Belgen passen hun koopgedrag aan omwille van onzekere toekomst

14 september 2022

Nu de inflatie de pan uit rijst en de energieprijzen blijven stijgen, is het geen wonder dat de Belgen pessimistisch zijn over de economische situatie en hun koopgedrag aanpassen. Uit een studie van Mollie, de financiële dienstverlener die meer dan 50% van de e-commerceplatforms in België helpt bij het optimaliseren van hun betalingen en check-out, blijkt dat 45% van onze landgenoten verwacht dat de economische situatie de komende zes maanden verder zal verslechteren. En voor de komende 12 maanden denkt zelfs 50% dat het zal verslechteren ten opzichte van vandaag.

In deze context is het niet verwonderlijk dat bijna 80% van de consumenten minder (online) zal kopen om het hoofd te bieden aan de stijgende kosten van levensonderhoud. De studie bevestigt ook het conservatieve karakter van de Belg, die meer dan andere Europese burgers terugkeert naar de winkelstraten, nadat hij twee jaar lang hoofdzakelijk online heeft gekocht.

We hadden de gelegenheid om de resultaten van het onderzoek te bespreken met Chun Kay Tang, sales lead voor België bij Mollie. 

Waarom was het belangrijk voor Mollie om dit onderzoek te doen en hoe hebben jullie het aangepakt?

Bij Mollie streven we er niet alleen naar onze klanten te ondersteunen bij het opzetten en optimaliseren van hun betaalmethoden, maar vinden we het ook belangrijk hen breder te adviseren, zodat ze het best mogelijke resultaat voor hun online business behalen. 

Dankzij deze studie, die wij in juli en augustus hebben uitgevoerd, hebben wij een duidelijk beeld van wat in de komende 6 tot 12 maanden op het gebied van het consumentengedrag kan worden verwacht. De studie toont ook aan wat online shoppers belangrijk vinden en wat de voornaamste redenen zijn waarom zij hun aankopen niet afronden. Op basis van deze informatie kunnen onze klanten de online winkelervaring verbeteren en dus meer verkopen.

Wij hebben 3.000 e-commerce enthousiastelingen uit Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het VK ondervraagd. Ook 500 Belgen hebben deelgenomen aan de enquête.  

Hoe zien online shoppers de economische situatie?

Geen verrassing; online shoppers zijn eerder pessimistisch nu de kosten van levensonderhoud en de energieprijzen blijven stijgen. 50% van de Belgen denkt dat de economische situatie zal blijven verslechteren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bijna 80% van de respondenten van plan is minder online te kopen om de stijgende kosten van levensonderhoud het hoofd te bieden. 

E-commerce boomde natuurlijk tijdens de coronacrisis. Is de Belg zijn aankoopgedrag weer aan het veranderen?

Uit de studie blijkt dat de Belg, na 2 jaren van beperkingen, opnieuw behoefte heeft aan sociaal contact, aan het aanraken van de stoffen, materialen en goederen die hij wil kopen. 30% van de respondenten geeft aan dat zij weer meer in fysieke winkels zullen kopen en minder online. 

Een slechte economische situatie, consumenten die terugkeren naar fysieke verkooppunten… . E-commerce kan dus een daling van de omzet verwachten? Wat kan er worden gedaan om de duurzaamheid van uw bedrijf te garanderen?

Inderdaad, we kunnen een daling van de online verkoop verwachten. Daarom zal het belangrijk zijn de best mogelijke online winkelervaring te bieden en rekening te houden met de factoren die kopers belangrijk vinden. Een belangrijk punt is de mogelijkheid om te betalen met de betaalmethode van hun voorkeur. 80% van de respondenten zegt zijn winkelmandje te laten staan als hij zijn gebruikelijke betaalmethode niet kan vinden. In België is Bancontact nog steeds de meest gebruikte betaaloptie, gevolgd door PayPal en kredietkaarten.

Naast de betaalmethode houden de Belgen ook rekening met het volgende bij het kiezen van een online winkel:

  • Gratis levering: 73% van de respondenten gaf aan dat gratis levering een bepalende factor was bij het online winkelen.
  • Beste prijs: De prijs is ook zeer belangrijk. 68% van de online shoppers gaat op zoek naar de beste deal.
  • Gratis terugsturen: Voor 63% van de respondenten is het ook belangrijk om goederen gratis te kunnen retourneren als ze niet aan de verwachtingen voldoen. 

Dit onderzoek werd ook in andere Europese landen uitgevoerd. Ziet u verschillen tussen Belgische online shoppers en die in andere landen?

Een Belg is iets minder kritisch dan andere Europeanen over efficiënte en snelle betaling. Voor 80% van de ondervraagde Europeanen is dit belangrijk, tegenover 68% van de Belgen. 

63% van de Belgen zegt dat de mogelijkheid om goederen gratis terug te sturen doorslaggevend is bij de keuze voor een onlinewinkel. Op Europees niveau is dit zelfs nog belangrijker. 75% van de Europeanen kiest voor onlineshops die deze mogelijkheid bieden.

Belgen zijn ook minder veeleisend als het gaat om de taal waarin ze winkelen. 74% van de online shoppers zegt dat het feit dat ze in hun eigen taal worden bediend, een reden is om terug te keren naar een online winkel. Dit cijfer loopt op tot 82% in andere Europese landen. 

Wil je meer weten over deze studie? Lees het volledige rapport.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This