Rittal bundelt duurzaamheid, veiligheid en modulariteit in nieuwe datacenters van stad Gent

9 augustus 2022

District09, het autonoom IT-bedrijf van de stad Gent, liet op de Campus Prins Filip en onder het Administratief Centrum Zuid twee nieuwe datacenters bouwen. Daarvoor deed het een beroep op het productgamma van Rittal. Met onder meer kastsystemen uit zijn VX IT-reeks, toegangscontrole, LCP CW-vloeistofkoeling en PDU Switched-stroomverdeling legde de wereldspeler op het vlak van behuizingstechniek en IT-infrastructuur de basis voor twee installaties die klaar zijn voor de toekomst, met aandacht voor duurzaamheid, veiligheid en modulariteit.

District09 levert IT-diensten aan de verschillende stadsdiensten, het OCMW, de Gentse scholen, musea en hulpdiensten zoals politie en brandweer. Het bedrijf staat in voor de e-mailomgeving en de verschillende applicaties voor zo’n tienduizend gebruikers verspreid over vierhonderd locaties. Al deze locaties zijn via glasvezel verbonden met het datacenter van de stad, het hart van de IT-infrastructuur. Om de kwaliteit en betrouwbaarheid van deze infrastructuur te garanderen, liet District09 twee nieuwe datacenters bouwen op de Campus Prins Filip en onder het Administratief Centrum Zuid, waarbij het ene datacenter als back-up kan dienen van het andere bij defect of downtime.

Voor de verschillende componenten van de datacenters rekende District09 op Rittal, wereldspeler op het vlak van behuizingstechniek en IT-infrastructuur. In de showroom van Rittal in Lokeren kregen de experts van District09 advies op maat en werd gekeken naar de verschillende oplossingen die het best aansluiten bij hun specifieke eisen.

Duurzaamheid

​“Duurzaamheid was een prioriteit”, vertelt Wim Naessens, verantwoordelijke systeembeheer bij District09. “Daarom waren we op zoek naar een koeloplossing met een hoog rendement, zeker met de stijgende energieprijzen en klimaatdoelen in het achterhoofd. Met het oog op het verkleinen van onze milieu-impact, moest de warmte geproduceerd door de servers gerecupereerd kunnen worden in het ventilatiesysteem voor de klimaatregeling van het gebouw. Rittal kwam daarvoor met de juiste oplossing.”

“Er werd gekozen voor onze LCP CW-waterkoeling (chilled water), die de temperatuur in het datacenter constant houdt”, vult Koen Van Hende, product manager bij Rittal aan. “Door gebruik te maken van dit systeem van vrije koeling wordt het water gekoeld door de buitenlucht wanneer de buitentemperatuur lager is dan 15°C en er in het gebouw geen warmtevraag is. Ook op die manier wordt er bespaard op de energiekost.”

Beveiliging en monitoring

Daarnaast was de beveiliging van de datacenters een belangrijk aandachtspunt. “Dat is niet alleen zo op het niveau van cybersecurity, maar ook wat betreft de fysieke beveiliging van de datacenters”, vertelt Wim Naessens. “We hosten ongeveer zevenhonderd servers voor duizenden gebruikers. Als hart van onze infrastructuur moeten onze datacenters daarom de grootste beveiliging genieten. Rittal zorgde voor een waterdichte toegangscontrole.”

De hoogste beveiliging gaat hand in hand met een nauwgezette monitoring. Beide datacenters zijn daarom uitgerust met het CMC III-gamma van Rittal, besturingseenheden die een continue remote monitoring mogelijk maken van de temperatuur, flow van het koelingwater en luchtvochtigheid in de ruimte. Leksensoren moeten daarnaast eventuele waterschade voorkomen. PDU Switched, de high-end stroomverdeling voor IT-racks van Rittal, voorziet de servers van stroom en laat toe om per fase de stroom te meten en af- of aan te schakelen. Een A- en B-feed garandeert back-upstroom via een UPS-noodstroominstallatie.

Modulariteit

​Tot slot werd ook gekeken naar de mogelijkheid tot uitbreiding. Voor de kastsystemen werd gekozen voor de VX IT-reeks van Rittal. Deze kasten zijn modulair in de zin dat ze compatibel zijn met tal van componenten en meerdere kasten eenvoudig aan elkaar gekoppeld kunnen worden indien het datacenter toe is aan uitbreiding. Daarnaast zijn er voldoende aftakpunten voorzien om indien nodig de koeling uit te breiden.

“Rittal draagt zijn steentje bij voor de efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid van het datacenter. De oplossingen van Rittal zetten sterk in op de beveiliging van mens en infrastructuur. Gecontroleerde toegang, optimale koeling en een feilloos monitoringsysteem zijn hun troeven. Zo tillen ze de kwaliteit van onze infrastructuur naar een hoger niveau en maken ze onze datacenters future-proof”, besluit Wim Naessens.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This