AMS-IX haalt nieuw Internetrecord van 11 Tbit per seconde

17 oktober 2022

AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) heeft gisteravond een nieuw internetrecord gevestigd. Rond 8 uur werd een piekverkeer van meer dan 11 Terabit per seconde gehaald.  

AMS-IX is een van de grootste Internetknooppunten ter wereld. Internetbedrijven over de hele wereld zijn aangesloten op het knooppunt om via AMS-IX hun Internetverkeer uit te wisselen met andere netwerken. Zeer grote hoeveelheden Internetverkeer worden er zo op het platform verwerkt. Afgelopen avond werd een nieuwe mijlpaal bereikt door meer dan 11 Terabit per seconde aan verkeer te verwerken. Dat staat omgerekend gelijk aan de gelijktijdige streaming van bijna 6 miljoen TikTok video’s per seconde. 

De nieuwe verkeerspiek is met name een gevolg van de groei van het platform in Amsterdam. Veel netwerken hebben de afgelopen maanden hun poortcapaciteit opgewaardeerd om meer Internetverkeer uit te kunnen wisselen op de Internet Exchange. Daarnaast spelen ook de seizoenen en het tijdstip een rol. Koud herfstweer en vrije tijd op zondag zorgen ervoor dat mensen veel tijd binnenshuis en op Internet spenderen.  

AMS-IX was al enige tijd dicht bij de verkeerspiek van 11 Tbit per seconde. Dit jaar werd in januari al de 10,9 Tbit per seconde gehaald. De lente en het einde van diverse lockdownmaatregelen heeft er toen waarschijnlijk toe geleid dat het toch nog even duurde eer het nieuwe Internetrecord gevestigd werd. Internetverbruik wereldwijd groeit al jaren met zo’n 20% op jaarbasis. Tijdens de pandemie lag de Internetgroei jaarlijks zelfs op 40%.  

AMS-IX CEO Peter van Burgel: “De digitalisering van onze samenleving zet zich door en dat zien we terug in de groei van ons platform. Dank aan alle aangesloten leden en klanten voor het vertrouwen in onze diensten. We zijn ons bewust van onze belangrijke rol in het Internet.” 

image

Bron: https://www.ams-ix.net/ams/documentation/total-stats

11 Terabit per seconde gemeten is een astronomische hoeveelheid data. Het komt overeen met: 

  • Gelijktijdige streaming van bijna 6 miljoen TikTok video’s 
  • 55 miljoen gamers die Minecraft spelen (200 Kbit/s) 
  • De gelijktijdige streaming van 2,200,000 HD (1080p) video’s 
  • Transmissie van 573uur aan HD (1080p) video (2,4 GB) in een seconde tijd 
  • Gelijktijdige streaming van 440,000 4K video’s 
  • Transmissie van 115 uur aan 4K video’s (12 GB) in een seconde tijd 
Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This