor zijn open netwerk.

Rik Missault, CEO van Fiberklaar, kijkt tevreden naar de snelheid waarmee Vlaanderen zijn historische fiberachterstand aan het inhalen is: “De miljoeneninvestering van de voorbije maanden is van fundamenteel belang om inwoners in Vlaanderen toegang te kunnen geven tot onze digitale samenleving. We merken dat ook steeds meer steden en gemeenten dat inzien en graag met ons willen samenwerken om ook bij hen glasvezel uit te rollen.”

Fiberklaar gaat in 2023 verder met zijn fiberuitrol om zo voor eind 2028 1,5 miljoen woningen fiberklaar te maken.

Miranda Rombouts, Head of Construction: “Alle teams leveren fantastisch werk om fiber versneld uit te rollen in Vlaanderen. We blijven onze processen verfijnen, om zo nog beter te doen en kwalitatiever werk te leveren. Transparante communicatie met de steden en gemeenten waarin we actief zijn, staat daarbij centraal. Er zijn groeipijnen geweest, maar dankzij de constructieve samenwerking hebben we die steeds snel kunnen verhelpen. Ook volgend jaar willen we op dat elan verdergaan.”

Open netwerk als katalysator

Fiberklaar bouwt aan een open “Fiber-to-the-home”-netwerk waar operatoren onafhankelijk van elkaar kunnen werken. Daardoor is het economisch rendabel om ook buiten de Vlaamse kernsteden aan te leggen en een groter gebied te bestrijken.

Dat open netwerk biedt voordelen voor consumenten: zij kunnen via de huisaansluiting van Fiberklaar een abonnement afsluiten bij een deelnemende internetprovider naar keuze en kunnen kiezen voor een abonnement dat het best bij hen past op dat moment – en kunnen makkelijker switchen doorheen de tijd. Het geloof is dat daardoor ook de benuttingsgraad van fiber versneld kan toenemen – omdat mensen gerichter keuzes kunnen maken die passen bij hun gebruiksprofiel.

De installatie van de huisaansluiting is vandaag trouwens volledig gratis. Missault: “Dat is een grote investering voor ons, maar wel eentje die we bewust maken om de drempel voor de bewoners zo laag mogelijk te houden en sneller meer woningen te kunnen aansluiten. Daarom is er ook geen enkele abonnementsverplichting bij een van de deelnemende internetproviders wanneer een woning wordt aangesloten. Een huisaansluiting kost consumenten dus niets – en creëert extra opties in de toekomst.”
Gimme Fibre Day

Gimme Fibre Day wordt sinds 2013 jaarlijks gevierd op 4 november, de geboortedatum van Sir Charles Kuen Kao.

Kuen Kao won in 2009 de Nobelprijs voor Natuurkunde voor zijn baanbrekende resultaten in de optische communicatie. Met zijn onderzoek is hij een van de grondleggers van de glasvezelnetwerken zoals we die vandaag kennen.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This