IT & Telecom provider ziet Cloud-adoptie groeien

20 mei 2022


U kent Orange ongetwijfeld van haar telecomdiensten, maar het van oorsprong Franse bedrijf is veel groter dan dat. In het portfolio van de Orange Group zit bijvoorbeeld ook een cybersecurity divisie. Via die divisie ontwikkelt de bedrijvengroep security oplossingen voor professionele klanten. Sinds enkele jaren is Orange ook sterk aan het inzetten op de verdere uitbouw van haar Cloud-omgeving ondergebracht binnen Orange Business Services.

Binnen Cloud services is de grootste markt die van middelgrote bedrijven. De markt die het snelst groeit is echter die van de multinationals. Die worden dan bediend door Orange Business Services, waarbij Orange Cyberdefense dan de beveiliging onder haar hoede neemt. Het is een absolute meerwaarde dat Orange competenties uit de verschillende divisies kan samenbrengen.

Vandaag spreken we met Matthijs Stevens, Cloud expert en verantwoordelijk als hoofd van Cloud Europe bij Orange Business Services.

We turn Data into Tada!

Op jullie website staat de slogan: “We turn Data into Tada”. Kan je hierover meer uitleg geven?

Matthijs Stevens: “Wat een leuke opening! Als wij naar Cloud kijken, dan zien we op dit vlak dat er drie grote transformaties aan de gang zijn om meer inzicht en innovatie en waarden binnen bedrijven te brengen. De eerste rondom de transformatie op infrastructuurgebied, de tweede op applicatieniveau en de derde is eigenlijk rondom data. Meestal ziet men data op zich als getalletjes zonder context, maar als je het op de juiste manier met elkaar verbindt en correlaties legt, dan creëer je informatie waarmee mensen dingen kunnen vergemakkelijken. Orange Business Services wil zijn klanten vooral helpen om meer waarde uit hun data te halen in combinatie met eventuele externe data om tot nieuwe inzichten te komen. Dat is het idee achter deze slogan.”

Interview met Matthijs Stevens, Head of Cloud Europe bij Orange Business Services.

Infrastructure as a Service

Wat zijn de voornaamste diensten die jullie aanbieden vanuit Orange Business Services?

Stevens: “Als we naar onze klanten kijken zijn dat in het algemeen grote nationale bedrijven of multinationals die we proberen te ondersteunen in de journey naar de Cloud. Dat betekent concreet dat veel van onze diensten te maken hebben met advisering door middel van professional services. Vervolgens helpen we de ontworpen aanpak te implementeren. Hierna kunnen we voor de klant de Cloud-omgeving managen en vervolgens ook nog eens optimaliseren. Dat laatste is tegenwoordig een belangrijk aspect in Cloud, zeker als je naar public Cloud-oplossingen kijkt. Daar is het optimaliseren niet zozeer enkel als een managed service belangrijk, maar biedt Orange het spectrum tussen een volledige trusted Cloud (voorheen private Cloud) en public Cloud aan. Zo ontstaan er hybride vormen waarbij we bijvoorbeeld shared (private) Cloud SAP-oplossingen gebaseerd op bare metal-systemen van onze partners kunnen realiseren. Kortom Orange biedt het volledige spectrum van vertrouwde cloudoplossingen op basis van onze eigen infrastructuur (privaat tot publiek) en die van partners”

“We werken onder andere samen met Microsoft, Google en AWS. Deze hebben wel telkens een iets andere user case in het partnership aanbiedt. Zo gaat het bij Amazon wat meer over applicaties, terwijl Microsoft meer op het collaboration suite inzet. Google is wat meer op AI georiënteerd. We zien in de praktijk dat de meeste klanten kiezen voor één hele grote hyperscalers die ongeveer 70% van de workloads beheren en daarnaast nog een of twee andere partijen die de overige 30% voor hun rekening nemen. Daarnaast hebben we onze eigen Orange public Cloud. Die noemen wij een flexibele engine. Onze eigen public Cloud is vooral actief in Europa met twee regio’s en drie availability zones, een in Amsterdam en de andere in Parijs.”

Datacenters

Bieden jullie ook eigen datacenters aan of wordt dit eerder uitbesteed?

Stevens: “Van oudsher beschikken we over een aantal eigen datacenters. In Frankrijk bouwen we ook nog nieuwe datacenters, maar dat is eerder nog uitzondering. In Normandië zijn we onder andere met de bouw van een nieuw datacenter bezig en we hebben in Noorwegen ook nog datacenters vanuit een aantal acquisities overgenomen. Over het algemeen is onze strategie dat we de datacenters van het ecosysteem van onze partners gebruiken. Daarbij kijken we heel sterk naar de geografische spreiding en kiezen we datacenters die milieubewuster zijn of omdat ze op goede locaties liggen daar waar het kouder is of waar er veel renewable energy beschikbaar is.”

Privacy

Hebben jullie ook klanten die specifiek vragen om binnen de landsgrenzen te blijven in het kader van de GDPR-wetgeving en is dat ook iets wat jullie kunnen aanbieden?

Stevens: “Ja, dat bieden we inderdaad aan doordat we de partnerships hebben om ervoor te zorgen dat we binnen Europa kunnen blijven. Daarnaast hebben we natuurlijk ook nog onze eigen Orange Cloud, waarbij we ook kunnen garanderen dat de data binnen Europa blijft en dat is vaak voor heel veel klanten al meer dan voldoende.

Orange

Hoe bereiken jullie de gemiddelde KMO die meestal enkel Orange als telecom-provider kent?

Stevens: “We hebben ook extra geïnvesteerd om de B2B-tak van Orange te versterken zodat we een breed portfolio van onze diensten kunnen aanbieden aan onze klanten. Dit is voor ons juist heel belangrijk. Het is ook de grote reden waarom we die diversificatie hebben gemaakt en onszelf aan het heruitvinden zijn richting een digital services company. Daarvoor hebben we in het verleden in België een aantal acquisities gedaan, waaronder het bedrijf Secure Link dat aan het netwerk gerelateerde activiteiten heeft. Dankzij deze samenvoegingen moeten we synergiëen kunnen brengen om onze klanten beter te helpen.”

Security

Wat is de roadmap van Orange qua soorten diensten die jullie aanbieden?

Stevens: “Als je vooral richting Cloud native-oplossingen gaat, dan moet security daar een integraal onderdeel van zijn. Je ziet ook dat de functie van DevOps naar DevSecOps evolueert. Bij security in de Cloud gaat het er allereerst om te kunnen anticiperen op hetgeen er gebeurt. Op basis van een aantal best practices zijn we prima in staat de Cloud-omgeving van onze klanten op een goede manier te beschermen. Wat er gebeurt bij public Cloud providers is iets waar zij eigenlijk zelf verantwoordelijk voor zijn. Het is aan hen om hun eigen Cloud-omgeving goed te beveiligen. Maar de data die in de Cloud wordt gezet, is natuurlijk wel de verantwoordelijkheid van de klant. Juist op dat gebied kunnen wij onze klanten goed helpen.”

“Er zijn twee heel belangrijke zaken in het domein ‘cybersecurity’. Dat is allereerst de menselijke kant, vooral de cultuur qua verandering. Want dat is een constante waarvoor we mensen trainen. Aan de andere kant zul je goed gebruik moeten maken van de technologieën, zodat je kan automatiseren om bepaalde dingen niet te laten gebeuren of te kunnen uitsluiten. Die combinatie van training en technologie is precies wat we in de security aan onze klanten aanbieden.”

“Wat misschien interessant is om te vermelden is dat we ook helpen bij de business continuity planning. Zo staan in veel fabrieksomgevingen nog vrij veel relatief oude IT-systemen opgesteld. Juist daar zie je vaak bij een ransomware attack dat er weliswaar een continuïteitsplan voorhanden is, maar die is dan gebaseerd op een brand of een staking van het personeel. En dus niet als het digitaal misloopt. We kunnen helpen om zo’n digitaal incident na te bootsen en de organisatie voor te bereiden op een echte digitale aanval.”

Cost Control

De metafoor van de Cloud is “als de kraan die altijd open staat” maakt het voor sommige klanten moeilijk om hun kosten inzichtelijk te krijgen. Kan Orange daarbij helpen en is dat inbegrepen in de service?

Stevens: “We rekenen kosten daarvoor aan, met name voor het inrichten van de FinOps service binnen de Cloud-omgeving. Maar de volledige besparing die hierdoor ontstaat, komt natuurlijk ten goede van de klant. In principe is onze motivatie om het voor onze klanten zo goed mogelijk te doen. Dus dat betekent dat we er niet op uit zijn om zoveel mogelijk gebruik van de Cloud te stimuleren. Ons doel is om te zorgen dat het zo optimaal mogelijk wordt gedaan en dat is denk ik ook een van de dingen die in onze mind-set zit, om onze klanten te helpen succesvol te zijn. We willen constant de quota’s checken zodat we verder kunnen optimaliseren.”

Wat met name de financiële afdelingen in de grotere multinationals lastig vinden, is het vergelijken van de kosten die Cloud-bedrijven aanbieden ten opzichte van de diensten die ook daadwerkelijk worden afgenomen. Hoe kan Orange Business Services hierbij helpen?

Stevens: “Ik denk dat het nog ingewikkelder is, omdat het public Cloud gebaseerde oplossingen zijn met hele nieuwe technologieën, waarvoor een ander soort skills nodig zijn dan die waar een gemiddelde en al wat oudere IT’er over beschikt. Vroeger werden die business cases gemaakt op investeringen met afschrijving over 5 jaar. Tegenwoordig is het allemaal via onkosten berekend en wordt Cloud als dienst afgenomen als een kost per maand, wat inderdaad aan het einde van de rit aardig kan oplopen. Dankzij onze FinOps Service helpen we de klant met de kosten inzichtelijk te maken en te optimaliseren.”

Peter Witsenburg

Peter Witsenburg

Information Security Implementation Lead Manager/Auditor & Data Protection Trainer in how to become GDPR compliant

Pin It on Pinterest

Share This