Digital Twin Consortium publiceert maturity model voor IoT-security

27 juni 2022

Digital twins spelen een steeds belangrijkere rolbij het plannen, beheren en exploiteren van datacenters en edge-faciliteiten. In veel gevallen zijn digitale tweelingen sterk afhankelijk van de gegevensinvoer van IoT-apparaten. Bij het gebruik van grote aantallen IoT-apparaten is beveiliging natuurlijk een belangrijk punt van zorg. Het Digital Twin Consortium heeft nu als antwoord op deze uitdagingen een rapport gepubliceerd dat een maturity model beschrijft voor op IoT gebaseerde digital twins.

Om betrouwbare digital twins mogelijk te maken, biedt het document ‘IoT Security Maturity Model Digital Twin Profile’ richtlijnen aan degenen die digital twins ontwerpen en implementeren. Gezien de complexiteit van het voortdurend veranderende beveiligingslandschap, is het voor de meeste organisaties een uitdaging om te kiezen waar de beperkte security-budgetten moeten worden ingezet. IoT-providers kunnen een Security Maturity Model (SMM) gebruiken om te bepalen hoe ze kunnen investeren in beveiligingsmechanismen die aan hun eisen voldoen zonder te veel te investeren. Communites kunnen de SMM uitbreiden door profielen te maken die inspelen op branche- en apparaatspecifieke problemen op basis van de algemene overwegingen in de SMM.

Volgens dit model zijn beveiligingsniveaus maatstaven voor het vertrouwen dat kwetsbaarheden op de juiste manier worden aangepakt en dat het systeem functioneert zoals bedoeld. In de SMM wordt het juiste beveiligingsniveau niet gespecificeerd. Het biedt richtlijnen en structuur om organisaties te helpen bij het identificeren van overwegingen voor verschillende volwassenheidsniveaus die geschikt zijn voor hun branche en systemen of faciliteiten. Er worden in het document verschillende niveaus van volledigheid en afstemming op industriesectoren en -systemen gedefinieerd. Als resultaat van de begeleiding van het model kunnen sommige gebruikers bijvoorbeeld branche- en systeemspecifieke profielen creëren die door een breder publiek kunnen worden gebruikt om de volwassenheid in een specifieke branche of gebruikssituatie te beoordelen.

Het Digital Twin Consortium heeft een aantal documenten gepubliceerd om tot een verantwoord gebruik van digital twins te komen. Het IoT Security Maturity Model Digital Twin Profile is de 7e publicatie van het consortium. Er is ook een woordenlijst beschikbaar, evenals een maturity model voor digital twin-infrastructuren en een Digital Twin Capabilities Periodic Table, dat een raamwerk biedt voor het leveren van digital twin-projecten.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This