Opgepast, het smishingseizoen is begonnen!

1 november 2022

Smishing-aanvallen kunnen vele vormen aannemen. Wat kun je doen om te voorkomen dat je in de val trapt? Enkele tips van het SANS Institute, wereldwijd de nummer een-referentie in cybersecuritytrainingen en -certificeringen.

Net als zowat iedereen met een mobiele telefoon, heb je recent waarschijnlijk aanzienlijk meer niet-relevante SMS-berichten gekregen. En hoewel het soms misschien gewoon om een vergissing gaat, betreft het in realiteit vaak smishing, een fenomeen dat de laatste maanden een sterke opmars kent. 

Maar, wat is smishing nu eigenlijk, en vooral, hoe voorkom je eraan ten prooi te vallen?

Misleiding via sms

Smishing is een vorm van misleiding: een variant van het bekendere phishing, maar dan via SMS. Met een dreigement, door je nieuwsgierigheid te prikkelen of je te verleiden – bijvoorbeeld met de belofte van geld – wordt je ertoe aangezet op een link te klikken of een nummer te bellen. De bedoeling daarbij is doorgaans om je gevoelige informatie en/of geld te ontfutselen.

De Amerikaanse communicatiecommissie (FCC) publiceerde onlangs een waarschuwing over de toenemende dreiging van dergelijke smishing-aanvallen via zogenaamde robotexts en robocalls: ongewenste, vaak geautomatiseerd verstuurde berichten of telefoontjes.

“Het Robocall Response Team van de FCC waarschuwt consumenten voor de toenemende dreiging van robotexts. Een aanzienlijke toename van klachten door consumenten, rapporten van niet-overheidsdiensten voor het blokkeren van robocalls en robotexts, en anekdotes en nieuwsberichten maken duidelijk dat SMS steeds vaker door oplichters wordt gebruikt om consumenten aan te vallen.”

Smishing-aanvallen kunnen vele vormen aannemen. Soms maken ze gebruik van de ‘verkeerd nummer’-strategie om je te doen klikken:

Smishing: voorbeeld 1

Een andere piste is die van het inspelen op basisinstincten, bijvoorbeeld met de belofte van geldelijke beloningen:

Smishing: voorbeeld 2

Wat te doen om jezelf te beschermen?

Bescherm jezelf en je persoonlijke gegevens tegen SMS-aanvallen met de volgende tips:

  • Herken je het telefoonnummer niet, klik dan niet op de link.
  • Reageer nooit op het bericht, zelfs als het bericht zegt om “STOP” te sturen als je geen berichten meer wilt ontvangen.
  • Als een bericht verdacht is, verwijder het dan gewoon.
  • Zorg ervoor dat al je apparaten zijn bijgewerkt naar de laatste softwareversie en schakel automatische updates in indien beschikbaar.

 

Voor extra uitleg, check onderstaande links:

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This