Geen digitale toekomst zonder goed geconnecteerde regionale datacenters

13 juni 2022

De toekomst is digitaal maar wat heb je daar allemaal voor nodig? Onder andere een digitale infrastructuur en dus ook datacenters. Die zijn er in alle soorten en kleuren en ze zijn allemaal nodig. Toch zijn ze voor velen onbekend terrein. Onbekend en dus onbemind.

Datacenter United organiseerde op 31 mei een interactief debat over de rol van datacenters in onze digitale toekomst. Plaats van gebeuren was de Antwerpse locatie waar vanaf volgend jaar een gloednieuw datacenter zal verrijzen, pal naast haar recent Tier IV-gecertificeerde datacenter. De ideale locatie om de spreekwoordelijke black box die het datacenter voor velen is, te openen.

Die ambitieuze groeiplannen van Datacenter United komen niet uit de lucht vallen. Ze spelen in op een niet te stoppen trend. Friso Haringsma, Managing Director van Datacenter United: “Het datacenter speelt een cruciale rol in de uitbouw van onze huidige en toekomstige digitale samenleving. We hebben er dus alle belang bij om te investeren in regionale en lokale datacenters voorzien van performante connectiviteit. Zonder die infrastructuur lopen we achter de feiten aan. Het zou uitermate jammer zijn om de digitaliseringsboot aan ons voorbij te zien gaan.”

Heel wat professionele organisaties maakten al de overstap van hun eigen datacenter naar een extern exemplaar, of combinatie van een hyperscaler met een regionaal datacenter, maar zo’n overgang loopt niet altijd vlot.

Hans Witdouck, CEO Eurofiber: “Dat heeft dikwijls te maken met de user experience, die voor een groot stuk afhangt van de snelheid waarmee je applicaties en data kan consulteren en gebruiken. In heel wat digitale transformatieprojecten in bedrijven, verhuist men de applicaties naar het datacenter. Maar als dat datacenter niet geconnecteerd is via glasvezel, dan zal die overstap dik tegenvallen voor de gebruikers omwille van de latency (vertraging). Zo merken medewerkers dan bijvoorbeeld dat hun Teams-connectie van thuis uit sneller werkt dan wanneer ze op kantoor zijn. Zo’n negatieve ervaringen bij de start, zijn nefast voor de adoptie van de nieuwe applicaties. Het is moeilijk om gebruikers daarna nog aan boord te krijgen.”

Verborgen kosten

Soms zijn het niet de gebruikers, maar gaat het financieel departement van een organisatie op de rem staan, omdat zij inschatten dat de overstap naar een extern datacenter en de cloud, duurder uitkomt dan een eigen datacenter on premise. Friso Haringsma heeft daar een andere mening over: “Wanneer men in een bedrijf financieel de afweging maakt tussen een eigen datacenter en een extern datacenter, dan heeft men dikwijls geen goede vergelijkingspunten. De kost van een extern datacenter is heel duidelijk. Maar op de kost van een intern datacenter heeft men een veel minder goed zicht. Zo vergeet men de kost van de ruimte in rekening te brengen want dit is deel van een gebouw, de energiefactuur (want het datacenter zit vaak vervat in de totale energiefactuur), de medewerkers die je ervoor nodig hebt (want zij voeren ook nog andere taken uit), de vele certificaties, compliancy etc. In een eigen datacenter is de ruimte niet optimaal: ofwel is deze te groot ofwel te klein. Schalen is moeilijk. Het aantal netwerkaanbieders is schaars en de bandbreedtes zijn duur bij lokale IT ruimtes in tegenstelling tot de datacenters als internet knooppunten van de digitale wereld. Niet alleen financieel maar ook qua infrastructuur en uitrusting, is men dus eigenlijk appelen met peren aan het vergelijken.”

Niet te stoppen

Wat men ook vergelijkt, de weg naar the cloud lijkt onvermijdelijk. Dat beaamt ook Gregory Pankert, Head of Telecom Information Technology, Media and Electronics Benelux bij management- en consulting bureau Arthur D. Little. “Door de toenemende digitalisering verwachten we dat er de komende 5 jaar 10 keer meer dataverkeer zal zijn dan vandaag. Hiervan verloopt 90% van dat dataverkeer tussen bedrijven. Vergeet niet dat applicaties en data niet aan één cloud toe behoren. Ze werken over verschillende clouds heen, zowel public als private clouds. We spreken hier dus van nog veel meer data dan wat we vandaag genereren. Binnen afzienbare tijd kunnen bedrijven dat gewoon niet meer zelf beheren en optimaliseren, zelfs als ze dat zouden willen. Onderschat ook het dataverkeer binnen het datacenter niet. Dit is 20 tot 100 keer groter dan wat er buiten het datacenter gebeurt.”

In onze buurlanden zien we een gelijkaardige evolutie

Stijn Grove, Managing Director Dutch Datacenter Association, Board Member Climate Neutral Data Center Pact: “Er is in elk land in het begin een terughoudendheid om eigen data in een externe faciliteit te plaatsen. Dat is in Nederland niet anders geweest. Maar aangezien daar meer grote bedrijven zitten, zit de evolutie er wel al in een verder stadium dan in België. Duitsland is dan weer heel traditioneel wat IT betreft. Daar begint men nu pas zijn data weg te halen van het lokale niveau. Dat heeft te maken met een gebrek aan vertrouwen. De afgelopen twee jaar hebben nochtans aangetoond dat elk bedrijf vanuit een goed geconnecteerd datacenter/datacenters moet werken. Anders bereiken zij het eigen personeel, dat steeds meer vanop afstand werkt, niet meer of alleszins onvoldoende.”

Welke partner kies ik?

Vermits elk type datacenter zijn specifieke rol heeft, zullen bedrijven niet voor het ene of het andere kiezen, maar net een combinatie maken.

Gregory Pankert: “Het voordeel van lokale en regionale datacenters, is dat zij ten opzichte van de public cloud aanbieders, veel opener zijn. Je kan er een vertrouwensband mee opbouwen, het is een wisselwerking. Daarom zijn zij interessanter om je kritische bedrijfsapplicaties onder te brengen. Die wil je niet bij de grote hyperscalers plaatsen. Zij zijn dan weer wel interessant voor minder kritische bedrijfstoepassingen, projecten met korte looptijd of met een grote flexibiliteit behoefte.”

Friso Haringsma: “Het datacenter is een ecosysteem en een partner die zijn klanten adviseert op verschillende vlakken en hen in contact brengt met andere partijen in het ecosysteem, die hen bijvoorbeeld op vlak van security, connectiviteit of managed services kunnen helpen. Dat is heel anders dan bij een hyperscaler, die alles end-to-end aanbiedt op zijn voorwaarden, niet op die van jou. Datasouvereiniteit is een groot voordeel van een regionaal datacenter. En vergeet niet dat je er ook onderhandelingsvrijheid hebt.

Bovendien zitten externe datacenters constant in operational excellence modus want zij worden constant geaudit: we doen onze eigen interne audits, daarna volgen de externe audits voor allerhande certificaten en vervolgens krijgen we audits van onze klanten. Dat is dan meteen ook een voordeel van een regionaal datacenter, die openheid. Probeer als klant maar eens een audit te gaan doen bij een hyperscaler …”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This