Hopium ontwikkelt met 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes in slechts 8 maanden een waterstofauto

9 mei 2022

Slechts 8 maanden had de Franse autofabrikant Hopium nodig om met behulp van de cloud-versie van het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes de Hopium Machina te ontwerpen. Van deze high-end-auto op waterstof is inmiddels een eerste prototype gereed.

Het 3DEXPERIENCE-platform biedt Hopium geïntegreerde ontwerp-, engineering- en simulatietoepassingen op een cloudgebaseerd platform dat samenwerking mogelijk maakt. Hopium maakt gebruik van de kennis en knowhow van haar experts in een end-to-end, ‘single-data’ innovatieomgeving dat het bedrijf gebruikt voor alle fases van het ontwikkelingsproces. Dat versnelt het ontwerp, verbetert de algehele efficiëntie, en optimaliseert het gebruik van resources. Naarmate de ontwikkeling van de Machina vordert richting een beoogde marktintroductie in 2025, zal het bedrijf het gebruik van het 3DEXPERIENCE-platform uitbreiden op basis van haar behoeften.

Tijd van essentieel belang
”Onze visie is het ontwerp van een nieuw soort voertuig dat de grote milieu-uitdagingen van onze tijd moet aanpakken. In deze context is tijd van essentieel belang. We hebben de wendbaarheid en geavanceerde functionaliteiten nodig om snel te kunnen experimenteren met complexe concepten zoals embedded elektronica en geoptimaliseerd opslagvolume”, zegt Olivier Lombard, oprichter van Hopium. “Door al onze activiteiten volledig te integreren op het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes, kon ons team altijd en overal veilig werken en ons eerste prototype in slechts 8 maanden met succes realiseren.”

De Hopium Machina combineert een baanbrekend design, een uitzonderlijke actieradius en een recordbrekende vultijd in een emissievrije high-performance-auto. Het model is geïnspireerd door de race-ervaringen van Olivier Lombard, de jongste winnaar van de 24 uur van Le Mans.

Geïntegreerd brandstofcelsysteem

Het geïntegreerde brandstofcelsysteem genereert de energie die nodig is om het voertuig aan te drijven terwijl het niets anders uitstoot dan water. Het systeem kan in drie minuten volledig worden bijgevuld, levert meer dan 500 pk, haalt een snelheid van 230 km/u en legt een afstand van meer dan 1.000 km af.

“Hopium is een game changer. Het bewijs is de realisatie van het eerste prototype in slechts 8 maanden”, aldus Laurence Montanari, Vice President, Transportation & Mobility Industry bij Dassault Systèmes. “Het 3DEXPERIENCE-platform in de cloud biedt hen de benodigde infrastructuur voor het realiseren van nieuwe waterstof-aangedreven, verbonden en autonome mobiliteitservaringen. De teams van Hopium zijn gefocust op de ontwikkeling van hun Machina en zullen profiteren van Dassault Systèmes’ beste industrieoplossingen. Vandaag de dag maakt bijna elke EV-ontwikkelaar ter wereld gebruik van de technologie van Dassault Systèmes om de transformatie van de industrie nog verder te stimuleren.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This