FinTech-diensten worden standaard onderdeel van digitale kanalen

23 mei 2022

Toegang tot financiële informatie is zo essentieel als toegang tot water, elektriciteit of internet. Voor de jongere generaties zijn makkelijke online betalingen onderdeel van hun levenswijze. Dat verklaart waarom je steeds vaker financiële toepassingen ziet op de digitale kanalen van niet-financiële bedrijven. Hoe die organisaties dat op een veilige manier kunnen doen, is het onderwerp van een webinar van IAM-specialist TrustBuilder en FinTech-aanbieder Monizze op 9 juni.

De financiële wereld is de afgelopen jaren volledig op zijn kop gezet. Door de verschuiving naar het digitale, zag een relatief conservatieve wereld zijn dominante positie bedreigd door digital-only banken, FinTechs en zogeheten neobanken. Ook een uitgever van dienststencheques, ecocheques en maaltijdcheques als Monizze positioneert zich tegenwoordig als FinTech, omdat ook zij financiële diensten aanbieden. FinTechs specialiseren zich doorgaans op één specifieke vorm van diensten, terwijl traditionele banken een brede portefeuille blijven aanbieden. Bovendien mikken ze volop op gebruiksgemak en klantenervaring, wat lang geen topprioriteit was van de grootbanken.

Deze evolutie heeft een dubbel gevolg: enerzijds bieden banken tegenwoordig niet-financiële diensten aan, terwijl andere dienstenbedrijven betalingen en andere financiële diensten aanbieden om hun aanbod te verbreden.  Op die manier ontstaan digitale ecosystemen en proberen diverse aanbieders een one-stop-shop te worden, een supermarkt van diensten. Dienstenbedrijven trekken zo nieuwe klanten aan en verzekeren zich van de trouw van bestaande klanten.

Om een dergelijke strategie tot een goed eind te brengen, moet aan twee voorwaarden voldaan worden: enerzijds moet de beveiliging goed geregeld worden. De financiële sector is immers aan strikte regels gebonden. Anderzijds moet de toepassing ook een groot gebruiksgemak bieden, en moet de overgang van de basisdienst van een bedrijf naar de financiële toepassing van een derde partij volledig naadloos verlopen. Een gebruiker wil niet voor iedere afzonderlijke toepassing zijn identiteit gaan bewijzen. Iedereen heeft intussen een hekel gekregen aan paswoorden.

TrustBuilder en Monizze organiseren op donderdag 9 juni een gratis webinar waarin beide partners uitleggen hoe hun samenwerking deze voorwaarden vervult. Registreren kan hier

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This