‘We verliezen zo’n 2 uur per dag aan productiviteit’

6 oktober 2022

Ter ere van de 30e verjaardag van ThinkPad voert Lenovo een diepgaand wereldwijd onderzoek om denkgewoonten te begrijpen, hiaten in het denken te identificeren en nieuwe manieren van denken door middel van technologie bloot te leggen, die de toekomst van de mensheid kunnen verbeteren.

Om kritisch te bekijken hoe de huidige maatschappelijke uitdagingen de wereldwijde productiviteit en attitudes hebben beïnvloed, brengt Lenovo vandaag zijn eerste Think Report uit. Dit rapport identificeert een gecompromitteerde manier van denken in de wereld van vandaag, waarbij de wereldwijde respondenten een verlies van ruwweg twee uur per dag aan productiviteit melden als gevolg van hun onvermogen om doelgericht te denken, voornamelijk door burn-out, stress en mentale vermoeidheid die ze hebben ervaren door de enorme maatschappelijke veranderingen van de afgelopen twee jaar. 

 

Dit actuele rapport – waarbij meer dan 5.700 mensen in de VS, het VK, Duitsland en Japan werden ondervraagd – komt op de valreep van de 30e verjaardag van de Lenovo ThinkPad. De inzichten zijn bedoeld om mensen op de werkvloer het belang van “echt denken” bij te brengen en hen in staat te stellen technologie intelligenter, meer samenwerkend – en minder opdringerig – te gebruiken op een manier die niet afleidt van het leven en het welzijn. ​ 

“Het is onthullend om te zien dat mensen wereldwijd vinden dat de maatschappelijke vooruitgang in gevaar is door een gebrek aan echt denken. 80% van de ondervraagden vindt dat we als samenleving een nieuwe revolutie in het denken moeten ontwikkelen”, aldus Emily Ketchen, VP en CMO van de Intelligent Devices Group van Lenovo. “Nu we de 30e verjaardag van ThinkPad vieren, is het een cruciaal moment om opnieuw te evalueren hoe mensgerichte technologie beter denken in alle aspecten van ons leven kan katalyseren – van thuis tot werk tot school en meer.”

De denkkloof 

De respondenten zijn grotendeels van mening dat de externe gebeurtenissen van de afgelopen jaren (bv. COVID-19, economische verstoringen, enz.) bijdragen tot en leiden tot meer afleiding, meer multitasking en vermoeidheid, wat de kwaliteit van hun denken nog verder aantast.

 • Van alle respondenten zegt slechts 34% “alle” of “de meeste” tijd te besteden aan helder, diepgaand en productief denken.
 • 75% van de IT-beslissers wereldwijd zegt dat hun collega’s “veel” of “een beetje” moeite hebben met helder en productief denken.
 • 64% van de ondervraagden vindt dat zij afhankelijk zijn van praktisch of “overlevings”-denken en dat het vermogen om snel te denken en te multitasken “extreem” of “zeer belangrijk” is – wat resulteert in een gebrek aan innovatief en bruikbaar denken dat van invloed kan zijn op vooruitgang. ​ 

Tegelijkertijd hebben de meeste respondenten het gevoel dat de situatie niet verbetert – ze verwachten dat hun leven de komende jaren niet gemakkelijker of minder stressvol zal worden.

De kracht van het denken

Over de hele wereld zeggen grote delen van de respondenten dat ze vandaag moeite hebben om beter te denken, maar de respondenten hebben positieve associaties met beter denken en begrijpen de voordelen van het ontsluiten van hogere-orde denken.

 • 65% van de respondenten gelooft dat helder, diep en productief denken hen zal helpen betere beslissingen te nemen.
 • 79% van de ondervraagden in de VS vindt kritisch denken “extreem” of “zeer belangrijk”.

Denkgewoonten

Hoewel mensen de kracht van beter denken erkennen, verschillen productieve denktijden sterk afhankelijk van de regio, en komen ze niet altijd overeen met de traditionele “9-tot-5” werkdag. 

 • 37% van de ondervraagde Amerikanen en 24% van de respondenten in het VK geven de voorkeur aan late nachten of vroege ochtenden.
 • 25% van de Japanse respondenten geeft de voorkeur aan het midden van de ochtend. Anderzijds denkt 35% van de Duitsers ‘s avonds helderder.

Over de hele linie zijn de ondervraagden van mening dat een rustige omgeving de belangrijkste must-have is om beter te kunnen nadenken – en respondenten in de VS, het VK en Duitsland gaven aan dat geluidsonderdrukkende technologieën het meest worden gewaardeerd om dieper te kunnen nadenken.

Beter denken dankzij technologie

Uit onderzoek blijkt dat de ontwikkelingen op het gebied van communicatie- en samenwerkingstechnologieën het meest bijdragen tot een beter denkvermogen. Bovendien kan leren hoe we technologie doelgerichter kunnen gebruiken – inclusief het stellen van grenzen, het beperken van afleiding en het verminderen van de hoeveelheid informatie – ons helpen betere denkgewoonten op te bouwen.

 • 66% van de ondervraagde zakelijke eindgebruikers is op zoek naar informatie over hoe technologie kan helpen bij helder, diepgaand en productief denken. Zij zijn ook meer dan de algemene bevolking bereid hun relatie met technologie opnieuw te evalueren. Velen zijn bijvoorbeeld van mening dat het vereenvoudigen van taken mensen kan helpen om beter na te denken.
 • 40% van de respondenten in Duitsland zou leren hoe ze technologie doelgerichter kunnen gebruiken.
 • 39% van de respondenten in de VS zou grenzen stellen aan hun technologiegebruik. Bijvoorbeeld een tijd afspreken om een instrument te bespelen of te sporten.

De overgrote meerderheid van de ondervraagde IT-beslissers is optimistisch over de technologie waartoe hun collega’s toegang hebben en hoe die het mogelijk maakt dat werknemers en organisaties helder denken. Of het nu gaat om het halen van deadlines, de behoefte om zakelijke geesten samen te brengen of de mogelijkheid om uit te vinden – meer dan 60% van de ondervraagden denkt dat technologie mensen helpt om kritisch, reflectief, samenwerkend, expansief/verkennend en/of nieuw te denken.

Denken voor de mensheid

In het algemeen geloven de individuele respondenten dat beter denken het potentieel heeft om langdurige gevolgen na te laten. Een meerderheid van de ondervraagden is het ermee eens dat beter denken onze collectieve menselijkheid zou vergroten en dat we dichter bij het oplossen van uitdagingen voor de mensheid en de samenleving zouden komen voor toekomstige generaties. 

 • 62% in de VS, 54% in het VK en 52% in Duitsland zegt dat onze samenleving vriendelijker zou zijn als we helderder, dieper en productiever zouden denken. 

Het volledige Think Report kan hier worden bekeken.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This